Jaipur reisblogs

Rondreis door India, Jaipur, tekenen uit een rijk verleden!

janhermens was er (tot 14 okt 2007) Gepost op 08 sep 107 reacties

De afgelopen nacht deed mij terug denken aan mijn eerste reis naar Indonesië: nachten waarin je badend in het zweet niet kan slapen en 's morgens vroeg kapot bent. Zo verging het ons afgelopen nacht dus ook. Het was ontzettend warm in ons luxe hok. Héél hoog aan het plafond hing wel een waaier, maar het effect ervan was weg voordat het ons kon bereiken.
We zitten in een prachtig heritage-hotel, Bissau Palace in Jaipur, een paleis van een voormalige Maharaja. Onze kamer viel direkt in vergelijking met de eerdere, enorm tegen. Het is een klein, bedompt kamertje aan een binnenplaats. Er zijn twee ramen, één kan er niet dicht en één kan er niet open!
We hebben geen stoelen om op te zitten, enkel een kussen op de grond. Waarschijnlijk komen hier veel Japanners!
Uit de kraan komt nauwelijks water en dat is erg vervelend bij die hitte.

Om 9.00 uur gingen we weer met de auto op pad om de stad en de omgeving te verkennen. In Jaipur zelf moesten we eerst weer tussen vuilnis, koeien, varkens en geiten slalommen en tegelijkertijd uitkijken dat je niemand van de sokken rijdt. Want, iedereen slalomt hier!

Rondom Jaipur liggen indrukwekkende vestingen. De stad ligt in een dal en wordt rondom omgeven door hoge berghellingen. Bovenop zijn in het verleden diverse paleizen en forten gebouwd.
Vooral Amber Palace en Fort Jaigarh geven je het gevoel waarin je je als kind waande toen je naar films keek die zich in India afspeelden.
Vooral het grootste, verrijdbare kanon ter wereld, Jaya Vana, in Fort Jaigarh was enorm! Als kind was je er waarschijnlijk van geschrokken.

Soms word je naar van de armoede die je ziet. De dieren in de straten kunnen zich tenminste nog tegoed doen aan het vuilnis! Iedereen moet keihard knokken om in zijn levensonderhoud te kunnen voorzien, velen lukt dat beslist niet!
Heb je wél genoeg scholing gehad maar kom je uit een lagere kaste, gaat een hogere tóch voor zelfs als zijn kwaliteiten minder zijn, ondanks dat het kastesysteem bij wet verboden is.
India is een land vol tegenstellingen, soms is het huiveringwekkend te zien wat men voor zijn geloof en oude tradities over heeft.

We zijn onze vakantie in het welvarender deel van India (Delhi e.o.) begonnen, het leven is daar duurder dan verder naar het zuiden. Hier in Jaipur zijn gidsen e.d. erg snel tevreden met een beduidend minder bedrag. We moeten er wel bij vermelden dat we er waarschijnlijk tóch te veel betaald hebben, maar afdingen doen we niet áltijd. Hier zouden we voor hetzelfde bedrag 21 kettingen gekregen hebben in plaats van 10 in Agra.
In Fort Jaigarh zagen we ook verschillende kettingen, maar die waren bedoeld om je aan vast te leggen!

Gisteravond hebben we heerlijk gegeten op het dak van ons hotel, prachtig uitzicht. Er was een buffet met heerlijke gerechten die we allemaal niet kenden. Vooral de gevulde tomaat (waarmee?) was erg lekker, en dan die overheerlijke zure yoghurt (curd)!
En vanmorgen konden we desondanks gewoon naar de w.c.. We hebben, behalve mijn verkoudheid, nog nergens last van gehad. Nou ja, joekels van mieren die 's nachts over je lijf lopen!

janhermens Positie 583 (400 p.) Lid sinds 01-06-2008 Foto's en tips: 1629 Blogs: 79 Fans: 5

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
Bissau Palace Hotel, het paleis van een voormalige Maharaja.
blogfoto nr. 2
Fort Jaigarh
blogfoto nr. 3
Amber Palace
blogfoto nr. 4
Jaya Vana, het grootste verrijdbare kanon ter wereld
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Kathmandu, een eerste indruk
4 1
Gepost op 08 juli
Nepal Kathmandu
Kathmandu
4 2
Gepost op 04 juli
Nepal Kathmandu
Een rondreis door het hoogste land ter wereld
4 2
Gepost op 03 juli
Nepal Kathmandu

Reacties bij deze blog

corriedewinter

Door: corriedewinter • Geplaatst op

Weer heel boeiend.

gorke

Door: gorke • Geplaatst op

Weer leuk herkenbaar om te lezen!

Didy

Door: Didy • Geplaatst op

Spelfoutje het moet natuurlijk Kroatie zijn i.p.v. Kratie dit land bestaat niet voor zover ik weet!

Didy

Door: Didy • Geplaatst op

Wat een goed en duidelijk verschreven verhaal. Ik kan niet zeggen herkenbaar want hier zijn we nog nooit geweest in India. Een joekel van een kanon zeg. We hebben nu deze vakantie in Kratie ook last gehad van mieren. Maar ja dan strooi je wat mierenpoeder ( ooit eens in Spanje gekocht) en dan is het probleem praktisch opgelost. Nu zullen jullie wel geen mierenpoeder of zoiets bij je gehad hebben. Nu dan kunnen zulke mieren aardig klieren.Groetjes!!

schenkel

Door: schenkel • Geplaatst op

Ja,ik hoor en lees veel verschillende dingen over India toch zou ik er graag eens naar toe gaan.In veel landen is het niet zo als thuis vaak weet je dat van tevoren.Maar dat van die mieren lijkt me helemaal niet fijn

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.