Maharashtra

'484792' door jomo01 '484792' door jomo01

IndiaMaharashtra

IndiaMaharashtra

Ellora

jomo01

Dit meisje gefotografeerd aan de Ellora rotstempels.Ellora is een oud dorp 30 km verwijderd van de stad Aurangabad in het district Aurangabad, in de Indiase staat Maharashtra, beroemd om zijn prachtige rotsarchitectuur bestaande uit boeddhistische (grotten nrs. 1-12), hindoeïstische (grotten nrs. 13-29) en jaïnistische (grotten nrs. 30-34) grottempels en kloosters gebouwd tussen de 6e en 10e eeuw na Christus.

'503019' door hbplaatjes '503019' door hbplaatjes

IndiaMaharashtra

IndiaMaharashtra

Sluipmoordenares

hbplaatjes

Deze foto is genomen in de vroege morgen in Tadoba NP. Dit park is erg in opkomst en biedt goede kansen om een tijger te zien. Deze tijgerin kwamen we tegen. Ze kwam recht op ons af om even later langs de auto te komen. Zo dichtbij merk je pas goed hoe groot deze dieren zijn. Een mannetje wordt ongeveer 3 a 3,25 meter lang en dan komt er nog een staart van een meter bij. Ze wegen een kleine 300 kilo. Een vrouwtje blijft kleiner. Een prachtige ontmoeting met deze dame, die onze auto als dekking gebruikte om even later een wild zwijn te vangen. Tijgers zijn geen lange afstandslopers, maar sluipen dichtbij om daarna met een korte sprint te doden.

'496478' door hbplaatjes '496478' door hbplaatjes

IndiaMaharashtra

IndiaMaharashtra

Gevaarlijkste kat

hbplaatjes

Vandaag hoorde ik dat er een man in Tiflis (Georgië) was gedood door een tijger. De tijger was ontsnapt uit de dierentuin als gevolg van de overstromingen. Tijgers zien wel vaker mensen als prooi, veel vaker dan bijvoorbeeld leeuwen. Hoewel de leeuw de koning der dieren wordt genoemd vind ik een tijger veel imposanter. Ze zijn groter en gevaarlijker. Dit mannetje zagen we in Tadoba NP. Het is een volwassen exemplaar en behoorlijk uit de kluiten gewassen. Zijn bijnaam is Mike Tyson.

'487236' door hbplaatjes '487236' door hbplaatjes

IndiaMaharashtra

IndiaMaharashtra

Op jacht

hbplaatjes

Tijdens een game drive in Tadoba NP gebruikte deze tijgerin ons als dekking bij het jagen. Ze had een wild varken gezien. Onze chauffeur reed achteruit en ze kwam heel dichtbij. Even later ging ze van de weg af. We hebben de kill alleen gehoord. Wat een imponerend beest.

'488678' door hbplaatjes '488678' door hbplaatjes

IndiaMaharashtra

IndiaMaharashtra

Mike Tyson

hbplaatjes

Deze foto is gemaakt in Tadoba NP. Een minder bekend, maar goed park om de tijger te zien. Het ligt zuidelijker dan de bekendere parken Bandhavgarh en Kanha. Het is daardoor warmer en de begroeiing is wat opener. Het park is genoemd naar het Tadoba meer. In de omgeving van dit meer kwamen we deze mannetjes tijger tegen. Echt een groot en stevig exemplaar. Tijgers hebben meestal een niet al te sexy naam. Bijvoorbeeld T1 (tijger 1). Deze had een bijnaam, namelijk "Mike Tyson".

'453872' door hbplaatjes '453872' door hbplaatjes

IndiaMaharashtra

IndiaMaharashtra

Sluipmoordenaar

hbplaatjes

Deze foto is genomen in Tadoba NP. Dit park is sterk in opkomst als tijgerpark. Qua percentage tijgers/ aantal game drives scoorde dit park het beste bij ons. De foto is 's morgens heel vroeg genomen, niet zo lang na zonsopkomst. Dit vrouwtje kwam uit de bebossing lopen richting het Tadobameer. Hier staat ze op het punt om het pad over te gaan steken. Een tijger zien is een prachtige belevenis. Ze zijn groter dan een leeuw en hebben iets heimelijks en zeer gevaarlijks over zich. Het is een uitzondering als er een mens gedood wordt door een leeuw, bij tijgers komt dit veel vaker voor. Die wetenschap maakt een ontmoeting (zittend in een open bankje achterin een kleine 4x4) van zeer dichtbij met een tijger toch extra spannend.

