Calcutta (Kolkata)

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Mensonterend ?

Calcutta (Kolkata),
India


We doen een dagje straatfotografie met onze vriend Sougata De en zijn zoon Somshubro. De jongeman, bijgenaamd Rik, heeft een rote uitgestippeld langs kleurrijke vervallen panden, drukke markten en verrassend stille binnenplaatsen in het gekkenhuis wat Kolkata heet.

Het is hier , net als elders in India en trouwens het merendeel van de landen in ontwikkeling, verbazingwekkend om te zien hoeveel arbeid er met de hand wordt gedaan. Een bijzondere vorm hiervan zijn de loopriksja's. Eigenlijk verboden maar je komt deze karretjes met of zonder passagiers nog overal tegen.

Sougata heeft er geen goed woord voor over. Mensonterend is dit in zijn perceptie. Ik beaam dat ik het ook niet prettig vind, maar wat moet zo'n man anders ? Dit is zijn enige manier om in ieder geval iets te verdienen. In een wereld waar stratenmakers jaar in jaar uit in de Nederlandse kou op hun knieėn zich kapot zitten te werken vind ik het maar de vraag of dit echt zo erg is. Of denk aan betonvlechters, rioolwerkers en noem al die andere beroepen maar op waarbij het nog altijd draait om fysieke inspanning

Waar ik mij veel bozer over kan maken is het beeld van een welgestelde passagier van een loopriksja die de sjouwer uit loopt te schelden omdat het niet hard genoeg gaat of dat de arme man geen geld terug heeft van 100 roepie. Dat de man op straat slaapt tussen de ratten en de vuiligheid samen met miljoenen anderen. Dat is pas echt mensonterend.

Naar mijn idee dan.


http://www.ourwildindia.net/sougata.html
https://m.facebook.com/sougata.de2
https://m.facebook.com/somshubhro.de.2