Madhya Pradesh

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Madhya Pradesh image

Stephen Mills Tiger Safari van 11 tot en met 25 februari 2007 (4)

Madhya Pradesh
India
Elstijssen

Stephen Mills Tiger Safari van 11 tot en met 25 februari 2007 (4)

Bandhavgarh National Park

Bandhavgarh NP is in 1968 opgericht en één van Indiaas mooiste parken. Afgeplatte heuvels en eilandjes van bamboe zijn de belangrijkste kenmerken van dit heuvelachtige terrein, bestaande uit steile kliffen, salbossen en graslanden. Het park beslaat 448 m2 en grenst aan de Vindhyna heuvels. Bandhavgarh heeft 32 rotsige heuvels van tussen de 200 en 1.000 m hoog. Slechts 3 permanente rivieren zorgen voor de toevoer van water. Dit is een belangrijke reden dat veel grazers maar op een paar plaatsen te vinden zijn. Men zegt van Bandhavgargh dat hier de meeste trefkans op tijgers is. Het park wordt gedomineerd door het majestueuze Bandhavgargh Fort dat in de 14e eeuw gebouwd werd en herinnert aan de lang vervlogen tijden van de Maharadja’s. Het fort en de heuvels herbergen een groot aantal grotten, die tot de prehistorie terug gaan. Er zijn 22 soorten zoogdieren waaronder de tijger, het luipaard, de hyena, de lippenbeer, wilde zwijnen, jakhalzen, het stekelvarken, chital en sambar, meer dan 250 soorten vogels en ook pythons en cobras. Naast de tijger zijn vooral spectaculaire antilopensoorten zoals de Cousingha (een antilope met vier horens) of de indrukwekkende Indiase bizon, de Gaur, bijzonder.

In de ochtend gaan ongeveer 12 mahouts op olifanten het park in op zoek naar tijgers. Vinden ze er een, dan gaan 2 à 3 mahouts de chauffeurs van de jeeps waarschuwen terwijl de anderen de tijger blijven volgen. De jeep krijgt een nummer en als je aan de beurt bent ga je op de rug van de olifant (in Bandhavgarh 4 personen) dwars door de wildernis naar de tijger. Deze zgn. Elephantshow is alleen ’s morgens.

Er geldt een soortgelijk regime als in de Ken River Lodge. We kunnen een kwartiertje langer slapen (alle beetjes helpen) en vertrekken elke ochtend om 05.45 voor een gamedrive. Onze driver meldt zich aan de poort van het park en krijgt een route op. Er zijn een 6-tal routes die elke ochtend verdeeld werden. De driver is verplicht zich aan die route houden. Het is een druk park en de verschillende routes zijn bedoeld om de bezoekers enigszins over het park te spreiden. ’s Middags zijn er geen voorgeschreven routes en ben je vrij om te rijden waar je wilt. In de loop van de ochtend rijden we naar een verzamelplaats waar het personeel wat drinkt en de laatste informatie krijgt over wat waar te zien is. Er staan kraampjes waar eten wordt bereid en natuurlijk kan je er chai (masala chai is sterke thee met suiker, melk, verse gember en kardemom of met een ander kruidenmengsel) kopen. Wij laten het eten en drinken voor wat het is; willen onze darmen geen risico laten lopen. Houden het bij een sanitaire stop en verwarmen ons in de zon. Later in de ochtend, als de temperatuur een stuk aangenamer is, drinken we koffie en thee op een picknickplaats. Het park sluit om 10.30 en dan is het tijd voor ontbijt en douche. Lunch om 14.00 uur en als het 15.00 uur is, staan we weer in rijen jeeps voor de poort voor de middag drive. Het park sluit om 18.00. Onder het genot van een borrel wisselen we ’s avonds de ervaringen van die dag uit. Na het diner volgen de sterke verhalen en dan… uitgeteld naar bed.


Gamedrives in Bandhavgarh NP

De eerste ochtend is het al na 10 min raak; een slothbear (lippenbeer)! Die staat net zo hoog op mijn verlanglijstje als de tijger. Ik weet niet waarom, maar heb iets met dat beest. Het is uitzonderlijk dat je er een te zien krijgt, want het zijn nachtdieren. Het beest is wat aan het rommelen in het gras en we kunnen ‘m goed zien. Helaas zijn mijn camera en ik nog geen goed team. Jullie begrijpen het al: niet één fatsoenlijke foto. Hoop dat Evert de beer goed op film heeft staan. ’s Middags zien we 2x een tijger. De 1e keer waren we er wat laat bij. Er stonden al veel jeeps, zodat ons zicht op de tijger die achter bosjes lag niet geweldig was. Ik ben over onze jeep (je mag de jeep niet uit) op de jeep achter ons geklommen en kon zo nog een paar (niet geweldige) foto’s maken. De 2e keer is een soort rat race. De drivers zijn er op gebrand om je tijgers te laten zien. De rest lijkt bijzaak, terwijl dat voor ons absoluut niet zo is. Wij willen ook genieten van het landschap en allerlei andere dieren en vogels. Op het moment dat duidelijk wordt, dat er ergens een tijger te bewonderen valt, scheuren (zacht uitgedrukt) alle drivers naar die plek. Daar sta je dan met misschien wel 15 jeeps, die aan het manoeuvreren zijn om een goede plek te bemachtigen. Wel wat anders dan een gamedrive in de Serengeti en nog erger dan een gamedrive in de Ngorongorokrater. Daar komt de tijger doodgemoedereerd aangelopen. Kijkt even rond wat de beste plek is om het pad over te steken en kiest een route tussen alle jeeps door en verdwijnt in het hoge grasland. De volgende ochtend zien we van alles, maar geen tijgers, dus proberen we de elephantshow. We staan in de rij, jammer de tijger is vertrokken voordat we aan de beurt zijn. Die middag zien we nog een tijger langzaam in de bosjes verdwijnen. Voorafgaand aan het diner is er ’s avonds een dansvoorstelling door de locals. De volgende ochtend, na de koffie om ca. 9.30, gaan we opnieuw in de rij voor de Elephantshow. Met zijn 3en en een dikke Indiër (later bleek het de directeur van het park te zijn) gaan we op de rug van de olifant. De tijger ligt dichtbij op een rotsplateau. De mahout laat de olifant niet stilstaan of draaien, waardoor Evert de tijger nauwelijks kan zien en filmen. De elephantshow is zeker de moeite waard, maar in de jeep een tijger opsporen en in actie zien, doet me toch heel wat meer. Even later zien we weer een tijger het pad oversteken en in de bossen verdwijnen. Na het ontbijt rijden we terug naar het park en spotten onderweg twee behoorlijk verscholen tijgers. In de hitte klimmen we naar het fort op de top van een heuvel. De beloning is een picknicklunch met prachtig uitzicht en boven ons hoofd cirkelende gieren. Na de lunch “scoren” we weer een tijger. De volgende ochtend rijden we met Stephen voor een laatste gamedrive naar het park. Het is een heerlijke ochtend. Op ons gemak rijden we door het park en genieten van het landschap, de vogels (onder andere ijsvogels), jakhalzen en nog veel meer.

Foto's

c0797.jpg
c0797.jpg
Elstijssen
65df1.jpg
65df1.jpg
Elstijssen
6700d.jpg
6700d.jpg
Elstijssen