In dit land heb je als vrouwelijke reiziger voorrang image
Lkoedam

In dit land heb je als vrouwelijke reiziger voorrang

In sommige landen is de kans dat solo reizende vrouwen het slachtoffer worden van aanranding groter dan in andere. Ze hebben er schoon genoeg van in een van de grootste landen van Azië. Verschillende vervoersbedrijven riepen daarom nieuwe regels in het leven die het leven van vrouwen op reis gemakkelijker moet maken. Wat vind jij van deze maatregelen?



Dit is misschien wel dé tijd om als solo reizende vrouw naar India te gaan (Foto: rawpixel.com, Flickr)



Om ongewenste intimiteiten te voorkomen kwam de Indiase vliegmaatschappij Vistara met een regel die het voor vrouwen mogelijk maakt om tot op het laatste moment gratis een stoel uit te kiezen. Zo kunnen vrouwelijke passagiers voorkomen dat ze in het midden zitten. Of naast die starende man in de rij. Er is ook een bagagedienst beschikbaar die ze eventueel helpt met het dragen. Het is allemaal onderdeel van de Women Flyer Service van Vistara, volgend op een serie van vrouwonvriendelijke gebeurtenissen in India.



Niet alleen in het vliegtuig



De regels voor reizende vrouwen beperken zich niet tot het vliegtuig. Zo rijden er in de grote steden acht treinen – de zogenaamde Ladies’ Specials – rond die alléén voor vrouwen zijn bestemd. En ook in de taxi hoef je als vrouwelijke reiziger niet meer constant over je schouder te kijken, want in New-Delhi is sinds kort een taxibedrijf actief alleen voor vrouwen.



Wat vind jij van deze maatregelen? Een stap in de goede richting of overdreven?