India

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

India image

Maart thema

India
Azië
DICKV

Maart thema

Maarthema


Nee , natuurlijk heb ik geen hekel aan toeristen! Dankzij het toerisme is het mogelijk bijna overal heen te reizen.
Maar er zijn nadelen aan verbonden! Ik las net : een aanbevolen paradijs , wordt binnen de korste tijd een hel!

Maar ik heb ook wel een bepaald beeld van de toerist. En dat beeld is gegroeid in de loop van vele jaren reizen. En dan gaat het eigenlijk over de georganiseerde toerist.
Ik heb er kennis mee gemaakt tijdens onze eerste Georganiseerde reis door India en Nepal.En na die reis wist ik het! NOOIT meer mee met een georganiseerde reis!
In de groep van 16 personen bevond zich o.a. Tieten Thea, zo noemde ik haar . Want ze presteerde het om met Cup DD in een doorkijk blouse in de bus te springen die ons naar de Laksmi Naryan tempel bracht. Eén van de schoonste en mooiste tempels van New Delhi. Er is weinig fantasie voor nodig om de blikken van de bewaker te zien bij het aanschouwen van dit witte deinende en nauwelijks verhulde vlees!
Waarschijnlijk had ze vier van die blouses in haar koffer gestopt, want regelmatig zagen we haar s'morgens in zo'n geval verschijnen.
Ik probeerde haar zoveel mogelijk te ontwijken, ik wou er niet mee gezien worden!
Maar op een dag had de organisatie besloten dat we met zijn allen onder een boom ergens op het plaateland zouden lunchen! Een unieke ervaring? Maar met 16 man onder één boom viel niet mee, de schaduw van de boom was eigenlijk te klein voor zo'n groep.En aangezien iedereen wel in de schaduw wilde zitten omdat het ruim 35 graden celcius was moesten we heel dicht tegen elkaar aan gaan zitten, en ik kwam klem te zitten tussen de stam en de borsten van Thea! Soms droom ik er nog van!
Naast het feit dat je niet zelf je medereizigers kunt kiezen is er ook nog het feit dat het tempo door de chauffeur en de reisleider bepaald wordt! Uren door het land r`zen, de mooiste taferelen en dorpjes langs zien suizen,een kwelling voor een fotograaf.! Op een gegeven moment zag ik weer zo'n mooi dorpje voor ons liggen met allemaal kamelen.Dus ik riep luid, stop nou eens een keer! Gelukkig ving de reisleider de wanhoop in mijn stem op en we stopten! Maar veel foto's kon ik niet nemen , want tieten Thea sprong als eerste uit de bus met haar video camera in de aanslag en denderde gelijk het dorpstraatje in. Jawel, met haar doorkijk blouse aan. Als ik foto's had kunnen maken had ik alleen maar foto's gehad van mensen met staarogen en een open mond!

En dan zijn er de mensen die altijd zo leuk uit de hoek komen, op de momenten dat je ze niet horen wil ,maar ook niet ontwijken kan! Of gezamenlijk eten aan lange tafels in saaie hotels! Jij wilt eigenlijk wel ergens anders eten,maar dat verstoort het groeps gevoel! Brrr.
OF je komt bij een pracht complex waar ik wel twee dagen kan dwalen en je krijgt twee uur! Of je komt kapot aan omdat je zo vroeg moest opstaan en de bus in, uren en uren botsen en hotsen , aankomen in een hotel met een rot kamer waar de airco niet suist maar brult.En dan heb je de rest van de dag tot je eigen beschikking!!! Dat is mazzel!Het hele jaar door beschikt de baas over je , en tijdens je groepsvakantie de reisleider!

Ach , ik chargeer natuurlijk een beetje, maar ik heb toch veel gekke gedragingen gezien van Hollanders in den vreemde!
Lekker in een korte broek met sokken en sandalen en zo'n vies hemdje zonder mouwen proberen een tempel in te gaan, en kwaad worden dat dat niet mag!
" Hé Mien , waar zit je nou? Kom es hier met die camera! Zit één of andere mafkees te prevelen bij een groep mensen , en die zitten allemaal met hun handen omhoog! Wil ik een foto van, voor thuis! Gelove ze niet!" Kei hard geroepen tijdens een Puja! Ach ja respect hoeft niet voor ander cultuur hoeft niet!
Soms ontmoet je hele aardige mensen! Zoals tijdens een door mij besproken Klong tocht in Bangkok.Of ze mee mochten , dat was voor iedereen goedkoop! O.K We zouden beginnen in een grote longtail boot, en dan steeds overstappen op kleiner boten en door kleinere klongs. Onderweg een paar tempels bezoeken , een schooltje, een particulier huis,etc!
Wat doen deze lieve mensen? Ze stappen aan boord met bergschoenen aan! Wat mij de opmerking ontlokte: We gaan alleen maar varen hoor! Ja, ze hadden geen andere schoenen mee genomen.! Alsof er geen winkels zijn in Bangkok waar je slippers kan kopen voor 1 euro.Dus bij de eerste tempel de schoenveters uitrijgen, schoenen uit, na bezoek de schoenen weer aan, veter vast rijgen, en dat dus 5 keer.De tocht liep een half uur uit!

Het ergste zijn groepen in een hotel!

Laatste ervaring : Een groep Russen! Ze arriveren in het hotel in Varanasi. Zijn met de trein gekomen en zullen voor het eerst de Ganges zien. Ze zijn goed te herkennen als groep! Allemaal dezelfde T shirt aan met naam van organisatie! Daar krijgen ze geen geld voor! Allemaal een gif geel petje op, een bloemslinger van het hotel om.De lange tafels staat al klaar! Iedereen gaat zitten, NIEMAND loopt naar het het einde van het terras om te Ganges te zien! Kletsen,lachen, eten en drinken daar komen ze voor .Kratten Kingfischer bier klokken door hun kelen! Tot laat in de avond maken ze lawaai, niemand kan slapen.De volgende morgen vijf uur uit bed, lawaai makend verorberen ze het ontbijt , lopen naar de rivier , stappen in de klaar ligende boten met AL hun bagage , want aan het einde van de Ghats staat de bus klaar om ze verder India te laten zien! Kunnen ze Varanasi tenminste afturfen!
Dus u begrijpt, ik heb niets tegen toeristen!


Foto's

b0770.jpg
b0770.jpg
DICKV
b5d7b.jpg
b5d7b.jpg
DICKV
b5d7b.jpg
b5d7b.jpg
DICKV
3a0e8.jpg
3a0e8.jpg
DICKV
3a0e8.jpg
3a0e8.jpg
DICKV