'430617' door hbplaatjes '430617' door hbplaatjes

IndiaMaharashtra

IndiaMaharashtra

Bruine visuil

hbplaatjes

Ik zag dat er vandaag al zoveel vogeltjes geplaatst waren, dat ik het niet kon laten om er ook één te plaatsen. In het Tadoba NP (ongeveer 3 uur rijden van Nagppur) zagen we deze bruine visuil. Aan de gele ogen is te zien dat het een uilensoort is die overdag jaagt. Desondanks zat hij op een behoorlijk donker plekkie. Met zijn 56 cm is deze soort behoorlijk aan de maat en één van de grotere van India. Ze leven is bosrijke gebieden in de buurt van water en komen in bijna geheel India voor.

'504190' door hbplaatjes '504190' door hbplaatjes

IndiaMaharashtra

IndiaMaharashtra

Tijger op ons pad

hbplaatjes

Het is een prachtig moment als een tijger letterlijk en figuurlijk je pad kruist. Daarna gaat ze rustig liggen en houden zelfs de Indiërs rustig afstand. Beter kan eigenlijk niet. Het overkwam ons in Tadoba NP. Een park in opkomst op tijgergebied.

'485452' door jomo01 '485452' door jomo01

IndiaMaharashtra

IndiaMaharashtra

Oogcontact

jomo01

Tijdens ons bezoek aan de Ellora grotten heb ik deze vrouw gefotografeerd.In een gebied niet ver van Aurangabad in de staat Maharashtra, zijn 34 kloosters en tempels uit een hoge basaltrots gehakt. Het gebied beslaat een lengte van iets meer dan 2 kilometer. Deze grotten van Ellora zijn het bewijs van unieke artistieke creaties en technische hoogstandjes.

'444630' door hbplaatjes '444630' door hbplaatjes

IndiaMaharashtra

IndiaMaharashtra

1.000ste

hbplaatjes

Na ruim vier en een half jaar plaats ik vandaag mijn 1.000e foto op deze site. Toch een moment waar ik even bij nagedacht heb. Wat plaats je dan. Uiteindelijk toch een wildlifefoto van één van de mooiste momenten van onze laatste reis naar India. Je hebt bij wildlife van die momenten dat je helemaal stil wordt, je heel klein voelt, je hart heel hard voelt bonzen en de adrenaline door je aderen spuit. Dit gevoel hadden we bij deze ontmoeting met deze tijgerin. We zaten achterin in een open jeepje en de tijgerin liep over de weg recht op ons af. Ze was heel dichtbij. Dan voel je de kracht van dit machtige beest en weet je dat ze in enkele sprongen bij je kan zijn. We moesten achteruit rijden en terwijl we dat deden keek ze even omhoog. Ze zag een prooi en gelukkig was dat een wild zwijn.

'441877' door hbplaatjes '441877' door hbplaatjes

IndiaMaharashtra

IndiaMaharashtra

Modderfiguur

hbplaatjes

Deze foto is genomen in het Tadoba NP aan de oevers van het Tadobameer. Deze volwassen mannetjes tijger had een modderbadje genomen bij het meer en ging weer de begroeiing in. Om daar te komen moest hij eerst de weg oversteken en konden wij hem in volle glorie zien. Tadoba Np is nog niet zo heel bekend, maar biedt goede mogelijkheden om tijgers te zien. Het is wel nog warmer dan bijvoorbeeld Kanha en Bandhavgarh. Ook de overnachtingsmogelijkheden zijn beperkter en de gidsen en chauffeurs zijn nog niet uitgeleerd. Hoe dan ook wij hebben de tijgers hier goed gezien en het blijft een heel bijzondere gebeurtenis om deze grootste katachtige in het wild te zien.

