India

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

India image

Lessen uit India: Inspiratie uit de ashram

India
Azië
LanaDonse

Lessen uit India: Inspiratie uit de ashram

India leert me altijd zoveel. De denkwijze die de mensen volgen in combinatie met wat ik meemaak en om me heen zie zet me eindeloos aan het denken. Een voorbeeld hiervan is de filosofie over karma. Of ik echt in karma geloof weet ik niet, maar er zitten interessante concepten in. Karma betekent in principe dat je eigen acties en de intenties die je daarbij hebt je mogelijkheden in de toekomst creëren. Het is dus niet een soort lot dat je creëert, maar je eigen keuzevrijheid. Doe je veel 'slechte' dingen, dan zijn je keuzes in de toekomst beperkt; doe je veel pure, 'goede' dingen, dan krijg je veel meer opties.

Dit leerde ik in de ashram waar ik mijn yogaopleiding volgde. Tijdens één van de stille ochtendwandelingen liepen we langs een open, houten hutje waarin een man lag te slapen onder een dun dekentje in de kou (ja, ook in India is het 's winters koud, wij liepen met mutsen en handschoenen en thermoleggings aan). Op zulke momenten voel ik me meestal opgelaten, misschien beschaamd dat ik zo'n goed leven vol vrijheid heb terwijl er talloze mensen zijn die in armoede of oorlog leven. Dan denk ik weleens dat ik misschien maar wat soberder moet gaan leven, of harder moet werken voor wat ik heb, maar maakt dat de wereld eerlijker? Natuurlijk niet, als ik dat zou doen maakt dat voor de mensen tegenover wie ik me bezwaard voel geen enkel verschil.

Hier komt het gedeelte van de karmafilosofie wat me inzicht geeft om de hoek kijken. Puur handelen, waarmee je 'goed' karma creëert, houdt namelijk in dat je de mogelijkheden die je hebt zo goed mogelijk benut om voor jezelf én voor anderen en de wereld om je heen te zorgen. Het heeft dus geen zin om je schuldig of beschaamd te voelen omdat je het in bepaalde opzichten beter hebt dan andere mensen, daarmee los je de ongelijkheid in de wereld niet op. Integendeel, het leert je om dankbaar te zijn voor de keuzevrijheid die je hebt en die te gebruiken om de wereld wat eerlijker te maken. Dat is wat de karmafilosofie voor mij mooi maakt, of het verder nu waar is of niet.

Foto's

Zonsopkomst tijdens de stiltewandeling
Zonsopkomst tijdens de stiltewandeling
LanaDonse