New Delhi

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

New Delhi image

Maandthemablog:"You love it or hate it"

New Delhi
India
Geervannesmeed

Maandthemablog:"You love it or hate it"

India: “You love it, or hate it “. Het is opvallend, hoe vaak je dit zinnetje tegenkomt, als je je verdiept in het land India. Wij wilden er naar toe om te ontdekken welke van de twee wij konden doorstrepen.
We wisten eigenlijk niet goed waarom India ons trok. Het leek ons een geweldig land, maar waarom dat zo was, dat konden we niet uitleggen.
Het waren de vele prachtige foto’s en bijzondere ervaringen van met name reisreporters op de site van Columbus Reisreporter, die onze interesse voor dit mooie land aanwakkerden en ons uiteindelijk over de streep trokken. Opvallend hoeveel reisreporters er naar toe zijn geweest en dat was toch niet zo maar. Een rondreis door India voelde voor hen aan als kennismaken met een land vol tegenstellingen. Daar kwam bij dat iedereen wel een verhaal kende van iemand die het er veel te druk vond, er drie weken aan de diarree was en niet te vergeten de confrontaties met grote armoede en vuil.
Veel mensen denken bij India aan een arm en overbevolkt land. En niet zonder reden. India kent inderdaad grote problemen. Van de ruim één miljard Indiërs leeft - volgens de Indiase regering zelf - ruim een derde onder de armoedegrens. Dat zijn meer dan 350 miljoen mensen - meer dan twintig maal Nederland!!! Die mensen hebben nauwelijks te eten, vaak geen, of een zeer bouwvallig dak boven hun hoofd, geen goed onderwijs en geen gezondheidszorg.
Maar er is ook een ander, een modern en welvarend India. India is een land dat zich net als China de laatste decennia in een razendsnel tempo ontwikkelt. Ook India is “booming”.
Ook qua natuur en klimaat zijn er in India veel verschillen. Waar je bij ons in enkele uren van Groningen naar Maastricht reist, duurt het in India dagen om van de ene kant naar de andere kant van het land te komen. Van Noord naar Zuid- India reizen is zoiets als van Amsterdam naar Zuid- Spanje gaan. Vanuit een vliegtuigraampje zie je dan diep onder je hoge bergen, bossen en groene akkers, maar ook kale, dorre woestijnachtige vlaktes. Als het 's winters vriest in de bergen van Kasjmir in het noorden, kun je op hetzelfde moment op de stranden in het zuiden lekker luieren in de schaduw van palmbomen. Eigenlijk is India dan ook meer een werelddeel dan een land.

We zijn intussen wel wat gewend in Azië tijdens onze vorige rondreizen, maar het werd toch steeds duidelijker dat India hét land van uitersten is.
We waren er ons ook steeds meer van bewust dat er tegenvallers op ons pad zouden komen als we zouden gaan; een douche waar alleen maar koud water uit komt, een wc die niet doorspoelt, stroom die in het hotel uitvalt, eten dat te koud wordt opgediend, opdringerige verkopers die niet opgeven en mensen die je proberen af te zetten.
We hebben ons bij onze vorige verre reizen sowieso al aangewend onze verwende westerse bril af te zetten en tegenslagen als onderdeel van de reis te beschouwen; het hoort erbij….
In het boek “Te gast in - Ontdek het nieuwe reizen” zeggen de auteurs: “Keep smiling”. Dat hebben we goed in ons hoofd geprent en vanaf het begin voorgenomen dat te doen, om zo te kunnen genieten van al het mooie dat er te zien is.
Voor India zal dit niet anders zijn.

We wilden zelf ervaren wat ons zo aantrok aan dat land. India zou ongetwijfeld een overweldigende indruk op ons achterlaten!

Zo ervoeren we zelf dat India een land is vol extremen, dat zeker een onuitwisbare indruk op ons maakte; vanwege de diversiteit, de cultuur, de vele bezienswaardigheden, het straatbeeld, de mensen, de stank, de schoonheid, de eenvoud en ga zo maar door. Een land dat je overbluft en waar je van tijd tot tijd ook de rust moet nemen om de vele indrukken op je in te laten werken, een land waar je altijd weer iets meemaakt en waar je af en toe afstand van moet nemen; het is niet het gemakkelijkste land om in te reizen.
Dit zijn slechts een aantal bevindingen van deze onvergetelijke reis.Tijdens deze rondreis zagen we de mooie kanten, maar ook de minder mooie kanten van het land; het dagelijks leven in India zit vol scherpe contrasten, zoals wij dat niet kennen.

Er is volgens mij geen land ter wereld waar je zintuigen zo geprikkeld worden als in India - een palet van geuren, kleuren en indrukken. Het land herbergt eeuwenoude paleizen, forten en religieuze tempelcomplexen, een uitgestrekte en ongerepte natuur - met serene taferelen aan de rivier de Ganges -, maar ook overvolle steden waar luidruchtige marktkooplui, tuktuks, riksja's, mediterende en bedelende sadhu's, bedelaars en heilige koeien door elkaar heen krioelen.

Een reis door het overbevolkte India is een confrontatie en brengt je in eerste instantie min of meer wat in verwarring.
Wat ons ook elke dag opnieuw verbaasde is het verkeer: totale chaos in onze ogen. Alles loopt, rolt en rijdt gewoon door elkaar heen. Buffels, koeien, tractors, spookrijders, auto's, bussen, voetgangers, fietsers, honden, etc. lijken op een voor ons onbegrijpelijke manier toch zonder problemen door elkaar te functioneren. We hebben bijna 1800 km gereisd en nergens een ongeluk gezien!!

India is "Azië pur sang". Het is een bizar land waar niks volgens regels lijkt te gaan en met geen ander is te vergelijken.
Je beseft pas hoe goed je het eigenlijk hebt op het moment dat je het 'gewone' voor een tijdje kwijt bent. Het is een ervaring die je verrijkt.

India noemen we daarom meer een belevenis dan een vakantie. Alle indrukken moeten min of meer nog een plaatsje krijgen.

Foto's

ede63.jpg
ede63.jpg
Geervannesmeed
fac3e.jpg
fac3e.jpg
Geervannesmeed
171fc.jpg
171fc.jpg
Geervannesmeed