Noordoost India

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Indiër ?

Noordoost India,
India


Deze man woont in India, maakt hem dat een Indiër ?

We zijn op het Hornbill Festival in Nagaland, dichter bij Bangkok dan bij Delhi. Er wordt geen Hindi gesproken, behalve dan door Indiase toeristen. Of Bengaals zoals onze vrienden Sougata en Pralay doen. Zij zijn opgewonden, misschien nog wel meer dan wij. Zij reizen in hun eigen land maar het voelt alsof deze rondreis door noordoost India ze naar een zeer exotisch buitenland brengt. Tot een paar jaar geleden was het bijna onmogelijk, zelfs voor hen, om hier te komen.

De mensen in het noordoosten van India zijn net zo Indiaas als wij Grieks zijn. Of Noordafrikaans. We zien koppen die uit Thailand hadden kunnen komen of uit Tibet en ook Mongolië komt in ons op.

Toen de Engelsen Voorindië verlieten en India als zelfstandige natie ontstond kreeg het land Nagaland en omliggende staten erbij. Dat wrikt en schuurt, er zijn gewelddadige conflicten. Vooralsnog lijken de meeste mensen te kiezen voor de overkoepelende paraplu van Delhi. Geen onafhankelijkheid, maar wel een grote mate van autonomie.

Wij vinden het noordoosten van India een geweldige reisbestemming met een zeer diverse , tribale, cultuur en een overweldigend natuurschoon. Mijn tip van vandaag: download de Magzter App op je tablet of mobiel en zoek dan Discover India's Northeast. Dit tweemaandelijkse magazine laat al het moois zien wat Nagaland, Tripura, Mizoram, Arunchal, Assam, Meghalaya, Sikkim en Manipur te bieden hebben. Het meest recente nummer is een special over de laatstgenoemde; drie keer raden waar wij komende maart naartoe gaan...

Op de foto de hoofdman van de Konyak. Trotse Naga's die je zeker géén Indiër moet noemen.