Madhya Pradesh

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Tijgers in Bandavgarh NP, koop VOORAF tickets voor Tala Zone 1

Madhya Pradesh,
India


Zoals wellicht bekend (zie ook info op de Columbus website) is Bandhavgarh National Park (Madhya Pradesh) een van de beste plekken ter wereld om in het wild tijgers te kunnen zien. Aangezien ik er onlangs geweest ben, even nog een update over de stand van zaken en wat nog wat tips om de kans tijgers te zien te vergroten.

Als je naar Bandhavgarh wilt gaan boek dan je tickets voor Tala Zone 1 en boek ze tijdig (ca. 1 maand van de te voren) via internet. Ik heb dit gewoon gedaan met mijn VISA card en dat ging voortreffelijk. Let wel: als je eenmaal een ticket heb gekocht en de namen hebt ingevuld is het ticket "gesloten" en kun je geen andere namen meer toevoegen. [url="http://www.mponline.gov.in/Portal/Services/Forest/FinalForest/foresthome.htm" target="_blank"]Hier [/url]kun je de tickets boeken en [url="http://www.mponline.gov.in/Portal/Services/Forest/Search.aspx?langid=en-US" target="_blank"]hier [/url]kun je de beschikbaarheid bekijken. Overigens heb ik begrepen dat entreeprijs in het najaar wordt verhoogd van 2030 naar 4030 Rs. Een jeep en gids hoef je niet vooraf te regelen, die zijn er meer dan genoeg.

De kans dat je in Tala Zone 1 een tijger ziet is veel groter dan in Zone 2, dat blijkt ook als je met mensen praat over hun ervaringen in de diverse zones en daarom is deze zone ook al enkele weken VAN TE VOREN uitverkocht (er worden in Zone 1 nu max. 35 jeeps toegelaten, verdeeld over 3 routes). Ook is de kans veel groter dat je een tijger ziet op de morgendrives dan op de middagdrives. De morgendrives begonnen om 6.30 uur en de tijgers zijn actief tot ca, 9.00 uur, de middagdrives begonnen om 15.00 uur maar dan is het nog veel te warm, de tijgers worden pas actief na 17.00 uur en om 18.00 uur moesten we weer het park verlaten (in de ochtend is er dus veel meer tijd c.q. een grotere kans dan in middag). Als je nog meer info zoekt kijk dan ook maar eens op de forums van www.indiamike.com, de beste internationale forumsite over India.

Het blijft natuurlijk een kwestie van geluk of je wel of geen tijger ziet maar je kunt de kansen behoorlijk vergroten door tickets te kopen voor Tala Zone 1 en bij voorkeur voor de ochtend (alle tickets hebben trouwen dezelfde prijs, nu nog 2030 Rs). Overigens was er ook nog behoorlijk wat ander wild te zien in Bandhavgarh (apen, herten, jakhals, junglecat, vogels