Madhya Pradesh foto's & tips

'186622' door Everlasting '186622' door Everlasting

IndiaMadhya Pradesh

IndiaMadhya Pradesh

Hide and Seek

Everlasting

She was playing hide and seek with her brother in the temple in Mandu, with her natrual coloured shawl around her shoulders she blended into her surroundings only those eyes gave her away.......

'243423' door ChantaldeKoning '243423' door ChantaldeKoning

IndiaMadhya Pradesh

IndiaMadhya Pradesh

Waterrat..uhhh.....Ti

ChantaldeKoning

Tijgers zijn zeker niet makkelijk te spotten. We hadden al uren staan wachten en begonnen ons echt af te vragen of de bewuste tijger wel aanwezig was. Veldwerkers hadden de tijger eerder die dag gezien en hem niet meer zien vertrekken. Het werd echter later en later en we moesten bijna het park uit om op tijd bij de poort te zijn. Plotseling begon het hoge gras te bewegen en stak dit prachtige mannetje zijn kop door de sprieten om even snel weer te gaan liggen. Balen natuurlijk maar gelukkig besloot hij snel verder te lopen en een dipje in het aanwezige poeltje te nemen. We konden nog net een paar shots maken om vervolgens snel naar de uitgang te rijden. Wel een prachtmoment ook al was het dan maar voor een paar seconden. Een mooie afsluiter van de avond. Bandhavgarh NP

'378861' door ERo '378861' door ERo

IndiaMadhya Pradesh

IndiaMadhya Pradesh

Street kid-1

ERo

Tijdens m’n laatste Centraal-India-reis heb ik dikwijls de buurten waar straatkinderen zich ophouden (dikwijls met hun familie) opgezocht om er een portfolio van 13 foto’s mee samen te stellen. Omdat ik nooit een paparazzi-fotograaf wil zijn, zijn alle foto’s van heel dichtbij met m’n 18-50 mm genomen. Om de dramatiek van hun leefsituatie wat kracht bij te zetten heb ik aan kleurreductie en contrastverhoging gedaan.

'243804' door Everlasting '243804' door Everlasting

IndiaMadhya Pradesh

IndiaMadhya Pradesh

Morning in Orchha

Everlasting

In the cold early morning, as the sun rises, only a few pilgrims venture to bathe in the river. I was wrapped in a fleece and still cold, so admired their bravery. The ruins on the otherside are cenotaphs of the former rulers of Orchha.

'459551' door hbplaatjes '459551' door hbplaatjes

IndiaMadhya Pradesh

IndiaMadhya Pradesh

Life of pi

hbplaatjes

De film "Life of pi" heeft een heel bekende scene van een jongen in een bootje met een tijger. Dat hebben we niet gezien tijdens onze India reis, maar gelukkig wel enkele tijgers. Eén van de tijgers die we goed en wat langer zagen was dit vrouwtje. Ze lag op het pad en stond na een tijdje op en keek gelijktijdig om naar ons.

'262336' door Everlasting '262336' door Everlasting

IndiaMadhya Pradesh

IndiaMadhya Pradesh

Temple or Playground

Everlasting

There are many temples around the small town of Mandu, some are still used, some are in ruins. The ruins are a playground for the village children, she was here with her brother having a wonderful time playing hide-and-seek.

'313821' door ingrover '313821' door ingrover

IndiaMadhya Pradesh

IndiaMadhya Pradesh

SLUIPEN...

ingrover

Op onze laatste safari hebben we een grote mannetjestijger geruime tijd kunnen volgen!eerst lag hij in het gras maar begon na een tijdje te ruiken en stond op.Hij ging recht op een hert af dat een honderd-tal meters verderop was.Langzaam begon hij te sluipen en gleed laag door het gras in de karakteristieke houding.hij was vast en zeker van plan om dit hert te doden.Dit ziet bijna nooit iemand...een kill,gaaf.Minutenlang stonden we daar met vele jeeps te wachten maar toen de tijger in het gras was gedoken en zijn prooi scherp in de gaten hield kwam er er een forest guard om ons weg te sturen want we verstoorden de situatie. ik begrijp het wel want door al die jeeps en herrie(je kunt Indiase safari`s echt niet vergelijken met Afrikaanse) zou zijn prooi het zeker doorhebben maar vond het wel jammer dat we het niet konden zien.Ik weet helaas dus oo kniet hoe het is afgelopen...

