New Delhi

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De IJzeren Pilaar

New Delhi,
India


Van de Qubbat-ul-Islam-moskee (de Koepel van de Islam) op het Qutb complex in New Delhi is niet veel overeind gebleven. Dit geldt niet voor de Qutub Minar. Deze toren is met zijn hoogte van 72,5 m. de hoogste stenen toren van India en een van de belangrijkste toeristische trekpleisters in New Delhi.

Minder opvallend, maar zeker zo intrigerend is deze ijzeren pilaar, die op het binnenplein van de moskee staat. Met zijn hoogte van ca. 7,5 m. eigenlijk niet bijster interessant en onopvallend, maar wat het wel interessant maakt, is dat deze pilaar uit ijzer is samengesteld, dat roestbestendig is. Dit zegt veel over het niveau van vaardigheid dat de oude Indiase ijzersmeden hebben bereikt bij de winning en verwerking van ijzererts.
Iets wat echter nog vreemder is, is dat de pilaar vele eeuwen ouder blijkt te zijn dan de moskee en de toren. Inscripties in sanskriet leren namelijk dat de pilaar 1600 jaar geleden gesmeed werd en bijna 1000 jaar geleden naar Delhi verhuisde. De oudste inscriptie op de pilaar is van een koning genaamd Chandragupta II, een heerser uit de Gupta dynastie. Deze regeerde van 375 tot 413. De bouw van de Qutab Minar en de moskee begon in 1193, wat betekent dat de pilaar dus vele eeuwen ouder is.