Madurai

'534144' door Rhodaxx '534144' door Rhodaxx

IndiaMadurai

IndiaMadurai

Markt in Madurai

Rhodaxx

Struinen op markten is voor velen een favoriete bezigheid tijdens het reizen, ook voor mij. Ik heb er al veel gezien in India en vaak zijn het kleurrijke rommelige plaatsen. Niet in Madurai, de groenten en het fruit liggen er mooi opgestapeld in manden. En de rest wat je op deze foto ziet .... ja dat is een zooitje, maar daarom houd ik zo van dit land ;-)

'532045' door corriedewinter '532045' door corriedewinter

IndiaMadurai

IndiaMadurai

Het huwelijk van...Me

corriedewinter

Het is alweer jaren geleden dat we in Zuid-India waren, maar de ervaringen die ik daar had vergeet ik nooit meer. Vooral Madurai heeft diepe indruk op mij gemaakt. Madurai is de belangrijkste tempelstad en bedevaartplaats van Zuid-India. De Sri Meenakshi Tempel trekt dagelijks duizenden gelovigen uit geheel India en er gebeurt van alles: tijdens een puja (eredienst) worden beelden overgoten met melk, er worden kaarsen aangestoken, en overal staan offergaven. Meenakshi is getrouwd met de god Shiva. Hun huwelijk wordt jaarlijks gevierd waarbij de beelden van de godin en de god op houten karren door de stad worden gereden. En laten wij dit nu net tegenkomen! Tip: Je kunt ’s avonds om 9 uur in de tempel in het schaarse licht zien hoe de beelden van Meenakshi en Shiva, die overdag gescheiden zijn, worden herenigd, waarna ze naar hun slaapplaats gebracht worden, achter een zware deur/gordijn. Ontroerend.

'551693' door corriedewinter '551693' door corriedewinter

IndiaMadurai

IndiaMadurai

Shiva gaat naar de...

corriedewinter

Madurai is de belangrijkste tempelstad en bedevaartplaats van Zuid-India. De Sri Meenakshi Tempel trekt dagelijks duizenden gelovigen uit geheel India en er gebeurt van alles: tijdens een puja (eredienst) worden beelden overgoten met melk, er worden kaarsen aangestoken en overal staan offergaven. Meenakshi is getrouwd met de god Shiva. Hun huwelijk wordt jaarlijks gevierd waarbij de beelden van de godin en de god door de stad worden gedragen. En wij hadden het geluk om deze ceremonie mee te maken. Hier staat een groep klaar om Shiva naar de tempel te brengen waar hij met Meenakshi verenigd wordt. Het is zwaar werk, maar de mannen vinden het een eer om deze processie uit te voeren. Voor een overzicht: zie eerdere foto.

'532112' door corriedewinter '532112' door corriedewinter

IndiaMadurai

IndiaMadurai

Ceremonie voor Shiva.

corriedewinter

We zijn in de Meenakshitempel in Madurai, een complex waar je vele uren kunt doorbrengen. Het geheel ommuurde complex van 6 ha heeft heeft in elke windrichting een ongeveer 50m hoge toegangpoort, waar gelovigen geduldig wachten om toegelaten te worden. Binnen vind je overal kleine heilgdommen, er is de Gouden Lotusvijver waar je zonden weggewassen kunnen worden, op de markt kun je boterballetjes en kokosnoten kopen, kaarsjes en lampjes, dit alles om aan Shiva te offeren. Hier zie je zo’n ceremonie waar de priester offergaven in het vuur strooit, waarna heerlijke geuren opstijgen en de gelovigen hun zegening ontvangen, een tika op het voorhoofd. Ik begrijp er niet alles van, maar de devotie op de gezichten ontroert me.

'548590' door Rhodaxx '548590' door Rhodaxx

IndiaMadurai

IndiaMadurai

Toegangspoort van...t

Rhodaxx

Een foto van het straatleven rondom de Minakshitempel. Hier zie je een van de toegangspoorten. Het complex bestaat uit twee afzonderlijke tempels. De kleine tempel is gewijd aan Minakshi (Parvati) en is alleen voor vrouwen toegankelijk. De grote tempel is gewijd aan Shiva en is alleen voor mannen toegankelijk. Tegen de beide tempels ligt een grote vijver, Potramarai Kulam genaamd. Deze wordt omringd door een kloostergang. Ook is er een hal met duizend gebeeldhouwde pilaren te vinden. Het complex wordt omringd door een muur met vier gopurams waarvan de hoogste meer dan 50 meter hoog is. Binnen de muren zijn er nog eens acht te vinden. (bron: Wiki) Het is er enorm groot en het is handig om even goed te onthouden waar je naar binnen bent gegaan want je gaat zeer waarschijnlijk ergens anders weer naar buiten en dan …. nou ja, je snapt het wel.

'571041' door travelbag '571041' door travelbag

IndiaMadurai

IndiaMadurai

Die blik

travelbag

Kinderen trekken overal ter wereld je aandacht. Ze zijn vaak nieuwsgierig en soms brutaal. Toch horen ze bij je ontmoetingen tijdens je reizen. Het kunnen onvergetelijke momentjes zijn. Het meisje sprak geen woord Engels en keek mij aan met een blik van......

