Goa

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Goa image

Tempelsteden Hassan, Bellur, en Hampi en tot slot GOA

Goa
India
Valari

Tempelsteden Hassan, Bellur, en Hampi en tot slot GOA

In de stad Belur bevindt zich de Channakeshava tempel, wat op zich weer een schitterende tempel was, maar de grootste attractie hier was toch echt mijn reisgenote. Niet alleen wilde de lokale bevolking met haar op de foto (mannen, vrouwen en kinderen) ook wilde ze haar aanraken en... toen ze ook nog haar oranje ballonnen ging uitdelen, was het hek echt van de dam. Als een ware bodyguard heb ik haar richting de uitgang meegetrokken en weer in de auto weten te krijgen. Beetje overweldigend!

Nog een klein beetje huiverig voor nog een 2e tempelplaats zijn we toch maar richting Halebeedu vertrokken. In Halebeedu stond weer een prachtige tempel. Na de eerste voorzichtige stapjes binnen de muren van de tempel, vonden we hier een oase van rust. Mensen kwamen hier toch meer voor de tempel dan voor de attractie 'loslopende grote blonde vrouw'. Na een paar rondjes over het terrein en een paar leuke kaarten van de tempel waren we klaar voor de laatste tempelstad Shravanabelagola. Natuurlijk moest er eerst weer even worden gegeten. De bekende vegetarische meal (in principe is het wat de pot schaft, maar dan vanaf een bananenblad) gaf weer voldoende energie voor het middagprogramma. De laatste stad is een belangerijke tempelstad voor pelgrims en bevindt zich op een paar honderd meter hoogte. Wij moesten dus een flinke wandeling maken, maar als je dan eenmaal boven bent, dan krijg je ook wat... Niet alleen een spectaculair uitzicht en een paar eeuwenoude tempels, maar ook een enorm standbeeld van steen met een hele GROTE PENIS.

De reis hebben we toen vervolgd naar Hampi, wat onze laatste bestemming voor Goa zou worden. Echter bleek India opnieuw iets groter te zijn dan we dachten en dus hebben we een extra stop gemaakt in Asikiri. Dit kleine plaatsje tussen Hassan en Hampi was weer echt even India met loslopende koeien, gekleurde vrachtwagens en talloze kraampjes. Hier hebben we wat kleine inkopen gedaan en wat lokale snoepjes en koekjes geproeft. In het dorpje hebben niet alleen wij onze ogen uitgekeken, maar ook de plaatselijke bevolking was zeer verbaasd om 2 backpackers tegen te komen. We hebben hier ook de stof voor een kerstoutfit gekocht met de nodige glitter versiering. We hebben in dit plaatsje niet overnacht, want we zouden de nachttrein nemen van 1:45, echter kwam de trein pas om 3:30. We waren daardoor tot op het bot verkleund en met gevaar voor eigen leven (een perronwissel, betekent hier gewoon over de rails klauteren naar de andere kant) waren we eindelijk op weg naar Hampi.

Hampi is een dorpje omringt door grote rotspartijen en allerlei tempels en reunies. Het heeft ook een schattige dorpskern met gekleurde huisjes, restaurants en prachtige bed&breakfast plekken. In het dorpje raakten we aan de praat met meerdere lokals, de eerste Indiase jongen mogen we 'Coffeeboy' noemen. Hij is een tuktuk/taxi chauffeur, die we in de trein al hadden ontmoet. Hij heeft ons de zonsondergang vanaf een prachtige plek in Hampi laten zien. De jongen van 19 had ook al heel wat meegemaakt. Wat we hier in het dorpje hoorde en niet alleen van 'coffeeboy' is dat ze vaak door oudere westerse vrouwen verleid worden voor betaalde sex. De jongens zijn er niet trots op, maar het is wel makkelijk geld voor ze. Wat is het leven in NL dan opeens zo simpel.

De volgende dag hebben we Hampi verkend met twee andere lokals (Vinkie & Ramesh). Hampi was een paar honderd jaar geleden een zeer belangerijke stad, die in zijn hoogtij dagen zo'n half miljoen mensen telden. Een ware metropool voor die tijd! Echter hebben verschillende oorlogen geleid tot de volledige verdwijning van deze enorme stad. Op dit moment is Hampi slechts een dorp met 200 inwoners, maar de reunies van de metropool zijn nog goed bewaard gebleven. We kijken onze ogen uit en 2 dagen Hampi is eigenlijk niet genoeg, dus we hebben besloten hier nog een halve dag extra rond te lopen. Naast de prachtige reis door de oudheid, zijn we ook naar een national park geweest waar we beren hebben gezien en van de prachtige natuur hebben genoten. Op de weg terug van het park naar Hampi reden we weer echt door India. Kleine dorpjes, boerderijen en veel bedrijvigheid. In 1 van de dorpjes zijn we ook even gestopt. Zooo eenvoudig, maar prachtig om te zien. We hebben dan ook heel veel dorpskinderen dolgelukkig gemaakt met een knaloranje ballon.
Ook hebben we in Hampi onze Sarees. voor kerst op maat laten maken in de oudste kleermakershop van Hampi, waar de eigenaar ons trots vertelde ook echt uit de kleermakerskasten te komen. Weer een bijzondere familie geschiedenis kregen we te horen. De laatste dag hebben we nog door de straten van Hampi gelopen en de lokale economie gestimuleerd.

Op dit moment zijn we in the party place Calangute, Goa. Calangute ligt in 'oud Goa' en is duidelijk geen India. Je kunt het vergelijken met het Renesse van Nederland, het Kuta van Bali en het Salou van Spanje. Alle kustplaatsen hier staan vol hotels in de stijl van de voormalige heerser: Portugal. We vallen over de toeristen en weer even voel ik me buitenlander in 'eigen' land .

Foto's

f322d.jpg
f322d.jpg
Valari
37587.jpg
37587.jpg
Valari
7f7af.jpg
7f7af.jpg
Valari