'484897' door jomo01 '484897' door jomo01

IndiaMaharashtra

IndiaMaharashtra

Moslim meisje

jomo01

Dit moslim meisjes gefotografeerd aan de Bibi ka Maqbara.Dit gebouw is een kopie van de Taj Mahal.Bibi-ka-Maqbara werd gebouwd door Aurangzeb.Bibi Ka Maqbara werd gebouwd in 1679

'487233' door jomo01 '487233' door jomo01

IndiaMaharashtra

IndiaMaharashtra

Ajanta 2

jomo01

Ajanta is schitterend om te bezoeken en al de prachtige muurschilderingen te bewonderen.Er zijn ook duizenden bezoekers zodat het er vrij druk was.Dit meisje op de foto behoorde tot een groep moslim meisjes.

'486551' door jomo01 '486551' door jomo01

IndiaMaharashtra

IndiaMaharashtra

Purper

jomo01

Dit portret is gemaakt in aurangabad in de buurt van de Nagarkhana gate.Aurangabad is een stad ongeveer 300 kilometer oostelijk van Mumbai.De stad is vernoemd naar keizer Aurangzeb van het Mogolrijk en betekent gebouwd door de troon.

'489131' door jomo01 '489131' door jomo01

IndiaMaharashtra

IndiaMaharashtra

Moslima 2

jomo01

Het is heel moeilijk moslim vrouwen te fotograferen.Dit meisje was met haar moeder en zij bezochten Bibi ka Maqbara.Dit gebouw is een kopie van de Taj Mahal.Ik vroeg toestemming en tot mijn verbazing mocht ik haar fotograferen.

'435297' door hbplaatjes '435297' door hbplaatjes

IndiaMaharashtra

IndiaMaharashtra

Te dichtbij

hbplaatjes

Deze vrouwelijke tijger zagen we 's morgens vroeg in Tadoba NP. Dit is een wat minder bekend tijgerpark, maar daar hebben we ze wel erg goed gezien. Vooral dit vrouwtje, want ze kwam recht op ons af lopen aan de oevers van het Tadoba meer. De chauffeur en de gids hadden het er niet echt op zo dichtbij kwam ze. Achteruit rijdend kon ik haar gelukkig toch goed vastleggen. Hier kwam ze iets meer aan de zijkant van de jeep net voordat ze de begroeiing in dook om te jagen.

'433215' door hbplaatjes '433215' door hbplaatjes

IndiaMaharashtra

IndiaMaharashtra

Effe uitbuiken

hbplaatjes

Deze foto is genomen in het Tadoba NP. Dit (nog) wat onbekende park behoort tot de 55 wildparken in India die deel uitmaken van "Project Tiger". Dit project is bedoeld om uitsterven van de tijger te voorkomen. De parken krijgen extra geld voor bescherming tegen stropers, voor het verplaatsen van dorpen uit de (bufferzone van de) parken. Daarnaast is er veel gereguleerd voor bezoekers en worden er maar een beperkt aantal bezoekers toegelaten. Het zien van een tijger is door alle regeltjes wel lastiger geworden. Deze tijgerin had 's morgens vroeg een wild zwijn gevangen (helaas niet gezien, wel het gekrijs gehoord) en lag aan de oevers van het Tadobameer uit te buiken.

