Bo-stam Andaman uitgestorven image
Wilfried

Bo-stam Andaman uitgestorven

Vorige week is het laatste stamlid van de Bo overleden. Dit heeft Columbus-partner Survival International gisteren bekend gemaakt. Daarmee houdt de 65.000 jaar oude Bo-stam op te bestaan.

Bo senior stierf vorige week op 85-jarige leeftijd op India's Andaman eilanden. Zij was de oudste van alle inwoners van Groot-Andaman en de enige die de Bo-taal nog sprak. Deze taal is één van de tien Groot-Andamanese talen.

Eenzaam

Boa overleefde de tsunami in 2004. Taalkundig professor Anvita Abbi kende de stamoudste al jaren. 'Omdat Bo de enige was die haar taal nog sprak, was ze erg eenzaam, omdat ze niemand had om mee te praten. Maar ze had een goed gevoel voor humor en haar lach was aanstekelijk.'

Uitgeroeid

Wetenschappers schatten dat de Bo's al ruim 65.000 jaar op de eilanden woonden, wat betekent dat zij de afstammenlingen zijn van een van de oudste culturen op aarde. Zij maakten deel uit van oorspronkelijk tien stammen die op de eilanden woonden. In 1858 telden de stammen gezamenlijk ruim 5000 leden, maar met de kolonisatie van de Britten werden de meesten gedood, of stierven door ziektes die de Westerlingen meebrachten. Met de dood van Bo senior telt Groot-Andaman nog slechts 52 inwoners.

Afhankelijk

De stamleden zijn grotendeels afhankelijk van de Indiase regering voor voedsel en onderdak en velen zijn alcoholist.

Verloren

Survival International zet zich al jaren in voor de rechten van inheemse volkeren. Directeur Stephen Corry is geschokt door het verlies van deze stam: 'De Groot-Adamanezen zijn eerst afgeslacht, toen bijna helemaal uitgeroeid door paternalistische politiek, epidemieen en ziekten terwijl hun land en onafhankelijk van ze werd ontnomen. Met de dood van Boa senior en de Bo taal is een uniek deel van de menselijke cultuur verloren gegaan. Haar verlies is een mistroostige herinnering dat we alles in het werk moeten stellen om de andere stammen op de Andaman eilanden te beschermen tegen hetzelfde lot.'


Volg Columbus Magazine via Twitter of via RSS.