'459968' door MiekeLejeunevdVen '459968' door MiekeLejeunevdVen

IndiaMadhya Pradesh

IndiaMadhya Pradesh

Chapati's maken.

MiekeLejeunevdVen

Onderweg van Sariska Park naar Orcha hebben we pech met de bus, om de tijd te doden gaan we 'n beetje rondneuzen in de omgeving. We zien wat hutjes waar je zo naar binnen kunt kijken, dan roept deze vriendelijke vrouw ons binnen ze is Chapti's aan het maken en vertelt ons dat ze worden gemaakt met Atta ( chapati meel). We mogen proeven en het smaakt erg lekker. ( Scan van negatief).

'501749' door JolandaOlafreizen '501749' door JolandaOlafreizen

IndiaMadhya Pradesh

IndiaMadhya Pradesh

De 'Flierefluiter'

JolandaOlafreizen

Deze 'flierefluiter' kwamen vroeg in de ochtend tegen toen we een wandeling bij de tempelruïne maakten. Uiteraard maakten we graag van hem een mooi portretje.

'439674' door hbplaatjes '439674' door hbplaatjes

IndiaMadhya Pradesh

IndiaMadhya Pradesh

Stop een tijger in uw

hbplaatjes

Een tijger ontmoeten is één van de mooiste gebeurtenis tijdens onze reizen. Deze veruit machtigste grote kat imponeert door zijn omvang en heeft ook iets mysterieus en gluiperigs. Tijdens zo'n ontmoeting ben je stil en onder de indruk en als de tijger weg is blijf je nog een tijdje nagenieten en opgewonden. Deze foto is genomen in Bandhavgarh in de vroege morgen. De tijger is een volwassen vrouwtje dat heel ontspannen was en nog even rustig achterom keek voor ze weer in de begroeiing verdween. Bij een tijger denk ik ook aan de Esso-reclame: "Stop een tijger in uw tank". Wat een kracht straalt zo'n beest uit. De tijger wordt al sinds 1936 gebruikt door Esso, maar de slogan stamt uit 1959. Deze slogan was zo succesvol dat in 1964 Time Magazine het jaar 1964 typeerde als ‘The Year of the Tiger Along Madison Avenue’.

'318527' door ingrover '318527' door ingrover

IndiaMadhya Pradesh

IndiaMadhya Pradesh

Mooi licht

ingrover

Kijk hem nou liggen!Wat hadden we geluk om dit te mogen aanschouwen vanaf de rug van een olifant en zo dichtbij.Het was vroeg in de morgen een uur of half 8 en al erg warm,dit tijger mannetje zocht verkoeling en trok zich niets aan van de toeristen die op de rug van een olifant voorbij kwamen.Af en toe keek hij even op om daarna weer te gaan liggen! Helaas hebben we het vrouwtje gemist wat er even later bij kwam liggen.Deze plek van Kanha np is niet toegankelijk,het is een water in het bos waar geen pad loopt voor een jeep.Je rijdt dus eerst naar de dichtsbijzijnde plek op de weg en daar komt de olifant je ophalen en dan loop je naar het water en zie je dit...

