Bandhavgarh NP

'529433' door deerik '529433' door deerik

IndiaBandhavgarh NP

IndiaBandhavgarh NP

Flehmen

deerik

Dit vrouwtje stond te ruiken aan een boom, waar een mannetje zijn geurspoor heeft achter gelaten. Als een kattenneus overmatig wordt geprikkeld (dus ook die van een tijger of leeuw), fleemt de kat: ze opent de bek en trekt het aroma scherp naar binnen. De neusvleugels worden dan gesloten en de gaten van het Orgaan van Jacobson gaan open staan. Dit extra reukorgaan leidt de informatie via het centrale zenuwstelsel naar de hersenen, op basis hiervan zal de kat dan reageren. Bij het flehmen (flemen) worden geurmoleculen in de lucht opgevangen op de tong. De tong duwt deze moleculen tegen de opening van het Jacobs orgaan. Dit levert vaak prachtige grimassen op.

'527345' door deerik '527345' door deerik

IndiaBandhavgarh NP

IndiaBandhavgarh NP

Hoop!

deerik

Als je op Tijgersafari gaat is het vooral hopen... Hopen dat je een tijger mag zien en dan hopen dat je niet alleen een wit stukje staart of wat streepjes in de bush of het hoge gras ziet. Dit vrouwtje werkte deze ochtend fantastisch mee. Eerst lag ze relaxed langs de weg, even later ging ze op haar gemakkie drinken voordat ze in de dichte begroeiing verdween. Daarnaast is er weer hoop op een gezonde tijger populatie in het wild. Gisteren in het nieuws: Voor het eerst sinds tientallen jaren neemt het aantal tijgers in het wild toe, blijkt uit tellingen van het Wereld Natuurfonds. Tip: Diverse tijgerparken werken met vaste zones. De permits hiervoor boek je 120 dagen vooraf! Laat je goed informeren over de beste zones, dit kan wel eens 'verschuiven'. Ben er snel bij, want de beste zones zijn vaak snel 'uitverkocht'!

'525870' door deerik '525870' door deerik

IndiaBandhavgarh NP

IndiaBandhavgarh NP

Missie geslaagd

deerik

Misschien wel de belangrijkste reden voor ons om naar India te gaan, was het zien van de tijger in zijn natuurlijke habitat. Nou, dat is gelukt! Tijdens de 1e safari in Bandhavgarh NP, kregen we direct een tijger maar ook een beer te zien. De 2 safari 2 tijgers, de 3e safari 3 tijgers, de volgende 4 safari's 0 tijgers... Maar met 6 mooie tijger sightings waren we heel erg blij. Ook in Kahna hebben we er nog een paar gezien overigens. Tip: Ook hier geld de gouden safari regel, zorg dat je als een van de eerste voor de gate staat. Zegt je gids, om 5.45 uur vertrekken, ga dan minimaal een kwartier eerder. Hierdoor hebben wij o.a. een beer en 2 tijgers pal naast de weg gezien. De beer heeft alleen de 2e jeep nog gezien, de tijger was iets relaxter en gunde een paar andere jeeps ook een blik. Deze stonden echter achter in de rij.... weg foto....

'535060' door deerik '535060' door deerik

IndiaBandhavgarh NP

IndiaBandhavgarh NP

Geluk of wijsheid?

deerik

Deze tijgerin zagen we door het bamboebos lopen. De meeste jeeps bleven parallel aan haar. Na overleg met de gids kozen wij ervoor door te rijden naar een dwarsstraat en haar daar op te wachten. Na enkele minuten werd ons geluk beloond en kwam ze recht op ons aflopen, of was het wijsheid....?

'526917' door deerik '526917' door deerik

IndiaBandhavgarh NP

IndiaBandhavgarh NP

De kleine groene...bi

deerik

Deze foto van de kleine groene bijeneter is gemaakt in Bandhavgarh. Net als andere bijeneters is ook deze erg kleurrijk. Hij wordt ongeveer 16-18 cm lang. Een mooie tussenstop als je op zoek bent naar tijgers.

'528985' door deerik '528985' door deerik

IndiaBandhavgarh NP

IndiaBandhavgarh NP

Indische scharrelaar

deerik

De Indische scharrelaar (Indian roller), lijkt erg veel op de lilac-breasted roller die je in Afrika vaak ziet. Deze is zeker zo'n kleurrijke verschijning. Hij wordt zo'n 30 tot 34 cm lang en weegt 166 tot 176 gram.

