Kerala

'490046' door gorke '490046' door gorke

IndiaKerala

IndiaKerala

Dagelijks leven in...

gorke

Wat Cochin uniek maakt is de afwisseling in stijl, sfeer en architectuur en het samengaan van christenen, hindoes, joden en moslims. In Cochin bestaan wel zestig kasten , Cochin is een industriële haven, maar is vooral bekend om zijn drie schiereilanden. Het oudste gedeelte is Fort-Cochin-Mattencherry. Hier bevinden zich het Dutch Palace, de synagoge en de beroemde ‘Chinese vissersnetten'. Maar wat Cochin echt leuk maakt is een stadswandeling door het oude centrum. Ik kan enorm genieten van het dagelijks leven en het kost niets.

'522182' door Rhodaxx '522182' door Rhodaxx

IndiaKerala

IndiaKerala

De wasserij

Rhodaxx

Op veel plaatsen in Tamil Nadu en Kerala wordt de was in de rivier gewassen. In Cochin kun je je was naar een wasserij brengen waar er driftig aan geschrobd en er flink mee op los geslagen wordt. Als het betreffende wasstuk schoon is wordt het buiten aan de rand van de stad aan de waslijn te drogen gehangen.

'522903' door Rhodaxx '522903' door Rhodaxx

IndiaKerala

IndiaKerala

De avond valt

Rhodaxx

De avond valt op de backwaters in Kerala. Het drukke, chaotische en lawaaierige India is hier nergens te bekennen. We hebben er een mooie relaxte dag op zitten en zijn met onze houseboat aangemeerd voor de overnachting. Goed ingesmeerd tegen de muggen hangen we in de luie stoelen op het dek en genieten we van het avondlicht onder het genot van een lekker glas wijn.

'487977' door gorke '487977' door gorke

IndiaKerala

IndiaKerala

Fietsen door Cochin

gorke

Cochin ligt in het zuiden van India. Cochin is de op een na grootste stad in de Indiase deelstaat Kerala. De stad heet officieel Kochi. De stad is behalve een belangrijke haven ook een belangrijke zakenstad. In Kochi worden goud, textiel en vis verhandeld en verscheept. De stad strekt zich uit langs verschillende eilanden en schiereilanden. Die staan met elkaar in verbinding middels veerboten. Om een goed beeld te krijgen van het leuke stadje huur je een fiets en rijd door de oude straatjes, deze man had net even pauze hij werkt in een van de pakhuizen.

'523449' door Rhodaxx '523449' door Rhodaxx

IndiaKerala

IndiaKerala

JA S MIJN fiets

Rhodaxx

Ja meneer ik heb gezien dat dit uw fiets is en dat u heerlijk ruikende jasmijn verkoopt en ik kom zo meteen een slingertje kopen want daar is onze chauffeur erg blij mee, maar eerst even op de foto oké?

'401709' door Bowral '401709' door Bowral

IndiaKerala

IndiaKerala

Chinese visnetten

Bowral

In de kustplaats Kochi (Kerala) wordt gevist met onder meer 'Chinese visnetten'. Het zijn enorme houten stellages van meer dan tien meter hoog. De bediening, volgens het hefboomprincipe, gebeurt handmatig door meestal zes vissers. Grote brokken steen dienen als contragewichten als de mannen het net gecontroleerd in het water laten zakken en weer ophijsen. Tot voor kort dacht men dat de Chinese ontdekkingsreiziger Zheng He de netten rond 1400 AD in het zuiden van India heeft geïntroduceerd. Uit recent onderzoek is echter gebleken dat Portugese reizigers uit Macau deze eer toekomt.

'524822' door Rhodaxx '524822' door Rhodaxx

IndiaKerala

IndiaKerala

In de theefabriek

Rhodaxx

"Ga er nu eens mooi voor staan, ze wil een foto van je maken” woorden van die strekking hoor ik de vrouw zeggen in de theefabriek tegen deze man. Hij gaat er voor staan en zij kijkt nog even tevreden achterom alsof ze zeggen wil: "goed gedaan van mij hè!"

'304188' door Bowral '304188' door Bowral

IndiaKerala

IndiaKerala

Mimiek

Bowral

Kathakali is een verfijnd dansdrama dat zijn oorsprong vindt in Kerala. Een van de vijf elementen uit de dans is 'Natyam', waarbij de dansers met hun gezicht en lichaamshouding allerlei soorten emoties (vreugde, verdriet, verwondering, angst, et cetera) uitbeelden. De dansers zij altijd mannen, die dus ook de 'vrouwenrollen' voor hun rekening nemen

