Ladakh reisblogs

deel 6; Leh

zeester was er (tot 02 okt 2008) Gepost op 12 okt 083 reacties

En dan wordt je de volgende morgen wakker; strakblauwe lucht , hier en daar de gebedsvlaggen, een leuk hotel en de sneeuw op de bergen... De vorige dag is bijna vergeten..

De eerste dag doen we het rustig aan, ook ivm de hoogte, beetje rondkijken, wat dakterrasjes verkennen, een tempeltje bekijken en we nemen de taxi naar boven, naar het fort, dat samen met de restanten van het kasteel en het paleis, Leh domineert. Het fort en het kasteel stellen weinig voor… Maar het uitzicht is fantastisch.. Wat ligt Leh hier toch schitterend…, zo tussen de bergen in! En wij hebben het geluk om op die bergen sneeuw te zien!
We zigzaggen lopende de heuvel af naar het paleis. Dit is grotendeels leeg, het wordt gerenoveerd.. Wel wordt het oude tempeltje voor ons geopend en deze is nog helemaal intact.
De volgende dagen huren we jeeps, met chauffeur en gaan de omgeving verkennen. Met andere woorden, we geen kloosters bezoeken; Shey (gedeeltelijk in renovatie), Tikse (wat prachtig boven op een berg is gebouwd), Hemis (een heel belangrijk klooster door zijn festivals in de zomer en 1x per 12 jaar wordt er een heel belangrijke Thanka aan het publiek getoond), Lekir (Hier is de broer van de Dalai Lama het opperhoofd en hier zit buiten een gouden budha van 20 meter in de kou) en Alchi (een mooi tempelcomplex uit de twaalfde eeuw met prachtig houtsnijwerk, grote budhabeelden en oude fresco’s. Verboden je zaklamp aan te doen of foto’s te maken!). Deze laatste staat op de werelderfgoedlijst!
De tochten naar de diverse kloosters zijn ook weer fantastisch en de weg naar Alchi en Lekir is zowaar een echte asfalt weg!
De rest van de tijd wandel ik door de Tibetaanse wijk. Hier proberen Tibetanen hun handel te drijven. Aan winkeltjes en eethuisjes is in Leh geen gebrek. Veel winkeliers sluiten 1 oktober hun winkel en gaan de warmte opzoeken, om in Juni weer deze kant op te komen. Dus bieden ze alles voor 50% aan…Dit zijn veelal Kasmiries. De Ladakhi’s blijven natuurlijk.
“Probleem” is echter dat we geen handbagage mee mogen nemen in de vlucht naar Delhi.. Dus alles moet in/aan mijn grote rugzak! Dat beperkt me dus in aankoop, is dat even pech hebben!
De dagen in Leh vliegen om, jammer genoeg….. Het zou een plek zijn waar ik best nog eens naar toe zou willen…als de weg beter begaanbaar is!

zeester Positie 39541 (0 p.) Lid sinds 19-09-2007 Foto's en tips: 1717 Blogs: 26 Fans: 1

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
Dit zie je hier vaak...
blogfoto nr. 2
het paleis domineert
blogfoto nr. 3
de molen moet blijven draaien....
blogfoto nr. 4
het klooster van Thikse
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Op zoek naar Chimpansees
3 5
Gepost op 24 januari
Uganda Kibale Forest NP
Livingstone, zo vrij als een vogel
2 12
Gepost op 01 februari
Zambia Zuid Zambia
walking with lions
3 8
Gepost op 29 januari
Zambia Zuid Zambia

Reacties bij deze blog

bsas123

Door: bsas123 • Geplaatst op

Leuk om te lezen en herkenbaar allemaal; ben je in Leh, buiten het centrum nog naar de ezel opvang geweest?

Mireille

Door: Mireille • Geplaatst op

Erg boeiend allemaal. Ik ben blij te lezen dat de beloning er is!

ejfovermaat

Door: ejfovermaat • Geplaatst op

Leuk om je belevenissen te lezen.Wat een barre reis heb je achter de rug! Op dat moment niet zo leuk maar naderhand spannend om te vertellen. Ik kan je echt aanraden om eens terug te gaan en dan in te vliegen vanuit New Delhi. Ga dan een trekking doen in Augustus,September. Wij hadden afgelopen zomer allerlei weerstypen maar rond Leh al die tijd mooi weer.Het schijnt trouwens dat ook hier de klimaatverandering zijn effect heeft op het weer.Onze gids vertelde dat hij in 18 jaar tijd niet zoveel regen had gezien.Normaal gesproken is het in Ladakh erg droog en zonnig.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.