'461518' door Fransvdg '461518' door Fransvdg

IndiaMadhya Pradesh

IndiaMadhya Pradesh

Kama Sutra

Fransvdg

Onlangs hebben collega-reisreporters jullie hier getrakteerd op foto's van parende leeuwen en luipaarden. Dan durf ik nu ook wel met de homo sapiens te komen in zo'n positie. Volgens mij is iedereen die hier mee doet de 18 al wel gepasseerd, dus van deze stenen peepshow zal waarschijnlijk niemand schrikken. Omdat de tempels van Khajuraho op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan is deze vorm van gymnastiek intussen cultureel erfgoed geworden. Kortom, dit moet kunnen hier bij Columbus. Kama Sutra, a tale of Love is een Indiase film uit 1996, geregisseerd door Mira Nair. Tijdens het filmen in India moest vaak geheimzinnig gedaan worden, want zoenen vonden de overheidsambtenaren al obsceen. De film werd er dus verboden vanwege de erotische scènes. Maar naar Khajuraho gaan mag gelukkig wel.......

'192112' door FemkeWoltring '192112' door FemkeWoltring

IndiaMadhya Pradesh

IndiaMadhya Pradesh

Ogen

FemkeWoltring

Deze oude dame kwam ik tegen in een dorpje vlak buiten Kadjuraho. ik denk dat ze aan staar leed maar ze kon nog wel zien.

'154390' door gorke '154390' door gorke

IndiaMadhya Pradesh

IndiaMadhya Pradesh

Werk

gorke

Deze dames waren aan het werk bij Jahangiri Mahal in Orchha.

'503662' door hbplaatjes '503662' door hbplaatjes

IndiaMadhya Pradesh

IndiaMadhya Pradesh

Zeldzame barasingha

hbplaatjes

Deze foto is genomen in Kanha NP. Dit is één van de weinige plaatsten waar de Barasingha (Indisch moerashert) nog voor komt. De soort is ernstig in gevaar en komt nog op een aantal plaatsen in Uttar Pradeh voor, in Assam (Kaziranga en Manas) en dus in Kanha NP. Er zijn drie ondersoorten, waarvan de zuidelijker soort alleen nog in Kanha NP voorkomt. In Kanha zijn ze goed te zien. De populatie daar loopt nu in de vele honderden dieren, maar is nog steeds kwetsbaar. Deze twee volwassen mannen waren aan het "vechten" in een meertje.

'322118' door ingrover '322118' door ingrover

IndiaMadhya Pradesh

IndiaMadhya Pradesh

Recht op het doel af.

ingrover

Maar weer ens een tijgerplaat,hier staan we al een tijdje op de Kanha meadows met onze jeep.We volgen een mannelijke tijger die een hert heeft geroken.Blijkbaar heeft hij honger want het is midden op de dag en bloedheet maar hij gaat toch op jacht.In de karakteristieke sluiphouding die katachtigen hebben,kop en lichaam laag en schouders omhoog.Helaas weet ik niet of hij het hert te pakken had omdat een forest guard ons wegstuurde.We mochtne de tijger in de jacht in zijn natuurlijke habitat niet storen.Ik begrijp het volkomen maar vind het toch erg jammer.

'268517' door Everlasting '268517' door Everlasting

IndiaMadhya Pradesh

IndiaMadhya Pradesh

The blue hour in...Or

Everlasting

"Orchha" means "hidden" and, this small town stands for it. It is a hidden archaeological legacy of medieval India, it is a hidden face of history, a hidden treasure of spiritual tranquility, a hidden poetry written on stones! Hidden .. because (luckily) few tourists traveling to India are troubled to visit such places as Orchha. As the sunset unfolds every moment is different.

