India

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

India image

Monkey Temple, Monkey Mind

India
Azië
LanaDonse

Monkey Temple, Monkey Mind

De 'monkey mind', volgens meditatieleraren betekent dat dat je gedachten maar doorgaan en van het ene onderwerp naar de andere springen. Soms lijkt het of ze niet te stoppen zijn. Best vermoeiend kan dat worden, zeker als je gedachten zo blijven malen dat je er niet van kunt slapen.

In mijn studie en werk als psycholoog heb ik de volgende vuistregel geleerd: als je gedachten gaan over een probleem dat je kunt oplossen, onderneem dan actie. Als het iets buiten je controle is, probeer het dan los te laten.

Loslaten, dat klinkt mooi, maar het is makkelijker gezegd dan gedaan! Gelukkig heb ik op reis in India veel geleerd over meditatie. Dat kan inderdaad helpen om los te laten, of in elk geval niet mee te gaan met de stroom van je gedachten. Technieken die bijvoorbeeld gebruikt worden zijn het focussen op je adem of het visualiseren van je gedachten, zodat je ze van een afstandje kunt bekijken. Je kunt ze zien rondzweven of -dobberen of -springen, net wat voor jou klopt.

Daar moest ik ook aan denken toen ik in Jaipur bij de Monkey Temple was. Daar was een groot waterbad waar de apen speels in- en uit sprongen, vooral de kleintjes. De mensen stonden te kijken en vertederd te lachen.

Wat als we ook zo naar onze gedachten zouden kijken? Dat is vast wat Boeddhisten bedoelen met de Monkey Mind - als je ernaar kijkt met een glimlach, zul je je een stuk gelukkiger voelen!