Ladakh

'198768' door riknikele '198768' door riknikele

IndiaLadakh

IndiaLadakh

Dit is Ladakh!

riknikele

Ik ben er weer, na 4 weken India! De grootste tijd heb ik in Ladakh gezeten en deze foto geeft alles weer wat dat gebied voor mij was; hele lieve en vriendelijke mensen, het Tibetaanse boeddhisme (de gebedsvlaggetjes) en de geweldige Himalaya-toppen. De foto is gemaakt tijdens onze 9-daagse trektocht door de Marka vallei, op een pas van 4900m.

'165819' door indi '165819' door indi

IndiaLadakh

IndiaLadakh

Gebedskralen

indi

Gebedskralen vormen een deel van de standaarduitrusting van elke Boeddhist. Je ziet ze overal in het straatbeeld en natuurlijk in de kloosters! Ik heb gefocust op de kralen met een hele kleine scherpte-diepte.

'461072' door hardom '461072' door hardom

IndiaLadakh

IndiaLadakh

Leh-Manali snelweg

hardom

De Leh-Manali higway is 480 km lang en behoort tot de hoogste wegen ter wereld met passen boven de 5000 meter. De weg is slechts enkele maanden per jaar begaanbaar vanwege sneeuwval in de Himalaya. India is bezig een lange tunnel te bouwen, zodat de weg het hele jaar begaanbaar wordt.

'229362' door indi '229362' door indi

IndiaLadakh

IndiaLadakh

Danger!!!

indi

Deze foto is gemaakt even buiten Leh, de hoofdstad van Ladakh. Deze wegwerkers nemen even een pauze omdat ze verderop een stuk rots met springstof aan het opblazen zijn. Deze straatwerkers zagen we op meerdere plaatsen, zijn vaak Pakistani die bijvoorbeeld een jaar wegblijven om aan een bepaald gedeelte te werken en dan slapen in zelfgebouwde schamele hutjes of tenten. Zeer zwaar bestaan voor deze mensen. In de verte kronkelt de Indus zich een weg door het fantastische landschap.

'484365' door sgtravel '484365' door sgtravel

IndiaLadakh

IndiaLadakh

Mooie zonsondergang i

sgtravel

Voor een mooie zonsondergang in Leh moet je naar de Shanti stupa gaan, dit is ongeveer een half uur lopen vanuit het centrum. Naast het uitzicht over de vallei kun je vooral mooie plaatjes schieten van het oude klooster hoog in de heuvels, die helemaal oplichten bij het laatste licht.

'242999' door Mathilde '242999' door Mathilde

IndiaLadakh

IndiaLadakh

Vrouwtje Tso Moriri

Mathilde

Bij het zoutmeer van Tso Moriri woonden we het Karzok festival in de oeroude gompa mee, een mooi boeddhistisch festival met muzikanten en dansende monniken. Van heinde en ver waren mensen naar die oord op een hoogte van 4500 meter toegekomen en de nomaden sloegen hun tenten op in de omringende heuvels. Dit is een van de toeschouwsters van het kleurrijke festival, uiteraard onafgebroken haar gebedsmolentje ronddraaiend.

'249608' door riknikele '249608' door riknikele

IndiaLadakh

IndiaLadakh

Nimaling

riknikele

Een overzicht van de hoogvlakte Nimaling, waar we tijdens onze trektocht 1 nacht verbleven. Deze vrouw was bezig haar vee (rond de 300 stuks) te verzamelen om weer terug naar 'stal' te brengen, aan de andere kant van de rivier. Een prachtig schouwspel werd dat, vooral met de fantastische omgeving. Ik vind het zelf een beetje jammer dat de vrouw in de schaduw staat waardoor je niet echt haar gezicht kan zien, maar vind het totaal beeld wel mooi!