'436082' door hbplaatjes '436082' door hbplaatjes

IndiaMadhya Pradesh

IndiaMadhya Pradesh

Tijger - Mazzel

hbplaatjes

Het was erg vroeg in de morgen toen we vertrokken met het jeepje naar Bandhavgarh NP. Onze eerste game drive in dit park. Bandhavgarh staat bekend als één van de zo niet het beste tijgerpark van India. De zone die we zouden bezoeken lag 7 km van onze lodge. In deze zone (2) mochten 20 jeeps. Na het passeren van de gate verspreidden de jeeps zich. We reden alleen toen onze gids een tijger zag. Wat een geluk. Het was een jong mannetje dat twijfelde of hij het pad voor ons over zou steken. Na enig aarzelen deed hij dat en de toegift die hij gaf door even om te kijken was geweldig. We waren ons bewust van ons geluk. Zonder andere auto's een tijger zien is zeldzaam. Dat bleek later, want het duurde tot de 7e gamedrive voor we weer een tijger goed zagen. Dit prachtige jonge beest zo dichtbij zien was al speciaal, maar op deze manier was super mazzel.

'198863' door Everlasting '198863' door Everlasting

IndiaMadhya Pradesh

IndiaMadhya Pradesh

Moving On

Everlasting

Mandu attracts many pilgrims to NilKant, (Shiva temple). The pilgrims, dressed in white, usually travel by foot and stay over night in one of the medieval ruins by the village water tank. Early morning the pilgrims are cooking their food and slowly packing their camp to move on to their next destination.

'495795' door CBurgstad '495795' door CBurgstad

IndiaMadhya Pradesh

IndiaMadhya Pradesh

Gastheer van Khajurah

CBurgstad

Op de fiets vertrekken we van ons hotel naar het centrum van Khajuraho. Natuurlijk bezoeken we de vele tempels met erotische afbeeldingen uit de Kamasutra. Deze zijn gebouwd in de periode 950 - 1050 maar zijn later overwoekerd en pas in de 19e eeuw herontdekt. Van de oorspronkelijke 80 tempels zijn er nu 22 in redelijke goede staat. (bron Wikipedia) Na de tempels lopen we door het kleine centrum van het stadje waarbij we op het plein door deze man welkom worden geheten. Hij vraagt waar we vandaan komen en nodigt ons van harte uit om 'zijn' stad te bezoeken. Hij benoemt een paar mooie plekjes en laat ons dan gaan...... geen dwang om een bepaalde winkel te bezoeken en geen vraag om een gift, alleen vriendelijkheid en gastvrijheid!!!

'318053' door ingrover '318053' door ingrover

IndiaMadhya Pradesh

IndiaMadhya Pradesh

Net geboren

ingrover

Toen wij met de jeep langsreden in Kanha np zat deze apendame langs de weg met een pasgeboren baby op schoot toen er een 2e apenvrouwtje bij kwam.Ze pakte heel voorzichtig de baby over om hem/haar te beschermen,dit was zo ontzettend lief om te zien.

'544038' door deerik '544038' door deerik

IndiaMadhya Pradesh

IndiaMadhya Pradesh

Ik zie jou!

deerik

Deze tijgerin lag relaxed onder een boom langs de weg te wachten in het Bandhavgar NP. Na een minuut of tien, liep ze relaxed naar een poel om een slokje te nemen, voordat ze verdween in de bush. Tijdens het drinken hield ze de omgeving nauwlettend in de gaten....

'199416' door Everlasting '199416' door Everlasting

IndiaMadhya Pradesh

IndiaMadhya Pradesh

The Palace, the...ric

Everlasting

Having recently read an article about the deadly overcrowded blueline buses in Delhi, I had to think about the rickshaws and buses in Orchha. (This is the same bridge as my earlier upload with the overcrowded bus)

'487616' door Everlasting '487616' door Everlasting

IndiaMadhya Pradesh

IndiaMadhya Pradesh

Terracotta

Everlasting

We stay for a while in Chanderi. Each morning outside our hotel we could hear the rattle of the old cart as the elderly lady and her husband pushed their hand-cart into place, They then loaded it with handmade terracotta water pots and bowls and took turns throughout the day to man the stall. They cost just a few rupees, I would have loved to have bought a few home, but alas for too fragile. I have the photo instead.