'570105' door travelbag '570105' door travelbag

IndiaMadurai

IndiaMadurai

Roze in de straten va

travelbag

In Madurai kun je lekker rond lopen. Ga op onderzoek uit en er gebeurt van alles om je heen. Loop de achteraf straatjes in en je ontdekt leuke dingen. Deze soort suikerspin zie op vele plekken in het zuiden in het straatbeeld. Super roze en waarschijnlijk mier zoet. Hij valt in ieder geval genoeg op in het straatbeeld.

'570642' door travelbag '570642' door travelbag

IndiaMadurai

IndiaMadurai

De tempelkoe

travelbag

Een belangrijke tempel in Madurai is de Sri Meenakshi tempel. Een enorm complex, waar ze een soort huis olifant en huis koe hebben. Beide trekken als koppel door de tempel met veel muziek. Daardoor trekken ze de aandacht van de bezoekers. Je mag hier alleen fotograferen met je telefoon. Door de olifant kun je laten zegenen

'1114855' door reysigers '1114855' door reysigers

IndiaMadurai

IndiaMadurai

Tamil Hindi tempel

reysigers

De Indiase stad Madurai is een van de grootste en hoogstwaarschijnlijk oudste steden in de zuidelijke staat Tamil Nadu. Deze tempel de Meenakshi Amman Tempel ligt in het hart van de oude stad . De tempel is bedekt met duizenden kleurrijke afbeeldingen. Je raakt er niet uitgekeken.

'907294' door Graaf '907294' door Graaf

IndiaMadurai

IndiaMadurai

Consultants

Graaf

Ik weet niet hoe ik deze mannen moet noemen. Maar je kunt ze consulteren voor alle problemen die je hebt. Het is heel bijzonder om zo'n consult gade te slaan, allerlei ceremonies en alles heeft een betekenis, waar ik helaas niets van kan begrijpen. De gids heeft wel e.e.a. uitgelegd. Deze mannen zitten in de beroemde Meenakshi Tempel in Madurai. Meenakshi is het huwelijk tussen Shiva en Parvati. De tempel zit vol met beelden van Shiva, Parvati, Vishnu, Ganesh, Kali en de vele reïncarnaties van Shiva. Mocht je deze tempel willen zien kijk dan vanavond (woensdag 18-7) NPO2 19:25 uur naar Joanna Lumley's India.

'835390' door travelbag '835390' door travelbag

IndiaMadurai

IndiaMadurai

Ghandi kijkt toe

travelbag

Ik heb een foto geplaatst, maar kreeg steeds een foutmelding. Inmiddels staat de foto er 4 keer op. Ik kan ze helaas niet zelf verwijderen. De optie ontbreekt. Ook zijn ze niet te openen. Even een nieuwe foto proberen. Ghandi kijkt even mee.

'1114621' door sidonius '1114621' door sidonius

IndiaMadurai

IndiaMadurai

Ton sur Ton

sidonius

Vooral in India is me opgevallen dat mensen vaak zo goed harmoniëren met hun omgeving, qua kleur. Je ziet het vaak op straat en ook op markten. Deze man is daarvan ook een voorbeeld, vind ik. De kleuren van zijn kleding passen mooi bij het huis en de trap. Zelfs de stip op zijn voorhoofd is ton-sur-ton. Tsja, het zijn soms kleine dingen die mij blij kunnen maken...

'1113281' door sidonius '1113281' door sidonius

IndiaMadurai

IndiaMadurai

Bananenmarkt

sidonius

Madurai is een aangename stad om te verblijven. Mooie tempels, een koninklijk paleis en natuurlijk prachtige markten. Er is een aparte bananenmarkt, waar uitsluitend bananen worden verkocht in allerlei soorten en maten. Gele, groene en rode bananen. Een overdekt gedeelte en een aantal straten daar omheen. Heel leuk om te bezoeken.

'1094202' door sidonius '1094202' door sidonius

IndiaMadurai

IndiaMadurai

Bindipoeder

sidonius

Het is bekend dat mensen in India stippen en/of strepen op hun voorhoofd schilderen. Die decoratie wordt Bindi genoemd, of Tikka. Bindi is hindoe voor druppel of stip. Uiteraard hebben die stippen en strepen een betekenis. De meeste vrouwen dragen een rode stip tussen hun ogen, op hun voorhoofdschakra. Volgens het hindoegeloof biedt dat bescherming. Bij mannen, vooral sadoe's, zie je vaak horizontale of verticale witte strepen, afhankelijk van welke hindoegod zij volgen. Je krijgt een stip vaak in een tempel bij wijze van zegening, maar je kunt het ook zelf doen. De bakjes met gekleurd poeder trof ik aan op een markt in Madurai. De kleur saffraangeel/oranje is voor hindoes een heilige kleur, veel sadoe's en pelgrims dragen kleding in die kleur. De kleur staat voor vuur, wijsheid en de zoektocht naar verlichting. Vermiljoen rood is de meest gebruikte kleur voor stippen en staat voor reinheid en sensualiteit. Wit (witgrijs) betekent vrede, kennis en sereniteit, en wordt ook als rouwkleur gebruikt. Hindoes worden veelal in het wit gecremeerd.