'521749' door Rhodaxx '521749' door Rhodaxx

IndiaKerala

IndiaKerala

Twee dagen op een...h

Rhodaxx

Als je een reis door Kerala maakt dan is een tocht over de backwaters op zo’n mooie van hout en bamboe gemaakte houseboat een absolute must. Onze reisagent vond het een beetje vreemd dat wij twee nachten op de boot wilden verblijven, de meeste mensen vinden één nacht echt voldoende werd er gezegd. We hebben er geen spijt van gehad, sterker nog: we hebben er van genoten. Als je twee nachten gaat dan vaart de boot veel verder de wateren op en op een bepaald moment ben je echt van de gebaande waterwegen af. Het is heerlijk stil en je geniet van de mooie natuur, de vele ijsvogeltjes en het dorpsleven dat zich aan de waterkant afspeelt. Er is een voortreffelijke service aan boord. We hadden een hele boot met ons tweeën en werden in de watten gelegd door de driekoppige bemanning. Deze foto heb ik gemaakt vanaf onze boot op de tweede avond toen we alweer in de bewoonde wereld waren en je aan de overkant twee houseboats ziet liggen.

'522394' door Rhodaxx '522394' door Rhodaxx

IndiaKerala

IndiaKerala

Koekeboe

Rhodaxx

Na een ochtend varen op de prachtige backwaters van Kerala meren we aan voor een wandeling. Daarna worden we verwacht voor de lunch en als we onze houseboat naderen komen de heerlijke geuren van het eten ons al tegemoet. Het eten is voortreffelijk aan boord, verse vis en veel lekker gekruide groenteschotels. De koe van de familie Singh is het droge gras ook wel een beetje beu: „hebben jullie nog wat over?”

'523277' door Rhodaxx '523277' door Rhodaxx

IndiaKerala

IndiaKerala

Jongens in dhoti

Rhodaxx

We zijn hier bij de Padmanabhaswamy-tempel in Trivandrum waar een groep jongens verplicht een dhoti draagt om te tempel te mogen bezoeken. In het zuiden van India dragen veel mannen een longhi, het kledingstuk voor hindoemannen. Een longhi is een gekleurde lap stof die de mannen om hun taille knopen en die reikt tot aan de enkels. Soms wordt de stof door de benen omhoog getrokken en achter in de boord gestopt. De longhi lijkt dan een beetje op een pofbroek. Als de longhi wit is, noemt men het een dhoti

'457357' door chateau '457357' door chateau

IndiaKerala

IndiaKerala

Bruin, bruiner.

chateau

Ondanks de mindere kwaliteit van deze gescande dia wil ik deze foto toch graag delen. Onderweg in Kerala zagen we deze man een koe melken. De bruintinten trokken me wel aan.

'162662' door rwouters '162662' door rwouters

IndiaKerala

IndiaKerala

Mooi oudje met hippie

rwouters

mooie karakteristieke kop met een hippie vriend op de achtergrond; genomen bij de chinese fishermen in Cochin

'527435' door Rhodaxx '527435' door Rhodaxx

IndiaKerala

IndiaKerala

Avond op de backwater

Rhodaxx

Als je een reis door Kerala maakt dan is een tocht over de backwaters op zo’n mooie van hout en bamboe gemaakte houseboat een absolute must. De meeste mensen gaan één nacht maar wij kozen ervoor om na een aantal hectische steden twee nachten onze rust op de backwaters op te zoeken. We hebben er geen spijt van gehad, sterker nog: we hebben er van genoten. Als je twee nachten gaat dan vaart de boot veel verder de wateren op en op een bepaald moment ben je echt van de gebaande waterwegen af. Het is heerlijk stil en je geniet van de mooie natuur, de vele ijsvogeltjes en het dorpsleven dat zich aan de waterkant afspeelt. Er is een voortreffelijke service aan boord. We hadden een hele boot met ons tweeën en werden in de watten gelegd door de driekoppige bemanning. We genoten van de ondergaande zon.

'499239' door Fietser '499239' door Fietser

IndiaKerala

IndiaKerala

Armoede

Fietser

Ik zag deze mevrouw lopen met een zware last en toen ik haar zo bekijk dacht ik: ze behoord vast tot de laagste kaste. Haar kleding was erg armoedig en daarbij mist ze ook nog haar linkerhand. Waarschijnlijk door melaatsheid.

'457064' door chateau '457064' door chateau

IndiaKerala

IndiaKerala

De pottenbakker.

chateau

Gelukkig stopte onze chauffeur op verzoek en konden we deze pottenbakker in Kerala aan het werk zien en vastleggen. Door de eeuwen heen is Kerala achtereenvolgens bezet door de Portugezen, Nederlanders en Engelsen. De laatsten schiepen de staat Madras, die het hele zuiden van het subcontinent omvatte. Op 1 november 1956 werd Madras opgesplitst langs etnische en taallijnen, waarbij onder meer de deelstaat Kerala ontstond.