'366866' door petra0212 '366866' door petra0212

IndiaLadakh

IndiaLadakh

Vrouw met Perak...hoo

petra0212

Het Tso Moriri meer ligt op 4400 meter hoogte in de Rhupsuvallei, een uur of zes rijden van Leh. In dit gebied leven nog steeds de nomaden, die als eerste de Indusvallei hebben bewoond. Ze zijn later verdrongen door andere groeperingen naar de Chang Tang Hoogvlakte dat grenst aan Tibet. Tegenwoordig zijn er twee soorten nomaden. De echte die het hele jaar rondtrekken en ook over de grens met Tibet gaan en de halfnomaden die in het gebied rond Tso Moriri wonen en ‘s zomers rondtrekken en ‘s winters in de dorpen wonen zoals Karzok. Hier vond een kloosterfestival plaats waar je nog vrouwen zag met een PERAK als hoofddeksel. Het is een hoofddeksel dat 6-8 kg weegt en bezet is met turquase en rode koraal. Zij gaat van moeder op oudste dochter over tijdens het trouwen.

'366928' door petra0212 '366928' door petra0212

IndiaLadakh

IndiaLadakh

Jonge monnik in het..

petra0212

Het TakTok klooster festival, op een uur rijden van de hoofdstad van Ladakh, Leh . Het festival start met een ronde van de aanwezige monniken in prachtige kleuren. Ze verplaatsen zich in een cirkel,met speciale passen en ze draaien zichzelf steeds een keer naar het midden en een keer naar buiten toe. Voor deze jonge monnik was het waarschijnlijk de eerstekeer dat hij aan dit speciale festival mocht meedoen. Deed dit vol verve maar de onzekerheid straalde er van af. Na deze openingsceremonie volgden de andere dansen die steeds weer verhalen dat de slechte demonen veranderen in goede beschermdemonen en de bescherming van de Boedhistische leer.

'495306' door sidonius '495306' door sidonius

IndiaLadakh

IndiaLadakh

Wandelen in weidsheid

sidonius

Deze foto maakte ik tijdens de trekking in Ladakh, onderdeel van de reis als reisreporter vh Jaar 2010. Op de foto zie je onze gids Dadul (achterste figuurtje), en daarvoor met witte doek om zijn hoofd Columbus fotograaf Tom van der Leij. Hoewel we in principe geen toeristen op de foto zetten, maak ik een uitzondering voor deze. Het landschap domineert boven de nietige figuurtjes.Toch leuk om te weten wie dit zijn, toch? En waren we nou toerist of Columbus reporters?

'486259' door chateau '486259' door chateau

IndiaLadakh

IndiaLadakh

Thiksey -klooster

chateau

Op 3600 meter hoogte in de deelstaat Ladakh ligt het klooster Thiksey. Het wordt vaak vergeleken met Potala Palace in Lhasa. Het gehele complex heeft 12 verdiepingen en bevat talloze voorwerpen uit de boeddhistische kunst zoals stoepa's, thanka's, muurschilderingen en zwaarden. Eén van de belangrijkste plaatsen in het complex is de Maitreya Tempel die gebouwd is t.g.v. het bezoek van de 14e Dalai Lama in 1970.

'461486' door Graaf '461486' door Graaf

IndiaLadakh

IndiaLadakh

Cold Mountain

Graaf

Deze foto is genomen vanuit het kleine dorpje Korzok wat ligt aan de noordoost rand van het Tso Moriri, in het zuiden van Ladakh niet ver van de Tibetaanse grens. Het zoutig meer ligt op een hoogte van 4200 meter. Het is hier meestal erg koud, slechts drie maanden per jaar kun je dit gedeelte bezoeken.

'179815' door travelmoments '179815' door travelmoments

IndiaLadakh

IndiaLadakh

Nieuwschierig

travelmoments

locatie.ladakh.india. het leuke aan een ontmoeting met de nomades is,dat de kinderen zo spontaan en vrolijk zijn.ook al leven ze onder extreme weersomstandig heden en de ouders zo nieuwschierig en oplettend zijn.wat goed te zien is op deze foto.