'430858' door hbplaatjes '430858' door hbplaatjes

IndiaMaharashtra

IndiaMaharashtra

Tijgervrouw

hbplaatjes

Tadoba NP is een nog wat onbekend tijgerpark. Het aantal bezoekers is nog niet zo groot, maar de tijgerkansen zijn goed. Daardoor is het flink in opkomst. Het park is wat minder dicht begroeid dan de bekendere parken als Kanha en Bandhavgarh. We mochten 's morgens om zes uur het park in en reden direct naar het Tadoba meer, waar we als eerste aankwamen. We hoopten een tijger in of bij het water te zien. In eerste instantie was er geen tijger te bekennen. We besloten om te keren en terug te rijden langs het meer om ons geluk elders te beproeven toen deze vrouwtjestijger uit de begroeiing kwam en recht op ons afliep. Ze kwam heel dichtbij en we reden achteruit en dit herhaalde zich een paar keer. De gids die voorin zat draaide op een gegeven moment zelfs zijn raampje dicht, omdat de tijger zo dichtbij kwam. Hij realiseerde zich waarschijnlijk niet dat we in een open jeepje zaten. De tijger had echter geen oog voor ons, maar wel voor een wild zwijn. Ze schoot op een gegeven moment de begroeiing weer in en even later hoorden we het gekrijs van een stervende prooi.

'443696' door hbplaatjes '443696' door hbplaatjes

IndiaMaharashtra

IndiaMaharashtra

Tijger op pad

hbplaatjes

De foto is genomen in de vroege morgen in het Tadoba NP. De vrouwelijke tijger kwam uit het bos en liep richting het meer. Om daar te komen moest ze het pad over steken. Ze kwam bijna recht op ons af en liep voor de auto het pad op. Daar bleef ze toch een tijdje lopen en ging niet naar het meer. Ze had een prooi gezien en gebruikte de auto als dekking. Kort daarna verdween ze weer het bos in, waarna gekrijs volgde. Het is een heel bijzonder moment als een tijger op die manier je pad kruist. Wat zijn ze groot en stralen ze een kracht uit. Geweldig!

'488622' door jomo01 '488622' door jomo01

IndiaMaharashtra

IndiaMaharashtra

Moeder en kind

jomo01

Moeder en kind gefotografeerd aan de Bibi Ka Maqbara (Copie Taj Mahal).Bibi Ka Maqbara ligt op ongeveer 5 km van de stad Aurangabad.Het is de begraafplaats van Aurangzeb vrouw, Rabia-Durrani. Aurangzeb's zoon bouwde dit monument in 1679 .

'489545' door jomo01 '489545' door jomo01

IndiaMaharashtra

IndiaMaharashtra

Bibi ka Maqbara

jomo01

Na een derde keer proberen is het toch gelukt mijn foto te plaatsen.Bibi ka Maqbara is een kopie van de Taj Mahal.Het is de begraafplaats van Aurangzeb vrouw, Rabia-Durrani. Aurangzeb's zoon bouwde dit monument in 1679 .

'379169' door ERo '379169' door ERo

IndiaMaharashtra

IndiaMaharashtra

Street kid-5

ERo

Dit meisje is gespot op een dorpsmarktje langs de weg. Zij was achter allerhande kramen aan ’t zoeken naar wat er (nog) als eetbaars tussen ‘t weggegooide te vinden was. Wat ze vond verzamelde ze in een kartonnen doos dat bij een stoffenkraam stond. Voor wie ze ‘werkte’ heb ik niet kunnen achterhalen.

'430137' door hbplaatjes '430137' door hbplaatjes

IndiaMaharashtra

IndiaMaharashtra

Tijgerman

hbplaatjes

De tijger is de grootste katachtige. een volwassen exemplaar kan wel 3,7 meter lang worden inclusief staart. Het was te gevaarlijk om deze na te meten, maar het was wel een volgroeid mannetje en flink uit de kluiten gewassen. Zijn bijnaam is Mike Tyson. We zagen deze tijger in Tadoba NP aan de oevers van het Tadoba meer in de nog zeer vroege ochtend. Tadoba is een wat minder bekend en minder ontwikkeld park, dat de laatste jaren goede tijgerkansen biedt.

'531511' door reysigers '531511' door reysigers

IndiaMaharashtra

IndiaMaharashtra

Piepers

reysigers

Dit is een plek in Pune waar de lokale bevolking en toeristen komen om groente en fruit in te slaan. Ze verkopen hier groenten en fruit van uitstekende kwaliteit. Deze openlucht markt werd gebouwd tijdens de Britse tijdperk, en is vandaag de dag een van de oudste markten in de stad, met meer dan 500 kramen, zowel binnen als buiten. Deze man kan voorlopig vooruit met zijn aardappelen verkoop.