Nederland wint tuktuk-wedstrijd image
Wolkje

Nederland wint tuktuk-wedstrijd

Nederlandse studenten hebben afgelopen weekend de Hybrid Tuktuk Battle in India gewonnen. Hun milieuvriendelijke tuktuk-motor bespaart 26 procent energie en maar liefst 53 procent aan brandstofkosten. Zowel het milieu als de Indiase chauffeurs zullen baat hebben bij het vernieuwde vervoersmiddel.

Azië is rijk aan ruim honderd miljoen tuktuks die dagelijks het milieu vervuilen. Daarom is er een wedstrijd georganiseerd voor het ontwerpen van de meest milieuvriendelijke tuktuk. Indiase en Nederlandse universiteiten en Hogescholen streden om de hoofdprijs. Met de wedstrijd wil de organisatie niet alleen de Co2 uitstoot verminderen maar ook een poging doen om de leefomstandigheden van de bestuurders te verbeteren.

Economische positie

Het gemiddeld besteedbaar inkomen van een Indiase chauffeur ligt op drie tot vier dollar per dag. Met de nieuwe, zuinige modellen hoopt het project dit inkomen met één a twee dollar te kunnen verhogen. De verwachting is dat de economische positie van de Indiase tuktukchauffeurs met het nieuwe model aanzienlijk zal verbeteren.

Kostbaar ombouwen

De bestaande tuktuks massaal voorzien van de schone motor zit er echter nog niet. De kosten van het ombouwen van de motor kost €200 per tuktuk. Vanwege dit behoorlijk hoge bedrag moet de aangepaste motor eerst langdurig in het Indiase verkeer getest worden. De organisatie wil er zeker van zijn dat voldoende brandstof wordt bespaard om te kunnen bepalen of het de investering inderdaad waard is.


Volg Columbus Magazine via Twitter of via RSS.