Ladakh

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Gouden Tempel in Amritsar.

Ladakh,
India


In het noorden van India ligt in Amritsar, een stad in de provincie Punjab, de Harmandir Sahib oftewel de Gouden Tempel. Het belangrijkste heiligdom voor de Sikhs. De Gouden Tempel is vergelijkbaar met wat de Kabba in Mekka is voor de moslims en het Vaticaan in Rome voor de katholieken.
Je mag niet met schoenen de tempel betreden, samen met je tas geef je deze af aan een loket. . Alle bezoekers zijn welkom, ongeacht je religie of afkomst. Voordat je de tempel in gaat moet je de voeten wassen en het haar bedekken. Voor een paar roepies koop je in de omgeving oranje doekjes waarmee je het haar kan bedekken. Petjes zijn niet toegestaan.
De Gouden Tempel ligt in een vierkante meer, met op de achtergrond een wit gebouw. Rond het meer ligt een marmeren vloer (die heel heet kan worden door de brandende zon of heel glad als hij nat is) zodat je rond de tempel kan lopen. De tempel is bedekt met bladgoud. In de tempel hoor je muziek en een priester citeert de hele dag uit het heilige boek, de Guru Granth Sahib. Ondanks dat het een druk bezochte tempel is straalt het een zekere vorm van rust uit. Dat ik er was, was het einde van de ramadan en heel erg druk. De tempel van binnen heb ik dus niet kunnen bezoeken.