'227605' door indi '227605' door indi

IndiaLadakh

IndiaLadakh

Hard bestaan

indi

Deze ietwat sjofele man zar ergens in the middel of nowhere bij een eigen gemaakt hutje tijden een 3-daagse trektocht in Ladakh. We hebben wat eten gegeven. Hij paste helemaal in het grijze landschap om ons heen. Je kon aan hem afzien dat deze mensen in de bergwoestijn van ladakh een hard bestaan hebben.

'341717' door sidonius '341717' door sidonius

IndiaLadakh

IndiaLadakh

Dard vrouw

sidonius

In Ladakh leven verschillende traditionele volken die vanwege de geïsoleerde ligging hun tradities, gebruiken en kleding nog in stand houden. Tijdens het Ladakh festival presenteren deze volken zich in een openingsoptocht door de stad Leh met hun mooiste kleding en attributen.Onder andere de Darden, die leven in het westelijke deel van Ladakh, tegen de Pakistaanse grens. De Darden behoren tot de eerste inwoners van Ladakh. Het zijn overwegend moslims, maar er is ook een kleine enclave Dardische boeddhisten. Zij leven teruggetrokken en bewaren sterk hun eigen 'ras' en cultuur. Ze trouwen alleen onder elkaar, en hebben hun eigen vorm van boeddhisme en zelfs een eigen taal of dialect. Belangrijk kenmerk zijn de aparte hoofddeksels, die zowel door vrouwen als door mannen worden gedragen (althans tijdens het Ladakh festival), versierd met (kunst)bloemen en vruchten.

'152617' door zipzie '152617' door zipzie

IndiaLadakh

IndiaLadakh

Ladakhi vrouw

zipzie

Tja, en weer zo'n oude vrouw met een prachtig gezicht. Ik heb het gezicht van de vrouw uit de foto gesneden. In de oorspronkelijke foto, zoals ik hem zelf heb afgedrukt, zwaait ze ook nog een gebedsmolentje in het rond

'495496' door Graaf '495496' door Graaf

IndiaLadakh

IndiaLadakh

Lamayuru

Graaf

Als we de bergpassen gepasseerd zijn komen we vlak voor Lamayuru bij een prachtig maanlandschap terecht, en in de verte zien we dan deze huisjes van het dorp Lamayuru boven op een berg liggen. Hier gaan we heen en logeren dan in de enige guesthouse die er is, bij het klooster.

'458479' door sidonius '458479' door sidonius

IndiaLadakh

IndiaLadakh

Toefje groen

sidonius

We hebben weer een RR van het Jaar! Mieke (de Haas) mag op reportage naar Sri Lanka, fantastisch. Ik mocht in 2011 naar Ladakh, en wat een ervaring was dat. Deze foto maakte ik tijdens de driedaagse trekking door de woeste bergen tussen Likir en Tingmosgang. Tussen alle ruige rotsen duikt af en toe in de verte een dorpje of klooster op, omgeven door populieren en lage struiken. We waren er in de bloeitijd van de gerst, mooie gele akkertjes. Gerst(emeel) is het hoofdvoedsel voor Ladakhi. PS: het nieuws staat in de nieuwste Columbus Travel die vanochtend op de mat plofte...)

'463207' door CBurgstad '463207' door CBurgstad

IndiaLadakh

IndiaLadakh

Ladakhi vrouw

CBurgstad

Het klooster van Hemis ligt 45 km. van Leh, de hoofdstad van Ladakh. Het werd gebouwd voor de 11e eeuw en in 1672 hersteld door de koning Sengge Namgyal. Elk jaar in de maand juni vindt hier het bekende Hemis-festival plaats. Tijdens een bezoek aan dit klooster ontmoetten we deze lieve vrouw die veel belangstelling voor ons toonde en dolgraag op de foto ging. Dat was natuurlijk geen enkel bezwaar....!

