India beschermt heksen image
PatrickF

India beschermt heksen

In India begint de politie met een onderzoek naar een incident van afgelopen maandag. Bij dit incident sloegen stamleden 50 vrouwen met stokken en sneden hun haar af omdat ze dachten dat het heksen waren.

Bescherming tegen het kwade
De lokale spirituele leider van de stam had hen verteld dat een aanval op de vrouwen hen zou beschermen tegen kwade geesten. De politie is nu bezig met het verhoren van de tientallen stamleden die gedurende negen dagen zuiveringsceremonies hebben uitgevoerd bij de 50 vrouwen. Tijdens deze ceremonie werden de vrouwen publiekelijk vernedert en hun haar werd afgesneden en in brand gestoken. Volgens de politiechef van de staat was deze aanval ‘onmenselijk, betreurenswaardig en beschamend’ en hij droeg zijn korps op de zaak te onderzoeken.

Tientallen vrouwen jaarlijks gedood
In India hecht men veel waarde aan bijgeloof. Ieder jaar worden tientallen vrouwen gedood en honderden gefolterd, hun haar afgesneden en gedwongen om naakt over de straat te lopen omdat ze ervan worden verdacht een heks te zijn. Dit komt vooral voor in gebieden waar ze niet beschikken over een goede scholing. Sinds 2005 heeft de staat Chhattisgarh – in oostelijk India – wetten ingevoerd die de ‘heksen’ beschermen. Overtreders van deze wetten kunnen een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar krijgen.

Foto: Ritueel India door dickverton.reisreporter.nl