'546360' door deerik '546360' door deerik

IndiaBandhavgarh NP

IndiaBandhavgarh NP

Die blik.....

deerik

Het grote verschil tussen een tijger safari en een safari in Afrika vond ik de ogen en de oren.... In Afrika zoek je vooral met je ogen, terwijl je de tijger vooral zoekt met je oren. Deze tijger maakte echter de meeste indruk met zijn ogen.... die blik....

'532583' door deerik '532583' door deerik

IndiaBandhavgarh NP

IndiaBandhavgarh NP

King of the Jungle

deerik

De tijger is de echte king of the Jungle en deze weg is van haar. Een heerlijk moment als een tijger zo op je af komt lopen, ze dwingen ook direct respect af, zo indrukwekkend!!! Zo'n eye-to-eye moment kan je alleen maar op hopen. Tip: verdiep je voordat je op zoek naar Tijgers gaat goed in de gebieden die op dat moment 'hot' zijn. Binnen de parken heb je diverse zones, boek de goede zones dan heb je een stuk meer kans op het zien van tijgers! Laat je dus goed informeren om teleurstellingen te voorkomen.

'529848' door deerik '529848' door deerik

IndiaBandhavgarh NP

IndiaBandhavgarh NP

There she goes,...wal

deerik

There she was just a-walkin' down the street, singin' "Do wah diddy diddy dum diddy do" She looked good, she looked fine She looked good, she looked fine and I nearly lost my mind Gelukkig verloor ik maar 'nearly my mind', want ow ow ow wat waren de omstandigheden goed. - Tijgerin - Frontaal - Ze kijkt me aan - Loopt precies het zonlicht in - Mijn jeep staat 1e rang - Camera in de aanslag Klik Klik Klik Klik Klik Klik Klik Klik Klik Klik Klik Daarna kon er een ander nummer op de radio 'It's just a perfect day'!

'536974' door deerik '536974' door deerik

IndiaBandhavgarh NP

IndiaBandhavgarh NP

Mijn eerste!

deerik

Daar ligt hij dan, mijn 1e tijger, een moment om nooit te vergeten. We reden zo'n anderhalf uur rond in Bandhavgarh toen we opeens een aantal jeeps stil zagen staan. Na wat manoeuvreren kregen ook wij de tijger in beeld. Helaas wel achter wat struiken etc. Een gids op een jeep die 'pole position' stond gaf aan dat ik wel bij hun in de jeep mocht komen. Ik moest hiervoor over 2 andere jeeps heen klimmen, maar uiteindelijk stond ik daar dan oog in oog met deze indrukwekkende kat en kon ik hem op de foto (en film) zetten, zonder twijgjes of bamboe voor zijn kop.

'535791' door deerik '535791' door deerik

IndiaBandhavgarh NP

IndiaBandhavgarh NP

Bahloe

deerik

Ben je op safari, op zoek naar DE tijger, begint je gids ineens Baloe Baloe te roepen en hij gaat uit zijn dak??!! In eerste instantie had ik niet eens door, hoe bijzonder het is deze beer te treffen. Had op dat moment nog geen tijger gezien, en daar kwamen we eigenlijk voor, wilde dus al snel doorrijden... De lippenbeer of bahloe (sloth bear/ Melursus ursinus), is een veel zeldzamere gast dan de tijger om te spotten als je in India op safari bent. Het is zeker niet mijn beste wildlife foto, maar dus wel een bijzondere. Had ook niet verwacht dat het zo'n harig beest zou zijn!

'532506' door deerik '532506' door deerik

IndiaBandhavgarh NP

IndiaBandhavgarh NP

Grobbebollen

deerik

Heb altijd gedacht dat ze een verzinsel waren van TiTa Tovenaar, de Grobbebollen. Maar tot mijn grote verbazing bestaan ze echt, kwam ze tegen tussen Bandhavgarh en Khana, zie liepen gewoon langs de weg!!

'564058' door deerik '564058' door deerik

IndiaBandhavgarh NP

IndiaBandhavgarh NP

Imposant

deerik

Ik was al veel gewend qua katten... luipaarden, cheeta's, leeuwen en zelfs de jaguar, maar de tijger maakte misschien wel de meeste indruk. Tjee... wat zijn die poezen groot! Als je op tijgersafari gaat in India, adviseer ik dit ruimschoots van te voren te boeken. Laat je goed informeren over de parken en hun zones, zodat je een permit voor de juiste zones boekt. Dit vergroot je kans op een ontmoeting met deze imposante dieren.

