Jaisalmer foto's & tips

'298295' door Jan-Petra '298295' door Jan-Petra

IndiaJaisalmer

IndiaJaisalmer

Meisje in Jaisalmer

Jan-Petra

Jaisalmer is een leuke stad middenin de Thar woestijn vlakbij de grens met Pakistan. In de omgeving van het beroemde fort kwamen we dit schattige meisje tegen.

'553042' door chateau '553042' door chateau

IndiaJaisalmer

IndiaJaisalmer

Jaisalmer city beeld.

chateau

Het fort van Jaisalmer is absoluut de moeite waard voor een uitgebreid bezoek. Maar als je echt de prachtige huizen met bewerkte gevels en balkonnetjes wilt bekijken maak je het beste een wandeling door de city. Bovendien stap je daar in het leven van alledag. Veel koeien op straat. Op plateautjes voor de huizen zitten mensen met elkaar te praten of gewoon even uit te rusten. Overal wordt je vriendelijk bejegend.

'332471' door Jan-Petra '332471' door Jan-Petra

IndiaJaisalmer

IndiaJaisalmer

Water halen

Jan-Petra

De avond nadert terwijl vrouwen water halen bij de waterput vlakbij het dorpje Khuri middenin de Thar woestijn aan de grens met Pakistan. Het is zeker een aanrader om dit dorp te bezoeken, 45 kilometer ten zuidwesten van Jaisalmer. Prachtig om te zien hoe mooi de vrouwen gekleed zijn

'313985' door dreamer666 '313985' door dreamer666

IndiaJaisalmer

IndiaJaisalmer

Door de rook heen

dreamer666

We werden uitgenodigd door een familie om een kopje thee te komen drinken en een kijkje te nemen in hun wonig. Deze vrouw was aan het koken en ondertussen verstuurde ze nog wat berichtjes. Alles is nog primitief maar een GSM (mobieltje in nl) hebben ze allemaal wel. De rookpluimen van het koken maakten de foto iets specialer.

'212434' door JVersteeg '212434' door JVersteeg

IndiaJaisalmer

IndiaJaisalmer

Tribal Dress-code

JVersteeg

In het prachtige minimalistische dorpje Khuri op ongeveer een half uurtje rijden van Jaisalmer zie je nauwlijks auto’s, her en der kamelen en vrouwen die af en aan met kruiken op hun hoofd naar de lokale waterput toelopen, die ongeveer 250 meter verop lag (zie ook mijn tip over dit dorpje). Velen van hen met grote plastic ringen om hun bovenarmen als teken van de Tribal Stammen uit de woestijn. Zo ook deze jonge vrouw met op de achtergrond haar zoontje bij de deuropening van hun huisje.

'494121' door hbplaatjes '494121' door hbplaatjes

IndiaJaisalmer

IndiaJaisalmer

Oranje als hoofdkleur

hbplaatjes

Deze man zagen we in Jaisalmer op een markt. Hij viel op door zijn oranje tulband. Toen hij zijn tanden liet zien in een halve grimas vielen ook die op. Bijna dezelfde kleur als de tulband.

'311491' door Jan-Petra '311491' door Jan-Petra

IndiaJaisalmer

IndiaJaisalmer

Nieuwsgierig

Jan-Petra

Ik vind de kinderen in India geweldig. Ze zijn open, spontaan, nieuwsgierig. Zo ook dit meisje. We kwamen haar tegen bij een wandeling door het dorpje Khuri, 45 kilometer ten zuidwesten van Jaisalmer, middenin de woestijn.

'502471' door hbplaatjes '502471' door hbplaatjes

IndiaJaisalmer

IndiaJaisalmer

Indische chaos

hbplaatjes

Jaisalmer is een oude woestijstad in het westen van Rajasthan. Het ligt op de oude karavaanroutes. Door die karavanen ontstonden steden in de woestijn. Jaisalmer wordt ook wel de gouden of de gele stad genoemd door de kleur van de steen die gebruikt is voor de gebouwen en het fort. Het fort ligt op een heuvel midden in de stad en is zeer levendig. Eigenlijk is er sprake van een ommuurde oude stad. Je hebt er woningen, haveli's, tempels, een paleis, enz. Als je in Jaisalmer (of andere stad in India) bent is het de moeite waard je gids te vragen naar de kleine groentemarktjes. Meestal willen ze je alleen de highlights laten zien, maar op dit soort marktjes zie je het plaatselijke leven. Of beter gezegd een mooie kleurrijke chaos. Dit is in het "living fort" van Jaisalmer.

