New Delhi

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

New Delhi image

New Delhi

New Delhi
India
Oratraveler

Een dagje rondlopen in Delhi

Nadat ik aangekomen ben in het hotel en lekker geslapen heb, besluit ik even te gaan kijken in 'Downtown Delhi'. Graag had ik naar de Taj Mahal gegaan maar aangezien ik slechts 1 dag heb en het 5-6 uur rijden (enkele reis) is naar dit mooie plekje, heb ik besloten om het niet te doen. Downtown Delhi dus.. Per metro want aan taxi's heb ik een beetje een hekel.. En ik hou nu eenmaals van metro's in de verschillende wereldsteden. Iedereen heeft recht op zijn eigen tic..

Nu begint het al als je het hotel wilt verlaten want alle personeelsleden bieden je graag de company taxi aan want lopen is toch wel een beetje raar als je in dit hotel zit. Maar goed, doorgezet, en via de GPS op mijn iPhone de richting naar het station ingezet. De rails zijn snel gevonden (want lopen hoog boven de straat) maar het station nog niet. Via allemaal kleine smalle steegjes weet ik uiteindelijk toch de roltrap naar de ingang te vinden. Naar boven, electronische travelcard gekocht voor het formidabele bedrag van 50Rs (ongeveer 0.75 euro, kom je in NL niet mee weg voor een OV Chipkaart) en een reistegoed van 50Rs dus totaal zo'n 1.50 euro. Met deze kaart kan je dan 5-6x instappen en uitstappen wat ruim voldoende is om naar Delhi te komen. Erg makkelijk.

Mijn doel was Rajiv Chowk metro station oftewel Connaught Circel. Op de kaart leek me dit een enorm leuke omgeving met veel markten en bezienswaardigheden. Nu had ik mijn verwachting al bijgesteld, ik heb eens drie weken door Pakistan getrokken en er was me verteld dat Pakistan er relatief beter uitzag in de steden dan India (door een Pakistaan natuurlijk) dus ik stond open voor een hele boel. De metroreis naar Rajic Chowk was geen enkel probleem, de massa mensen in het station was gewoon machtig en iedereen was vriendelijk. Wel moet ik even wennen om in deze massa mijzelf en mijn bagage te laten scannen en was elke keer een beetje bang om na de handmatige search mijn rugzak niet meer aan te treffen op de x-ray machine. Maar dat viel enorm mee..

En dan kom je het station uit.. Maakt niet uit waar, want het station ligt onder een park (100 meter doorsnede ofzo) en er is altijd wel weer een route naar de metro. Maar dan, zoals aangegeven, kom je het station uit. De hitte geeft je een klap maar ook de omgeving. Het leek wel of het de nasleep was van een wereldoorlog, zoveel chaos.. Ik heb het niet over de mensen en het verkeer, dat had ik verwacht, maar de staat waarin alle gebouwen en de straten verkeerden was een schok.. Ik was toch nieuwsgierig en ben een rondje rond het park gaan lopen, balancerend over losse stenen, open putten en riolen. Na een rondje was ik het zat, ook door het aanklampen van duidelijk de verkeerde soort mensen die in het trainingskamp allemaal geleerd hebben dat de zin 'Hello, where you from' gegarandeerd succes geeft. Nee, ik wil geen gids, nee ik wil geen restaurant, nee ik hoef geen riksja, nee ik weet waar ik ben, nee blijf van me af en nee, nee, NEE..

Een hele ronde binnenring (met Samsung, Samsonite, Prada, Porsche en andere dure zaken) en een kwart middenring (kan het echt nog slechter ?) hebben me de hoop op doen geven en ben ik terug gegaan naar mijn hotel. Ik had er geen zin meer in, ik had het heet, ik had dorst en was chagarijnig.. De souvenirs die ik wilde kopen ben ik gaan halen in de twee shoppingmalls bij mijn hotel: Center Stage Mall wat klein is maar een goede kledingzaak had en Great India Place (beide Noida sector 18) waar je zeker een dag of drie rond kan hangen om alles gezien te hebben. Meer hierover in een andere blogpost.

New Delhi en Noida.. Voor mij even niet meer. Commentaar met (wel) leuke alternatieven sta ik helemaal open voor...