Himachal Pradesh

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De tempel van de Dalai Lama

Himachal Pradesh,
India


McLeod Ganj, ook bekend als Boven Dharamsala, is een voorstad van Dharamsala, in het district Kangra, in de Himachal Pradesh, India. Het is de woonplaats van de veertiende dalai lama, Tenzin Gyatso, sinds zijn vlucht uit Tibet in 1959. Wegens het grote aantal Tibetanen wordt de stad ook wel Klein Lhasa genoemd en de regio overeenkomstig Klein Tibet. Verder zijn hier de Tibetaanse regering en parlement in ballingschap gevestigd.

De belangrijkste boeddhistische trekpleister is de tempel van de dalai lama, Tsuglagkhang. De residentie van de dalai lama ligt er tegenover en de dalai lama geeft daar geregeld publieke audiënties die worden aangevraagd in het Branch Security Office in McLeod Ganj. Privé-audiënties geeft de dalai lama zelden en alleen op schriftelijke aanvraag.

Ik heb 2 weken vrijwilligerswerk gedaan in dit prachtige gebied. 's Ochtends deden we allerlei handen werk zoals een school verven en een toilet graven in ondoorkoombare grond met gereedschappen die wij al lang niet meer gebruiken tot de blaren op je handen stonden.

Het was een geweldige ervaring, 's middags deden we vaak uitstapjes waaronder naar deze tempel van de Dalai Lama.

Dit deel van India is bijna compleet Tibetaans en totaal verschillend met de rest van India, ik vond het er bijzonder prettig en ga er zeker nog een keer naar terug. Je hebt ook een prachtig uitzicht op de Himalaya en regelmatig klinkt de prachtige melodie van het om mani padme hum, de bekendste mantra in het Tibetaanse boedhisme, ik heb echt genoten daar...