Khajuraho

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Ganesha

Khajuraho,
India


Ganesha vind je overal in het hindoeisme terug. Dit beeld van hem zag ik bij de Kama-Sutra-tempels in Khajuraho, die vooral bekend zijn vanwege hun “erotische” taferelen
Ganesha is de god met het olifantenhoofd. De god van kennis en wijsheid, die hindernissen weg neemt en de beschermheilige is van reizigers. Het is de zoon van de god Shiva en de godin Parvati, hoewel Shiva hiervan niet op de hoogte was, want Parvati wilde eigenlijk gewoon iemand die haar diende en heeft toen uit het stof van haar lichaam een poppetje gemaakt en hem met gebeden tot leven gebracht.
Er zijn vele verschillende voorstellingen van Ganesha, telkens met andere attributen. Hij wordt meestal afgebeeld met een dikke, blote buik, vier handen, een roze-oranje (of rode) huid, een rat aan zijn voeten en natuurlijk een olifantenkop met één slagtand. Een beeld van Ganesha staat vaak op splitsingen van wegen in India, zodat hij de reizigers kan helpen als ze een keuze moeten maken en een nieuwe weg inslaan. Hij staat altijd aan het begin van iets.