'495571' door hbplaatjes '495571' door hbplaatjes

IndiaJaisalmer

IndiaJaisalmer

Tempelbezoekster (2)

hbplaatjes

Deze foto is genomen in een kleine tempel in de stad Jaisalmer. Jaisalmer is een woestijnstad die zijn rijkdom dankt aan de tol die vroeger door karavanen betaalt werd. Het heeft prachtige haveli's (oude koopmanshuizen) en een groot fort. De tempel ligt in het fort, net als vele winkeltjes, huizen, andere tempels, enz. Het is mooi om te zien hoe de mensen de tempel bezoeken: schoenen uit, handen wassen, rondje lopen, soms samen zingen, van alles en nog wat even aanraken, even rustig zitten en weer vertrekken. Sommigen zijn enkele minuten binnen en anderen veel langer. Fotograferen was geen enkel probleem.

'504323' door hbplaatjes '504323' door hbplaatjes

IndiaJaisalmer

IndiaJaisalmer

Beppen bij de tempel

hbplaatjes

Jaisalmer is een woestijnstad in Rajasthan. Het ligt niet ver van de grens met Pakistan in een droge zanderige omgeving. De stad ontstond door de karavanen/ routes die hier langs kwamen. Midden in Jaisalmer is op een heuvel al van verre het Fort te zien. Jaisalmer Fort heeft van alles binnen de oude hoge stadsmuren. Hoewel er veel toeristenshops zijn is er ook nog veel moois te zien. Binnen de muren staat het paleis, haveli's, woningen, mooie mensen en heel veel tempels. Vooral de Jain tempel is mooi en bekend. Vergeet echter ook niet in kijkje te nemen bij de kleinere tempels. Deze dames staan op een trap van zo'n kleine tempel. We hebben er zeker een uur doorgebracht. Er waren geen andere toeristen en het was een komen en gaan van tempelbezoekers. Op de foto is ook goed de typische zandsteen van Jaisalmer te zien. Daarom wordt het ook wel eens de "gouden stad" genoemd.

'493503' door hbplaatjes '493503' door hbplaatjes

IndiaJaisalmer

IndiaJaisalmer

Pafje

hbplaatjes

Deze oude baas kwamen we tegen in de oude stad van Jaisalmer. In het midden van Jaisalmer op een heuvel ligt de oude stad. De oude stad is een fort en is geheel ommuurd. Binnen de muren vind je veel smalle straatjes, (toeristen)winkeltjes, tempels, een groentemarktje, woonhuizen, enz. Veel van de gebouwen zijn van een zandkleurige steen gemaakt die in de zon een gouden gloed krijgen. Daarom wordt Jaisalmer ook wel de Gouden Stad genoemd. Jaisalmer ligt in een zeer droge woestijnachtige streek. Het dankt zijn rijke verleden aan de vele kamelenkaravanen (oa van de zijde route) die hier vroeger langs kwamen en tol moesten betalen. Deze man keek me echt aan alsof hij wilde zeggen: Heb je echt niets beter te doen? Verder vond hij het prima om gefotografeerd te worden en liep hij even later rustig rokend verder.

