Jaipur

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Jaipur image

Incredible India, van Delhi naar Jaipur

Jaipur
India
ChantaldeKoning

Incredible India, van Delhi naar Jaipur

Zaterdag 30 januari 2010
Deze ochtend rijden we eerst langs de Indian Gate, een Ark de Triomf op zijn Indiaas. Hier staan de namen van de 90.000 soldaten die zijn omgekomen in de 1e wereldoorlog en de oorlogen met Afghanistan. Het is een mooi en indrukwekkend bouwwerk en je bedenkt je weer eens hoeveel mensen er sneuvelen in talloze (meestel zinloze) oorlogen.
Daarna rijden we naar Akshardahm tempel die net open gaat. De eerste tempel is een kleine maar prachtige tempel geheel van marmer. Wat zijn hier uren in gaan zitten zeg, echt alles is bewerkt. We worden achtervolgd door een Indiër de exacte dezelfde foto's wil maken als wij en dus wacht tot we klaar zijn en dan op positie gaat staan om een gelijkwaardige foto te maken. Wat het resultaat is weet ik niet, maar grappig is het wel. We gaan verder naar de grote tempel waar je geen foto's mag maken. Ook mobieltjes en kauwgom zijn verboden en explosieven mogen ook al niet. Mijn pakje kauwgom, wat ik vergeten ben uit mijn zak te halen, wordt er vakkundig tussen uitgehaald en weggegooid. Al het andere hebben we in de auto gelaten en dus wandelen we zonder bagage naar de tempel. Dat is trouwens ook wel eens relaxed. Om de tempel is een soort wal gemaakt en op de tempel zelf zijn prachtige beelden gehouwen. Ieder deel verbeeld een verhaal uit het Hindoeïsme. Om veel verhalen moet ik lachen, het is helemaal waar wat er staat. Voor de beelden zijn allerlei dieren gebruikt maar ook mensen en goden. Hier kan je je een hele tijd vermaken want het is een bijzonder geheel. Nadat we de tempel hebben bekeken rijden we naar Jaipur. Hoewel het maar 240 kilometer is duurt het ongeveer 5 uur voordat we bij het hotel zijn. In India hebben ze drie benodigdheden voor het verkeer de drie G's"Goede toeter, Goede remmen en Geluk. Aan ervaring heb je hier weinig, hier gaat het om het recht van de sterkste en dus de brutaalste. Alles rijd hier door elkaar, riksja's, tuk-tuk's, auto's, vrachtwagens, paardenkarren, kamelen karren en natuurlijk lopen er de nodige heilige koeien. Het makkelijke is dat er genoeg rijstroken zijn want je hebt hier middenstroken, dit zijn banen tussen twee rijbanen in waardoor je van een driebaansweg ineens en vijfbaansweg gemaakt hebt. Je moet hiervoor de belijning in het midden van je auto houden, heel praktisch (misschien iets voor het file probleem in Nederland?). OK het is wat vervelend voor je spiegels en de meeste auto's zijn dan ook meer deuk dan glad maar dat is een klein detail.
Bij het tolhuisje staan mensen project tiger te promoten. Tellingen van het WNF hebben uitgewezen dat er in 2007 nog maar 1411 tijgers in India leefde. Het zijn er dus maar heel weinig. Wat geluk is dus wel nodig als je deze dieren wilt zien. We hopen dan ook dat we veel geluk gaan hebben deze vakantie en de prachtige dieren in het echie kunnen gaan zien. Voordat het zover is hebben we nog een tochtje voor de boeg. Onderweg kijk je je ogen uit en je hoeft je zeker niet te vervelen. We zien een grote kar die wordt voorgetrokken door een .... nee het is geen paard... Oh een kameel natuurlijk, stom dat ik daar niet eerder aan dacht. Heel normaal om kamelen te zien op de snelweg. Geweldig! Echt prachtig om de karren met kamelen te zien. De kamelen hebben hun neus hooghartig in de lucht gestoken en een klein glimlachje op hun kop en hobbelen rustig voort. Ze zijn helmaal in motiefjes geschoren en sommige zijn beschilderd, het is geweldig. Wat is het ook prachtig om zoveel te zien als je op de weg bent. De vrachtwagen zijn prachtig beschilderd en hebben linten om spiegels en gril. Uiteraard mag de tekst achterop niet ontbreken: Blow Horn of Horn Please. Ja wel even toeteren als je wil passeren, dat spreekt voor zich waarom zou je anders zo’n ding in de auto hebben. Sommige vrachtauto’s hebben lifters op het dak die op de even volle lading zitten, overbelading….. daar hebben ze hier nog niet van gehoord. Gewoon lekker proppen tot er echt niets meer bij kan. We stoppen onderweg voor de lunch en gaan daarna met een vol buikje weer verder. Rond 15:30 komen we aan in ons hotel. Het is een mooie kamer met lekkere bedden en een mooie badkamer. We gaan daarna nog even naar de bazaar voor wat souvenirs. Altijd leuk om even rond de dwalen. Het wordt al later en we rijden terug naar het hotel tijdens spitsuur. Overal zie je mensen al dan niet met vervoersmiddel. De koeien liggen in het midden van de weg en schijnen zich hier wel te vermaken. Van al het getoeter lijken ze zich weinig aan te trekken en herkauwen rustig verder. Ze liggen op de weg, lopen tussen het verkeer door of hebben de middenberm uitgekozen als relax plek. Jaipur is nog chaotischer dan Delhi en het duurt dan ook wel even voor je van het ene naar het andere punt bent. Onderweg zie je zoveel dat je je blijft verbazen. Boven op de woningen zijn kinderen bezig hun vliegers door de lucht te laten glijden. Makaken kijken brutaal over de balkons om te kijken of er nog iets te halen valt. Morgen gaan we Jaipur verkennen en daar hebben we nu al zin in!