Mumbai (Bombay)

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Mumbai (Bombay) image

[rode ster week 38] Reis-Dieptepuntje: in Mumbai tijdens aanslagen

Mumbai (Bombay)
India
Yuri

[rode ster week 38] Reis-Dieptepuntje: in Mumbai tijdens aanslagen

Deze week zit ik in Bombay/Mumbai om training te geven bij TATA (die maken alles van melk tot vrachtwagens). Gisteravond nog gezellig wat gegeten hier in de straat in zuid-mumbai (=zaken/hotel district) met 4 collega's van de lokale agent, rond 2130 was ik terug op mijn kamer... Iets later hoorde ik iets knallen, ik dacht weer een bruiloft ofzo met vuurwerk. Maar kort daarna werd ik al gebeld door mensen van onze lokale agent hier: er was een gevecht gaande, ik kon beter niet naar buiten gaan als ik dat nog wilde; iets later werd ik weer gebeld dat er meer aan de hand was en dat ik absoluut de straat niet op moest gaan. Na bellen naar het thuisfront dat met mij alles ok was (maar die wisten het nog niet) even de lokale nieuwszenders kijken en CNN natuurlijk, daar spraken ze al over de 'nine eleven van Mumbai' en in de krant van vanochten stond 'it is war on Mumbai'. Kreeg ook nog sms en telefoon van collega's en mijn baas om te checken of alles ok was met mij. Na een korte nacht bleek al snel dat het nog steeds niet rustig was/is. Dus moet ik in mijn hotel blijven terwijl ik vanaf het dakterras van het hotel 2 hotels in brand kan zien staan en een andere afgezet. Langs beide hotels (op loopafstand) ben ik nog gelopen eerder deze week!!?? Eentje is letterlijk 200 meter om de hoek. Mijn hotel is gelukkig ok, wel politie voor de deur (uit voorzorg). Vannacht had ik de deur goed op slot en het bordje 'niet storen' maar niet op de deur... je weet nooit... er zijn ook gijzelingen geweest in meerdere hotels, de terroristen zochten vooral Amerikanen en Engelsen. Hoor net dat TATA dicht is dus ik kan sowieso geen cursus geven vandaag. Hopelijk later vandaag rustiger, dat ik op z'n minst naar buiten kan, maar dat laat ik van de locale agent van ons afhangen. Maar het is goed bloederig geweest, ook bommen en handgranaten, zeker 85 doden en meer dan 200 gewonden.... 'a night of violence and terror' zegt CNN...

Dezelfde dag heb ik moeten vluchten, de situatie bleef slecht en de wijk waar ik in zat was de getroffen wijk en die was volledig afgesloten van de buitenwereld uit voorzorg. Toch lukte het me om met een noodtaxi voor veel geld weg te komen (het advies was: blijf in je hotel....). Je door de lege 4-baanswegen van Mumbai te laten scheuren is wel erg raar. Zelden een chauffeur gehad die zo hard door een stad reedt, hij heeft z'n voet niet van de gas gehad. Op het vliegveld van Mumbai was het een chaos, iedereen wilde weg weg weg maar de vluchten zaten vol. Gelukkig hadden ze voor mij al een vlucht geregeld richting huis via Dubai.
Maar erg onwerkelijk een totaal lege megastad als Mumbai.... ik hoop het toch niet meer mee te maken. Gelukkig ben ik vrij rustig en nuchter van aard, maar het thuisfront was redelijk ongerust (en dat is een understatement)

Foto's

25c03.jpg
25c03.jpg
Yuri