'490120' door hbplaatjes '490120' door hbplaatjes

IndiaJaisalmer

IndiaJaisalmer

Bedelaarster - lepra.

hbplaatjes

Jaisalmer wordt ook wel de "gouden stad" genoemd. Veel van de zandkleurige steen die gebruikt is in de stad krijgt een gouden gloed in de zon. Jaisalmer is een woestijnstad met een levend fort in het centrum. Het fort ligt op een heuvel en is levend, omdat er mensen wonen en er veel (toeristische) winkeltjes zijn. Het oude fort betreed je via prachtige toegangspoorten en de entree is gratis. Binnen de muren van het fort liggen diverse tempels, waaronder en prachtige Jain-tempel. Het is echter niet allemaal even mooi wat je ziet in de gouden stad. Er was ook veel armoede en bedelaars zijn een vast onderdeel in het straatbeeld. Deze oude vrouw zat bij één van de toegangspoorten te bedelen. Haar handen waren nog slechts stompjes. We konden geen contact met haar maken. Mogelijk is lepra de oorzaak geweest. Ze was heel vriendelijk en kreeg van veel passanten iets toegestopt.

'498561' door hbplaatjes '498561' door hbplaatjes

IndiaJaisalmer

IndiaJaisalmer

Apart type

hbplaatjes

Deze man zat samen met zijn vrouw te bedelen op het weggetje naar het meer van Jaisalmer. Dit meertje (tank) ligt tegen de stad aan. Het is belangrijk voor de watervoorziening van de stad. De vrouw zat in een kist op wieltjes met een stang er aan. De man zat er naast en keek stug de andere kant op. Ook bij het fotograferen keek hij niet op of om. Het geld stoppen in het bedelpotje leverde een nauwelijks waarneembaar knikje op. Opvallend vond ik dat veel Indiërs ook geld in de bedelpot stopten.

'326120' door Jan-Petra '326120' door Jan-Petra

IndiaJaisalmer

IndiaJaisalmer

Pottenmaker

Jan-Petra

Een pottenmaker aan het werk in het dorpje Khuri in de Thar woestijn, vlakbij de grens met Pakistan. Het is een aanrader om vanuit Jaisalmer een uitstapje te maken naar dit kleine dorpje en het dagelijks leven te aanschouwen.

'491057' door hbplaatjes '491057' door hbplaatjes

IndiaJaisalmer

IndiaJaisalmer

Vermoeide blik

hbplaatjes

Jaisalmer is een woestijnstad die ligt op oude handelsroutes. Het oude centrum ligt op een heuvel en is een fort met toegangspoorten. Binnen de muren van het fort vind je tempels, huizen, een gronte marktje en tegenwoordig heel veel winkeltjes. Veel van die winkeltjes zijn weer gericht op toeristen. Op een stoep in de oude stad zaten verschillende oude vrouwen. Het bleek de "wachtkamer" van een arts te zijn. De vrouwop de foto zat er tussen en viel op door haar vermoeide wat lege blik.

'497171' door gorke '497171' door gorke

IndiaJaisalmer

IndiaJaisalmer

Meisje met geit

gorke

Jaisalmer ligt midden in de woestijn aan de grens met Pakistan. De stad ligt in de gelijknamige district Jaisalmer. Het is een van de meest exotische plaatsen van India. Het is een middeleeuws aandoend woestijnstadje. In de buurt van Jaisalmer heb je schitterende zandduinen, tempeltjes en kleine dorpjes waar het goed rijden is met kamelen. Dit meisje met haar geit kwam ik tegen in Khuri, een leuk dorpje in de Thar woestijn.

'492264' door hbplaatjes '492264' door hbplaatjes

IndiaJaisalmer

IndiaJaisalmer

Hogerop zoeken

hbplaatjes

Jaisalmer ligt in het westen van Rajasthan. Het wordt ook wel de gouden stad genoemd. Veel van de stenen van gebouwen hebben namelijk een gouden gloed. Het centrum van Jaisalmer wordt gevormd door een heuvel met het oude fort. Dit fort is meer een ommuurde stad met een aantal toegangspoorten. Binnen de fort-/ stadsmuren vind je veel smalle straatjes met (toeristen)winkeltjes en huizen, een mooi jain tempel, en groentemarktje en een plein met indrukwekkende gebouwen. Deze man had het wat hogerop gezocht om te kijken naar de activiteiten op het plein. Uiteraard zat hij ondanks zijn gevorderde leeftijd in de bekende hurkhouding.

