New Delhi

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Quwwat-ul-Islam-moskee

New Delhi,
India


De bouw van het Quwwat-ul-Islam complex in New Delhi begon onder Qutb-ud-din Aibak, oprichter van de Mamluk-dynastie. Als slaaf geboren in Turkije werd Qutb beroemd als generaal die zichzelf later kroonde tot Sultan van de Mamluk-dynastie. (vanwege de afkomst van Qutb ook de "Slaaf-dynastie" genoemd).
Qutb was een fanatieke moslim. Toen zijn leger Delhi in 1192 bezette, beval hij de vernietiging van zevenentwintig Hindoe - en Jain tempels om bouwmaterialen te hebben voor de bouw van de eerste moskee van Delhi. De Quwwat-ul-Islam moskee, ofwel de "Koepel van de islam", werd door lokale ambachtslieden gebouwd. Die hergebruikten dus de stenen van de vernietigde tempels. Aangezien de islam het gebruik van afbeeldingen in tempels verbood, werden de muren bepleisterd en bedekt met geometrische ontwerpen. Na eeuwen van verwaarlozing is het pleister echter weggevallen, waardoor de originele Hindoe-gravures weer te zien zijn.
Qutb bouwde om de IJzeren pilaar heen die daar al sinds het jaar 1000 stond. De uitbreiding van de moskee ging na zijn dood door en geleidelijk aan werden de meeste hindoe-metselaars vervangen door islamitische. Dit verklaart waarom de bogen die later zijn toegevoegd, qua stijl meer islamitisch zijn dan die onder Qutb's heerschappij.