Ladakh

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Het grote moment!

Ladakh,
India


Zojuist is het grote moment geweest:: de beroemde metershoge thanka is uitgerold!!! Een golf van ontzetting en opwinding trok door de gelederen van de grote menigte die zich verzameld had. Een moment om nooit te vergeten voor mij.

Het boeddhistisch festival van Hemis is één van de grootste en de meest beroemde religieuze festivals van Ladakh. Het is een trekpleister voor zowel de buitenlandse bezoeker als de lokale bevolking. Het festival van Hemis is een kleurrijk tweedaags event dat op de 10de dag van de Tibetaanse maanmaand valt. Het is een viering van de verjaardag van de geboorte van spirituele leider Padmasambhava, de grondlegger van het tantrische boeddhisme van Tibet. De festiviteiten gaan door op de binnenplaats van het Hemis Gompa- klooster in Ladakh.

In 2016 plant men in Hemis echter iets heel apart, dan zal het duizend jaar geleden zijn dat de boeddhistische heilige Naropa een bezoek bracht aan Ladakh en daarom plannen de monniken een soort 'Kumbh Mela van de Himalaya'. Het begrip Kumbh Mela ontlenen ze aan de 3-jaarlijkse massaal bijgewoonde hindoebijeenkomst in Uttar Pradesh.

Verschillende boeddhistische leermeesters zullen teachings en sessies geven, en er zullen ook een aantal belangrijke ceremonieën worden uitgevoerd. Normaliter duurt het Hemis Festival een 3-tal dagen, maar nu plannen de monniken de hele maand juli verschillende activiteiten en festiviteiten. De traditionele festivaldagen van 14 en 15 juli blijven echter het scharniermoment van het hele gebeuren.

Een hoogtepunt wordt het ontrollen van een immense thanka van 4 verdiepingen hoog die slechts 1 keer om de 12 jaar wordt bovengehaald. De thanka stelt Guru Rinpoche voor en is ingelegd met kostbare stenen. Daarnaast is er ook een tentoonstelling te zien met relikwieën van Naropa.