'540368' door CBurgstad '540368' door CBurgstad

IndiaLadakh

IndiaLadakh

Dak van de wereld

CBurgstad

De rit van Srinagar naar Leh overbrugt twee totaal verschillende werelden. Van het Pakistaans aandoende Kashmir met zijn islamitische bevolking reis je naar het boeddhistische Ladakh. De reis duurt met de bus twee lange dagen met een tempo van gemiddeld 15 km. per uur over een uit de rotsen uitgehouwen weg door de indrukwekkende Himalaya met o.a. de Namikal-pass (3727 m) en de Fotula-pass (4108 m) Er is vrijwel geen asfalt, geen vangrail en zo nu en dan houd je je hart vast als je een tegenligger passeert want je kijkt soms honderden meters diep. We hebben het nodige oponthoud omdat een colonne militaire voertuigen van het Indiase leger voorrang heeft. Het record aan lekke banden op deze route is 18, wij doen het met 4 nog heel goed. De chauffeur en zijn bijrijder hebben de opiumpijp achter de bestuurdersstoel staan en bij elke stop nemen ze een paar trekjes. Het is een rit waarop we moeten afzien op allerlei gebied maar qua natuurschoon is dit de mooiste en meest indrukwekkende busrit ooit......... De Himalaya doet zijn naam "Dak van de wereld" eer aan.

'236119' door Mathilde '236119' door Mathilde

IndiaLadakh

IndiaLadakh

Dankbaar

Mathilde

Deze lieve vrouw kwamen we tegen op de binnenplaats van het Likir klooster (12 e eeuw), dat wordt geleid door de broer van de Dalai Lama. Pal naast het klooster staat een reusachtige boeddha het landschap in te staren. De vrouw liep bij de gebedsmolens rond. We namen foto's en lieten deze aan haar zien. Toen bleek dat ze de foto's nauwelijks kon zien toverde een groepsgenoot een leesbril te voorschijn die de vrouw mocht houden. Ze was er zo ontzettend blij mee, het was heel ontroerend.

'181456' door indi '181456' door indi

IndiaLadakh

IndiaLadakh

Bedelen

indi

Tijdens een trekking door Ladakh kwamen we in the middle of nowhere een oude vrouw tegen die voor haar schamele huisje zat. Ze had geen schoesiel en haar kleding zag er vies uit. Ook had ze staar aan de ogen volgens de gids. Aandoenlijk tafereel. Ongelooflijk dat ze zo kan overleven daar in het desolate en harde landschap van Ladakh. Let op de prachtige kleuren van de deur achter haar en de typische oorbellen voor deze streek.

'338713' door sidonius '338713' door sidonius

IndiaLadakh

IndiaLadakh

Moe maar voldaan

sidonius

Deze foto is mij zeer dierbaar. Ik had in Ladakh gevraagd om een bezoek te kunnen brengen aan een nonnenklooster, die zijn toch heel anders en veel minder bekend dan de monnikenkloosters. We willen immers buiten de gebaande paden? Dit is de oudste non van het kloostertje in Hemis Shukpachan (83 jaar). Na de fotoshoot met Tom van der Leij was ze moe, maar voldaan, ze vond het erg leuk om te poseren. Ze bleef mij maar aankijken, en ik kon deze foto van haar maken met haar geliefde kloosterkat.

'541922' door sidonius '541922' door sidonius

IndiaLadakh

IndiaLadakh

Op weg naar de...Nubr

sidonius

Vanavond was ik even in gedachten in Ladakh. Ik 2011 maakte ik daar voor Columbus een rondreis en reportage. We gingen o.a. naar de Nubravallei, een deel van Ladakh dat toen net ontsloten was voor toeristen. Op de foto zijn we de Kardung La overgestoken, een pas op 5600 meter. Dit is de route vanuit Leh naar Pakistan. Adembenemend mooi landschap, met bergen die wel kaal zijn maar prachtig van kleur en vormen. De toefjes groen die in het midden van de foto in de schaduw van een wolk liggen, zijn kleine akkertjes. Hier groeit bijna niets, het is voor de mensen die hier wonen een hard bestaan. Maar overweldigend om er te reizen.