Kerala

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Kerala image

Koeienvlaai en ghee...

Kerala
India
MvanderLit

Koeienvlaai en ghee...

Met weemoed zwaaien we, om 8 uur ‘s ochtends het Taj Malabar hotel in Cochin vaarwel en rijden we naar het Kalari Kovilakom resort in Palakkad waar we 2 weken aryuvedische behandeling krijgen. We hebben een zogenaamd rejuvenation programma geboekt, waar ik hoop te ontstressen en Alex z’n bloeddruk onder controle wil krijgen.

Na een typische Indiase dodenrit arriveren we bij een prachtig oud paleis alwaar we nog voor het inchecken onze schoenen moeten uitdoen en inleveren. We krijgen er gelukkig wel keurige rieten slippertjes voor terug. Daarna krijgen we naast de huisregels direct het programma uitgelegd hetgeen betekent dat we diezelfde middag nog aan de bak moeten. Ze zijn hier niet kinderachtig.

In onze meer dan prachtige slaapzaal liggen 2 witte pyjama’s klaar die we geacht worden te dragen de komende 2 weken. De rest van de bagage hebben we niet nodig! En terwijl we wachten op ons eerste consult zijn we nog snel getuige van het afscheid van een Jordaanse prinses (Her Royal Highness Princess Rym Ali) en haar moeder die hier 3 weken zijn geweest. Het hele personeel + een dozijntje politiemannen hebben zich bij de ingang verzameld en zwaaien ze uit.... Bijzonder!

In pyjama (voelt nog wat onwennig) gaan we naar de dokters voor onze intake en eerste behandeling. We doorlopen een erg uitgebreide vragenlijst en bespreken ons hele medisch verleden. Daarnaast worden bloeddruk, hart en de drie dosa’s (=aryuvedische typen) opgemeten. De behandeling bestaat de eerste week voornamelijk uit ontgiften. Afhankelijk van je dosa duurt dat 3, 5 of 7 dagen en is vaak geen al te prettig proces. Bovendien is het afhankelijk van de hoeveelheid gifstoffen die je gedurende je leven in je lijf hebt opgeslagen. (Ex-)Rokers en mensen die veel alcohol consumeren doen er gemiddeld langer over... Ahum, dat wordt vast een pittig traject voor ons....

Het ontgiftings proces begint die middag met het innemen van een drankje waarvan de dokter al zegt dat je het maar snel achterover moet slaan omdat het een beetje ‘bitter’ smaakt... Duh... ik krijg die beker en ruik direct het boerenland. Dit ruikt en ziet eruit als aangelengde koeienvlaai......getver! Na het drinken ben ik ervan overtuigd; dit is wat ik dacht...maar volgens de dokter zijn het kruiden die lang en op een speciale manier geconserveerd zijn.... Het stelt me in elk geval gerust dat we dit maar 1 keer krijgen.... Dat zit erop!

De massage die volgt is een 4 handen massage gegeven door 2 masseurs. Alex krijgt een olie massage en bij mij gebruiken ze iets dat op zand lijkt.... hetgeen later (nadat ik zo rood als een kreeft van de tafel gekomen ben) een kruidenmengsel blijkt te zijn dat speciaal op afslanken en cellulitis werkt... Mijn hemel als dat zo doorgaat kom ik hier echt herboren uit.

Dag 2 begint met een yogasessie om 7 uur ’s morgens (we worden nog even gespaard want later deze week schijnen we om 5.45 uur te starten) en daarna mogen we weer naar de dokter. Vandaag begint het ontgiften pas echt en dat betekent dat we vanaf nu elke ochtend (3, 5 of 7 dagen lang) als ontbijt een bekertje (50 ml) vloeibare met kruiden verrijkte ghee (= geklaarde boter) krijgen. Dat moet net zo lang tot de ghee uit onze poriën komt. Afhankelijk van je type en mate van ‘vervuiling’ volgt dan de ‘purgation’ in de vorm van diaree, overgeven, klisma en/of bloedzuigers.

We mogen alleen warm gember water en een speciale thee drinken, ’s middags krijgen we vervolgens een bakje rijstgruwel (kapot gekookte rijst in eigen kookwater) en een klein beetje (echt een heel klein beetje!) gekookte groenten.
’s Avonds een kopje soep, 2 chapatti’s en een ienie mini bakje curry... Ach wat verlang ik nu al naar wat fruit of een lekker ijsje.

Krijg je er al zin in? Niet ;-)? Ik kan je vertellen dat het drinken van de ghee zoooo vies is dat ik wel 3 keer per dag tegen mezelf zeg dat ik dit vrijwillig ben aangegaan en dat het na de eerste week vast allemaal beter wordt.

Het feit dat we in een werkelijk prachtig paleis zitten, (sinds vandaag als enige 2 gasten met 60 man personeel om ons heen), de yoga sessies 2 keer per dag, de massages en onze humor houden ons nog wel even op de been....wordt vervolgd...

Foto's

c6a54.jpg
c6a54.jpg
MvanderLit
6f221.jpg
6f221.jpg
MvanderLit
3a0a2.jpg
3a0a2.jpg
MvanderLit