Ladakh

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Ladakh image

deel 4; eerste etappe

Ladakh
India
Zeester

deel 4; eerste etappe

Vertrek om 8 uur in jeeps…
Het werd een prachtige tocht, maar wat een super slechte weg!
Eindpunt voor deze dag zou Keylong zijn… maar om daar te komen moesten we over Rohtang pas (3978 m) heen. Zo gaan we hoger en komen we al dichter bij de sneeuw. We komen een auto tegen met de ski’s half uit de auto!
De weg wordt iets beter, maar inmiddels rondom sneeuw, dat er normaal gesproken pas een maand later hoort te vallen. Sneeuwschuivers hebben de weg sneeuwvrij gemaakt, maar dat is ongeveer een auto breed… en er zijn ook tegenliggers! We stoppen in de sneeuw, vlakbij een tempel, vanwaar je een pracht uitzicht hebt op dit berglandschap. Bij deze stop kan je wat drinken, maar ook skipakken of rubberlaarzen huren! Jawel.. voor de wintersport! De Indiërs zien er niet uit met al die kleren aan! Ook hebben ze hier prachtige teddyjassen in allerlei kleuren… en verkopertjes met saffraan!!!
We gaan weer verder en hoger. Vlak voor de Rohtang pas is het ski gebied!! Jawel.. Hier kan je glijden op ski’s (er zijn volgens mij erg weinig Indiërs die kunnen skiën!!), op de foto met een yak, autoband glijden, 2-persoonssleetje rijden met chauffeur… het kan er allemaal.. Het ziet er niet uit.. Natuurlijk moeten wij ook gelijk weer een plaspauze houden… Dat is het nadeel als je de hoogte ingaat; je moet erg.. erg veel water drinken en dat moet er ook weer uit! Dus bij iedere fotostop, verkeersopstopping of wat ook; de broek naar beneden!
Op de pas gekomen hangen de chauffeurs snel gebedsvlaggetjes op en schreeuwen wat (en wij weer de broek naar beneden!). Dan gauw weer doorrijden, want de weg is te smal om te blijven staan, er is gelijk een verkeersopstopping. Na de pas wordt de omgeving nog mooier en is er veel meer sneeuw! Wat een prachtige bergkammen. Iedere bocht brengt verrassingen mee! Vrachtwagens rijden in colonne omhoog en omlaag. Af en toe zien we een verlaten truck staan!! Wij gaan langzaam aan ook weer omlaag, tot 3350 m.
Wat we bijna de hele weg zien is mannen, vrouwen, maar ook kinderen die stenen zitten te hakken tot steentjes! Dit is voor de weg reparaties. Deze mensen slapen in tentjes van plastic langs de weg!

Aan het eind van de middag bereiken we Keylong, een dorp waar de dames mooie donker rode kleding draagt met veel borduursels.. regio Lahaul

We zijn in ieder geval onderweg naar Leh... morgen zien we wel weer wat die dag brengt!!

Foto's

dcc54.jpg
dcc54.jpg
Zeester
82f1c.jpg
82f1c.jpg
Zeester