India

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

India image

Fietstocht door Rajasthan

India
Azië
Gerrit

Fietstocht door Rajasthan

18-1-2018
In het straatbeeld van india domineren de vrouwen vanwege de kleuren die zij dragen; het rood en geel maar soms ook paars en groen spat je tegemoet. De mannen zijn minder bedeeld, op de traditionele oude mannen na die in witte lappen zijn gehuld en daarbij een knalrode tulband dragen. De meeste echter zijn in donkere weinig opvallende westerse kleren gehuld, mannen van jong tot oud hetzelfde met zwarte of zwartgeverfde haren, vaak snorren en maar heel soms baarden. Regelmatig worden we ingehaald door een motor of brommer met voorop zo’n nondescripte man en achterop een veelkleurige vrouw met soms een veelkleurig kind op haar schoot.
Meisjes gaan in hun vrije tijd ook al in veelkleurige kleren de straat op, een lange jurk die een gedeelte van de rug en buik vrij laat voor de donkere huid en een doek die om het hoofden de schouders wordt geslagen vaak in een contrasterende kleur. Ze maken het soms af met grote zilveren sieraden vanaf de neus hangend over de helft van het gezicht. Naar school gaan ze echter in Engelse uniformen met stropdas, net als de jongens trouwens.
Wij vormen in onze fietskledij de zeldzaamste groep in Rajasthan. We worden overal met veel enthousiasme begroet door man en vrouw en door jong en oud. In dorpen gaan ze ervan uit dat je Hindi spreekt of Rajput want ze vragen je van alles en als je terugzegt dat je het niet begrijpt gaan ze nog enthousiaster door.
Veel kinderen roepen als welkomsgroet bye bye, iedereen zwaait als kinderen doen met snel heen en weer gaande hand en statige heren roepen af en toe officieel: “Welcome in India”.