'530401' door GLustermans '530401' door GLustermans

IndiaBandhavgarh NP

IndiaBandhavgarh NP

Een droom die uitkwam

GLustermans

Bandhavgarh National Park: een mooi park met 3 zones, wij hadden alleen toegang tot de centrale zone, maar wellicht meer bij een volgend bezoek! We zagen een tijgerin met haar 4 welpen, schitterend om dit dier in z'n natuurlijke omgeving te zien. Maart 2016 waren wij daar. Ga je voor tijgers, ga dan hierheen.

'568693' door jomo01 '568693' door jomo01

IndiaBandhavgarh NP

IndiaBandhavgarh NP

Spotted Deer

jomo01

Het gewicht van volwassen gevlekte dieren ligt tussen 35 en 85 kg.De hoofdlichaamslengte is ongeveer 90 tot 140 cm . De lengte van de staart is ongeveer 10 tot 25 cm. De kleur van het lichaam is helder goudbruin met witte vlekken.Deze foto gemaakt in Bandavgarh NP.

'891526' door hbplaatjes '891526' door hbplaatjes

IndiaBandhavgarh NP

IndiaBandhavgarh NP

Tijger grommend in he

hbplaatjes

Tijdens een morgen game drive was het al flink warm (een graad of 40). Terwijl wij in de zon stonden te smelten nam deze jonge vrouwtjes tijger een bad. Gezien haar gezichtsuitdrukking denk ik dat wij meer genoten dan zij.

'845307' door hbplaatjes '845307' door hbplaatjes

IndiaBandhavgarh NP

IndiaBandhavgarh NP

Tijger in het water i

hbplaatjes

De temperaturen in Bandhavgarh National Park liepen op tot boven de 40 graden. Hoewel een droge warmte was een beetje verkoeling af en toe best lekker. Deze tijgerin vond dat in het water. De spiegeling was een mooie meevaller.

'1100184' door hbplaatjes '1100184' door hbplaatjes

IndiaBandhavgarh NP

IndiaBandhavgarh NP

Tijger in actie in...

hbplaatjes

Bandhavgarh NP in het midden van India is één van de beste parken en wellicht het beste park om tijgers te zien. Je kan 's morgens en 's middags een game drive maken. Je moet dan wel een permit hebben. Het aantal permits is beperkt in verhouding tot het aantal bedden in de lodges. Dus als je last minute wil loop je een risico. De permit wordt dan ook meestal vooraf geregeld via je agent/ lodge. Let op dat je er op het juiste moment bent, want sommige parken zijn niet alle dagdelen open. Daarnaast loop je in India altijd het risico dat het park opeens dicht gaat voor een tijgertelling, hoog bezoek, enz. Hoe later in het droge seizoen hoe groter de kans op een tijger. Nadeel daarvan is dat de temperatuur flink op kan lopen. In april hadden we al dik 40 graden. Een tijger zien is echter nooit zeker, een niet slapende tijger zien is bijzonder, een lopende tijger zien is heel bijzonder en een tijger in actie zien is geweldig om mee te maken. De meeste kans heb je 'smorgens vroeg en tegen het donker. Deze jonge tijgerin zagen we tegen het donker en zoals gezegd was het geweldig om haar in actie te zien.

'1102362' door hbplaatjes '1102362' door hbplaatjes

IndiaBandhavgarh NP

IndiaBandhavgarh NP

Tijger - jong vrouwtj

hbplaatjes

Deze jonge vrouwtjes tijger lijkt gevaarlijk uit haar ogen te kijken, maar dat viel mee. Ze heeft net gegaapt en doet haar bek bijna weer dicht. Ze woont samen met haar 3 zusters nog in het territorium van haar moeder, maar staat op het punt om op eigen benen te staan. Ze zal dan een territorium moeten zoeken of haar moeder (en zussen) moeten verdrijven. Er waren al wat schermutselingen/ gevechten geweest op het moment dat deze foto is genomen. Hoe het afgelopen is ………. geen idee.

'1106549' door Iny Slee '1106549' door Iny Slee

IndiaBandhavgarh NP

IndiaBandhavgarh NP

Daar vind je nog...ti

Iny Slee

De zon, de schaduw en de strepen, ze vormen een magisch geheel. Wat een fantastische ervaring om in de stilte van het woud deze tijger tegen te komen.