'835074' door Graaf '835074' door Graaf

IndiaMadurai

IndiaMadurai

Heilige kleur

Graaf

Buiten de muren van de Sri Meenakshi Tempel zit een hele groep Hindoe vrouwen in het rood gekleed. Dit is hun heilige kleur die ze een aantal dagen dragen tijdens de gebedsdiensten.

'1111262' door ameerakker '1111262' door ameerakker

IndiaMadurai

IndiaMadurai

India Steetlife

ameerakker

Het leven in India speelt zich met name af in de straat. Als westerling kijk je je ogen uit en als fotograaf kun je genieten van zeer veel fotogenieke scenes. Vaak wordt hierbij hard gewerkt want mankracht is goedkoop. India motoriseert snel maar gelukkig zie je ook nog oude riksjas.

'845117' door Graaf '845117' door Graaf

IndiaMadurai

IndiaMadurai

Echt Indiaas...Straat

Graaf

Nadat we de grote beroemde Sri Meenakshi Tempel in het centrum bezocht hadden, bleef er nog voldoende tijd over om de omgeving te verkennen en door de leuke echte Indiase straten en langs markten te slenteren.

'1093293' door sidonius '1093293' door sidonius

IndiaMadurai

IndiaMadurai

In harmonie

sidonius

We wandelen door de straatjes van Madurai. Het is nog vroeg in de ochtend, en vrij stil op straat. Deze mevrouw zit rustig voor haar huis. Ze lijkt volledig in harmonie met haar omgeving, in ieder geval qua kleuren. Dat trof mij. Ik mocht haar op de foto zetten, maar een glimlachje kon er helaas niet af.

'845196' door travelbag '845196' door travelbag

IndiaMadurai

IndiaMadurai

De Sri Meenakshi...Te

travelbag

De Sri Meenakshi tempel in Madurai, men zegt dat het een van de mooiste tempels van India is. Het is een Hindu tempel en niet alle delen zijn voor toeristen toegankelijk, maar er blijft genoeg over, want wat is dit een tempelcomplex zeg. Het is een typische Zuid-Indiase tempel. met hoge bewerkte Gopurams (torens) vol kleurrijke beelden uit de hindu galerij. Ze zijn een lust om naar te kijken. Er vinden verschillende ceremonies plaats in de tempel, waarvan de ronde van de tempelolifant er een is. Trek wat tijd uit voor deze tempel, want het is de moeite waard.

'1112030' door barga '1112030' door barga

IndiaMadurai

IndiaMadurai

Kleurrijk Madurai

barga

Madurai staat bekend om haar prachtige tempels, waarvan de beroemde Sri Meenakshi een geweldig voorbeeld is. Ook veel andere tempels in de stad zijn bijzonder fraai. Het lijkt alsof de bevolking zich daardoor laat inspireren want als je door de straten loopt wordt je voortdurend verrast door de vele mooie mensen, gekleed in bonte gewaden en diverse kleuren poeder/ verf in hun gezicht (dat laatste heeft veelal religieuze betekenis).

'835177' door Graaf '835177' door Graaf

IndiaMadurai

IndiaMadurai

Bidden en offeren voo

Graaf

In de Sri Meenakshi tempel staat een grote neem-boom, en daaronder een aantal slangenbeelden. Aan de boom zie je veel wiegjes hangen; hier komen heel veel vrouwen bidden en offeren om een kind te krijgen. Als de baby er is komen ze ook bidden, offeren en danken.

'1111684' door ameerakker '1111684' door ameerakker

IndiaMadurai

IndiaMadurai

India kleinschalige..

ameerakker

Ondernemers in India werken van ’s morgenvroeg tot ’s avonds laat. Vaak betreft het eenmanszaakjes. Je staat er versteld van wat voor goederen en of producten er verhandeld worden. Voor ons is nauwelijks voor te stellen hoe dit allemaal in zijn werk gaat maar elk product vindt zijn weg naar de eindafnemer. Bijgaand een inkijkje in een handel in bananen. Behalve een portret vond ik het ook fantastisch om het interieur mee te nemen in de foto. Het geeft een sfeer weer die wij niet kennen.

'1111260' door ameerakker '1111260' door ameerakker

IndiaMadurai

IndiaMadurai

India Streetlife

ameerakker

Het leven in India speelt zich met name af in de straat. Als westerling kijk je je ogen uit en als fotograaf kun je genieten van zeer veel fotogenieke scenes. Vaak wordt hierbij hard gewerkt want mankracht is goedkoop.

'846477' door Graaf '846477' door Graaf

IndiaMadurai

IndiaMadurai

Prietpraat

Graaf

Toen op de markt in Madurai het beeld van dit meisje op een roze brommer voorbij flitste, heb ik snel afgedrukt. Bij het zien van dit portretje moet ik denken aan de prietpraat van mijn zoon toen hij een kleuter was en zei: "Ik heb een roze brommer uitbesteld, voor als ik groot ben"!