'498055' door hbplaatjes '498055' door hbplaatjes

IndiaJaisalmer

IndiaJaisalmer

Jain tempel

hbplaatjes

Jaisalmer is een mooie stad en wordt ook wel de gouden stad genoemd. Midden in de stad staat een groot fort op een heuvel. In dit fort zijn winkels, huizen, marktjes, tempels, haveli's, enz. Kortom het leeft volop binnen de muren van het fort. De mooiste tempel is een jain tempel. Deze foto laat een klein stukje van de binnenkant zien. De man op de foto was de beeldjes aan het afstoffen. Toen hij mij zag nam hij deze pose aan.

'356176' door Suzanne83 '356176' door Suzanne83

IndiaJaisalmer

IndiaJaisalmer

Dierenliefde

Suzanne83

een portret in een landschapsfoto dus waar hoort 'ie nou bij? :-) Deze herder was erg gek op zijn kameel en dat straalde er van af. Ze hebben mij gezellig vergezeld door de prachtige Sam Sand Dunes vlakbij Jaisalmer.

'490790' door hbplaatjes '490790' door hbplaatjes

IndiaJaisalmer

IndiaJaisalmer

De schoonmaakploeg

hbplaatjes

Jaisalmer wordt wel eens de gouden stad genoemd. Hij ligt in het westen van India niet zo ver van de grens met Pakistan. De omgeving is (half) woestijn. Vroeger kwamen er veel karavanen langs. Daar dankt de stad zijn rijkdom aan. Die blijkt uit het grote fort, mooie tempels en haveli's (koopmanshuizen). Net buiten de stad ligt een meertje voor de (drink)watervoorziening (een tank) van de stad. Aan het meertje zijn trappen, een tempel, een toren en enkele andere oude mooie gebouwen, die allemaal de geel (gouden) kleur hebben die zo kenmerkend is voor Jaisalmer. We gingen 's morgens vroeg naar de tank en zagen daar enkele dames met vegers die een (lange) pauze hielden.

'352826' door Suzanne83 '352826' door Suzanne83

IndiaJaisalmer

IndiaJaisalmer

Solitude

Suzanne83

Jaisalmer, Sam Sand dunes. Vanuit het niets duikt deze prachtige dame in het rood op in het landschap. Voor mij straalt het eenzaamheid en leegte uit. Ondanks dat ik natuurlijk niks weet van deze vrouw.. En er was genoeg leven in en rondom de woestijn, maar het beeld zelf vertelt een ander verhaal. Vandaar de titel ;-)

'206309' door JVersteeg '206309' door JVersteeg

IndiaJaisalmer

IndiaJaisalmer

The Violin Man

JVersteeg

Dit oude mannetje fleurde het pittoreske fort van Jaisalmer met regelmaat op, door de smalle straatjes te voorzien van zijn typische vioolmuziek. Hij vertelde ons, dat hij zijn eigen muziek schreef en tientallen nummers uit zijn hoofd kende. Zijn viooltje was in dergelijke slechte staat dat we bang waren dat deze plots uit elkaar zou vallen. Er bleven dag in dag uit echter vrolijke deuntjes uitkomen.

'314750' door dreamer666 '314750' door dreamer666

IndiaJaisalmer

IndiaJaisalmer

Streets of jaisalmer

dreamer666

Een wandeling door de kleine smalle straatjes van Jaisalmer is zeker de moeite om te doen. In deze ommuurde stad kan je vele mooie oude haveli's of koopmanshuizen zien.

'510640' door hbplaatjes '510640' door hbplaatjes

IndiaJaisalmer

IndiaJaisalmer

Straatmarkt

hbplaatjes

In de oude stad (het fort) van Jaisalmer is een klein pleintje waar een aantal vrouwen groenten verkoopt. Geen marktkramen, maar gewoon een plekje op straat volstaat al. Deze vrouw heeft haar waren uitgestald en de rest achter zich neer gezet. Ze besproeit regelmatig haar waar om het er goed uit te laten zien. Haar klant is ook mooi toepasselijk in het groen.