Chilipeper bestrijdt olifant image
Thierry

Chilipeper bestrijdt olifant

In Assam, noordelijk India, hebben dorpelingen een nieuw wapen ingezet tegen de agressieve olifanten die al langere tijd hun dorpen teisteren: De Bhut Jolokia, oftewel de heetste chilipeper op aarde.

Al jaren woedt de strijd tussen de bevolking van Assam (India) en de Aziatische olifant. De problemen begonnen toen de overheid enkele jaren terug grote stukken bos liet kappen voor de aanleg van spoor- en snelwegen. Ook breidden de dorpjes zich steeds verder uit. Satellietfoto's tonen dat tussen 1996 en 2000 2.800 vierkante kilometer bos gekapt is in deze regio. Alleen in Assam wonen naar schatting al 5000 olifanten en een groot deel van hen verloor door de boskap de natuurlijke leefomgeving. Dit leidde in juli van dit jaar al tot een escalatie, toen veertig olifanten zich tegoed deden aan rondslingerende rijstwijn en lichtelijk aangeschoten het dorp overhoop haalden. Zes van de olifanten werden geëlektrocuteerd door boze dorpsbewoners.

Nu hebben de dorpsbewoners een vriendelijker middel gevonden tegen de olifanten. Bhut Jolokia staat in het Guiness Book of Records genoteerd als de heetste chilipeper op aarde. De 'spookpeper' wordt, vermengd met olie, op de muren gesmeerd. Ook worden er peperrookbommen van gemaakt, door strooien nestjes met gedroogde chilipepers te branden. De olifanten ondervinden geen schade van de chilipepers, want alleen al de geur houdt ze op afstand, aldus Nadita Hazarika van het Olifantenproject Assam, de organisatie die met het idee kwam. Met de vriendelijke maatregel hoopt de projectorganisatie te voorkomen dat meer olifanten omkomen.