Madhya Pradesh

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Tijgers spotten in Bandhavgarh NP.

Madhya Pradesh,
India


Eén van de beste plekken ter wereld om in het wild tijgers te spotten is Bandhavgarh National Park in Madhya Pradesh, Centraal India.

De combinatie van een relatief klein reservaat met een grote populatie tijgers zorgt voor een grote kans om hier een tijger tegen het lijf te lopen. In het verleden leidde dit er nog wel eens toe dat zo gauw er ergens een tijger werd gespot alle jeeps met grote snelheid naar die plek raceten om filerijdend en benzinedamp happend een paar seconden naar het beest te kunnen kijken. Inmiddels is dit enigszins gereguleerd, net zoals in bijvoorbeeld Ranthambore NP, krijgt elke jeep een route toegewezen waar niet van afgeweken mag worden. Doe je meerdere safari's dan krijg je verschillende routes toegewezen. Tijdens onze 4 safari's hebben we twee tigers gezien, 1 vrouwtje en 1 mannetje ([url="http://www.columbusmagazine.nl/azie_en_midden-oosten/india/madhya_pradesh/reisreporter/fotos/236002.html" target="_blank"]foto1[/url] en [url="http://www.columbusmagazine.nl/azie_en_midden-oosten/india/madhya_pradesh/reisreporter/fotos/233746.html" target="_blank"]foto2[/url]).

Behalve de tijger kun je nog heel wat andere beesten zien zoals herten (spotted deer, sambar), apen (makaken en langoeren) diverse katachtigen (jungle cat , luipaard), antilopeachtigen en vogels (gieren, arenden, haviken, indian roller, kingfisher).

Safari's zijn 's ochtends vroeg (vertrek voor zonsopgang) en eind van de middag, de dieren zijn dan actiever dan midden op de dag. Houd er rekening mee dat het 's ochtends erg koud kan zijn, 2 graden boven nul is geen pretje in een open jeep kunnen wij uit eigen ervaring zeggen.([url="http://www.columbusmagazine.nl/azie_en_midden-oosten/india/madhya_pradesh/reisreporter/fotos/234425.html" target="_blank"]foto[/url])

Het dichtsbijzijnde vliegveld is in Jabalpur op ca. 180 km van het reservaat, op dit moment (2010) zijn er alleen vluchten vanuit Delhi via Varanasi of Khajuraho. Per trein zijn de beste opties Umaria (30 km, rechtstreeks vanaf Delhi), [url="http://www.columbusmagazine.nl/azie_en_midden-oosten/india/madhya_pradesh/reisreporter/tip/13176/fawlty_towers_in_katni.html" target="_blank"]Katni[/url] (90 km, vanaf Varanasi en Kolkata) en Jabalpur (180 km, vanaf Mumbai). Zie ook mijn [url="http://www.columbusmagazine.nl/azie_en_midden-oosten/india/reisreporter/tip/11593/dienstregeling_indian_railways.html" target="_blank"]treintip[/url].

Wij hebben bijzonder prettig verbleven in het [url="http://www.indianadventures.com/TigerTrails.htm" target="_blank"]Tiger Trails Resort[/url], 2km buiten Tala, 20 eenvoudige bungalows, vriendelijke staf en goed eten. Dankzij de warme kruik die je 's avonds mee krijgt kan je lekker warm slapen ondanks de nachtelijke kou.
De gids en de chauffeur die wij mee hadden op onze safari's waren erg goed en waren erg enthousiast dat wij niet single-minded alleen maar tijgers wilden zien maar ook al het andere mooie in het park. (Je ziet nogal wat mensen rondrijden met chagrijnige gezichten omdat ze na drie safari's nog geen tijger hebben gezien, er is zoveel meer).

Zie ook de special [url="http://www.columbusmagazine.nl/special/764/tijgers_spotten.html" target="_blank"]Tijgers spotten[/url](met mijn opmerking) op de Columbus site.