'313528' door Bowral '313528' door Bowral

IndiaKerala

IndiaKerala

Theetapijten

Bowral

De omgeving van het stadje Munnar (op 1.524 meter hoogte) in Kerala wordt gedomineerd door enorm veel theeplantages. In golvende patronen rollen de theestruiken door de groene heuvels. Er tussendoor slingeren de paden die de theeplukkers gebruiken om te oogsten

'359801' door edwinaverdingh '359801' door edwinaverdingh

IndiaKerala

IndiaKerala

Chinese Fishernets

edwinaverdingh

Kerala: Kochi of Cochin. 8 jaar geleden kwamen we er voor het eerst. Een gezellig vissersstadje , toeristisch, maar niet overrompeld. April 2011. We reizen door Zuid-Indië en besluiten om onze reis af te ronden in Kochi en onze vrienden van tijdens onze eerste reis terug op te zoeken. Het kleine gezellige vissersdorpje werd in die jaren overrompeld. De gezellige eethuisjes op het strand zijn er niet meer. Deze stonden er illegaal, maar tussen de regels door, verstonden we dat deze niet genoeg opbrachten voor de overheid. Nu rijzen er overal hotels op volledig afgestemd op de gegoede toerist. Zeer spijtig! Wat er niet veranderd is, is de vriendschap die we jaren geleden opgebouwd hebben. Dat is wat telt! Op de foto zie je de Chinese vissersnetten in de haven van Kochi. Hopelijk vissen de locals niet te veel achter het net (!) en laten ze de vogel niet over het net vliegen (!). Spijtig genoeg scheuren de grote vissen het net (!)

'522520' door Rhodaxx '522520' door Rhodaxx

IndiaKerala

IndiaKerala

Portret van een...gri

Rhodaxx

Zomaar een portret van een grijsaard die ik zag lopen op straat en die me wel opviel. Misschien was hij onderweg naar de kapper. Ik weet het niet :-)

'522061' door Rhodaxx '522061' door Rhodaxx

IndiaKerala

IndiaKerala

Visser

Rhodaxx

Varen op een houseboat op de backwaters van Kerala is een heerlijke onderbreking van de drukke steden die we bezoeken in Zuid India. We genieten van de rust, de vogels en het groen aan de waterkant. Af en toe komt er een visser in een kano voorbij op zoek naar de avondmaaltijd voor hem en zijn gezin.

'461706' door Fietser '461706' door Fietser

IndiaKerala

IndiaKerala

Optocht

Fietser

ineens waren ze er. Versierde karren met opgetuigde ossen ervoor. Een prachtige gezicht. Volgens mij waren ze onderweg naar een feest. Ze waren ook ineens weer verdwenen.

'527642' door Rhodaxx '527642' door Rhodaxx

IndiaKerala

IndiaKerala

Wasrituelen

Rhodaxx

De wasrituelen van de mensen die aan de oevers van de backwaters wonen in Kerala verschillen nogal met die van ons. Deze twee hadden er wel plezier in om tussen het groen hun ochtendbad te nemen.

'294589' door hboluijt '294589' door hboluijt

IndiaKerala

IndiaKerala

Op zee met vissers in

hboluijt

Vroeg in de morgen ben ik aan boord gestapt van een van de vissersbootjes aan de kust van Varkala (Kerala India). Een bootje volgepropt met netten, touwen en 8 schreeuwende vissers die maar niet stopten met ruzie maken. Eerst werd het net in een grote lus vanuit de kust in de zee uitgegooid, waarna langzaam de mannen aan de kust het enorme net het strand weer optrokken. Eenmaal op het strand begonnen de onderhandelingen over wie hoeveel vis krijgt en de prijzen. Een geweldige ervaring! Het hele tafereel duurde zo'n 2 uur. Varkala wordt een steeds grotere toeristen trekker. Een aantal jaren terug was het de overwinterplaats van een select groepje mensen. Vandaag de dag zie je er zelfs tourgroepen. Toch kun je er nog prima rust ervaren wanneer je een uurtje zuid-of noordwaarts de kust afloopt. Je zal dan verschillende vissersdorpjes tegenkomen en het leuke is dat iedere religie zijn eigen stukje kust heeft. Ten noorden van Varkala vindt je eerst moslims en loop je nog verder dan vindt je een grote Hindoe vissers gemeenschap. Ga je echter vanaf Varkala zuidwaarts dan kom je christelijke vissers tegen.

'399889' door Kazkoenis '399889' door Kazkoenis

IndiaKerala

IndiaKerala

Thee plantages Munnar

Kazkoenis

De theeplantages in Munnar zijn ooit ontstaan om de koniklijke familie van Engeland te voorzien van thee. The royal family had vanwege de prachtige natuur in deze streek hun vakantie villa staan in tijden van de Engelse kolonisatie in India. Nu zijn de plantages in het bezit van TATA. Een megaconcern in India. Verspreid in de theeplantages zijn dorpjes gevestigd die zijn opgezet dóór TATA en vóór de medewerkers. Elk dorpje heeft een eigen creche en school en zelf een miniziekenhuisje zodat de medewerkers geen kilometers hoeven te rijden naar de dichtsbijzijnde stad.