Amritsar

'554800' door gorke '554800' door gorke

IndiaAmritsar

IndiaAmritsar

Sri Harmandir Sahib

gorke

In Amritsar kun je er niet omheen: alles draait om de gouden tempel van de Sikh. De tempel die Sri Harmandir Sahib wordt genoemd, is het belangrijkste bedevaartsoord voor de Sikh. De tempel staat voor broederschap en gelijkheid en iedereen die er komt mag er gratis eten en slapen, als je je schoenen en sokken maar uittrekt en je hoofd bedekt. Alles is vredig binnen de muren van het complex. Bezoekers baden in het heilige water, eten in de drukke hallen en natuurlijk bezoeken ze de Golden Temple. ‘s Ochtends wordt het heilige boek van de Sikh (Goeroe Granth Sahib) de tempel binnengebracht. In de winter kun je deze ceremonie zien om 5.00 uur. In de zomer gebeurt dit om 4.00 uur. ‘s Avonds wordt het boek met veel toewijding teruggebracht naar de Akal Takhat, de troon. ‘s Winters start deze ceremonie om 21.40 uur en ‘s zomers om 22.30 uur. Zolang het heilige boek in de Golden Temple is, wordt eruit geciteerd.

'553254' door travelbag '553254' door travelbag

IndiaAmritsar

IndiaAmritsar

Bij de gouden tempel

travelbag

Een bijzondere locatie in Amritsar is de gouden tempel. Iedereen is in deze tempel welkom ongeacht welk ras, godsdienst of geslacht men heeft. De tempel kun je betreden door een van de vier ingangen te nemen. Hier een kijkje aan de binnenkant voor een van de vier ingangen. Je dient je schoenen uit te doen, je haar te bedekken en petjes zijn verboden.Tevens dien je bij het binnen gaan je voeten te wassen. Als je dan door een van de ingangen naar binnen stapt, stap je een andere wereld binnen.

'506170' door sgtravel '506170' door sgtravel

IndiaAmritsar

IndiaAmritsar

Sikh in Amritsar

sgtravel

Deze man liep rond bij de welbekende Gouden tempel in Amritsar. Deze mensen mogen hun haar niet knippen, vandaar dat ze al op jonge leeftijd hun haar bedekken. bij de jonge jongens is het niet meer dan een panty, deze man was waarschijnlijk de oudste pelgrim die er rond liep en had dan ook een erg grote tulband !!!

'505631' door hardom '505631' door hardom

IndiaAmritsar

IndiaAmritsar

Harmandir Sahib

hardom

De Harmandir Sahib tempel (tot 2005 de "gouden tempel" ) is in de 15de eeuw gebouwd en is het belangrijkste heiligdom voor de sikhs in India. In de tempel wordt de voor de Sikhs heilige tekst " Guru Granth Sahib" bewaard en via luidsprekers worden heilige verzen voorgedragen. Tienduizenden pelgrims bezoeken dagelijks het complex. De tempel heeft vier ingangen die de gastvrijheid van de sikh symboliseren. In het complex kun je gratis eten en kun je overnachten

'552291' door Jelle51 '552291' door Jelle51

IndiaAmritsar

IndiaAmritsar

De gouden tempel.

Jelle51

De Harmandir Sahib oftewel de Gouden Tempel ligt in de stad Amritsar, in de Indiaanse Provincie Punjab. De bouwwerken vingen aan omstreeks 1585 en eindigen pas in 1604. Dit is het belangrijkste heiligdom voor de Sikhs. Alle bezoekers zijn welkom, ongeacht je religie of afkomst. Voordat je de tempel betreedt moet je de voeten wassen en je moet je hoofd bedekken.. Voor een paar roepies koop je voor de ingang oranje doekjes waarmee je het haar kan bedekken. Petjes zijn niet toegestaan. De tempel is bedekt met bladgoud. In de tempel hoor je muziek en een priester citeert de hele dag uit het heilige boek, de Guru Granth Sahib. Alhoewel het bijzonder druk is in en om de tempel heerst er een serene rust.

'521307' door Mathilde '521307' door Mathilde

IndiaAmritsar

IndiaAmritsar

Fietstaxi

Mathilde

Een Sikh met een grote lading in een jutezak maakt gebruik van een fietstaxi in de stad Amritsar, bekeend om de Gouden Tempel. Aan de fietser is te zien dat het een zware vracht is! De achtergrond van de foto past zich mooi aan bij het thema fietsen!

'537192' door travelbag '537192' door travelbag

IndiaAmritsar

IndiaAmritsar

Aan de grens met...Pa

travelbag

Deze foto is een aanvulling op mijn eerder geplaatste foto "aan de grens met Pakistan". Overvolle tribunes. Eén voor de toeristen en een hele grote voor de Indiase bevolking zelf. De ceremonie die er plaats vindt is in onze ogen toch een soort militair machtsvertoon en uitdaging richting Pakistan. De Indiase bevolking zelf is laaiend enthousiast en zij maken dan ook de sfeer bij deze ceremonie. Hoe ze joelen en reageren, je moet er bij zijn. Dat op zich is al een schouwspel voor ons.

'552355' door Jelle51 '552355' door Jelle51

IndiaAmritsar

IndiaAmritsar

Bezoeker gouden tempe

Jelle51

Een Sikh is een navolger van het sikhisme, een monotheïstische religie geïnspireerd door het onderwijs van de tien goeroes, zoals dat is vastgelegd in de Goeroe Granth Sahib. Er zijn vandaag de dag ongeveer 20 miljoen Sikh, waarvan 85% in India zelf. Tijdens ons bezoek aan de gouden tempel lieten de mannen zich vol trots fotograferen.

'539079' door sgtravel '539079' door sgtravel

IndiaAmritsar

IndiaAmritsar

Gouden tempel in...Am

sgtravel

De gouden tempel is gelegen in de stad Amritsar en is voltooid in 1604. Dit schitterende tempel complex kun je volledig gratis bezoeken, ook een hoofddoek is te verkrijgen bij de ingang waar je je schoenen moet achterlaten. Je moet dit complex eigenlijk meerdere malen bezoeken, vooral s'avonds is het schitterend verlicht !!!

'537134' door travelbag '537134' door travelbag

IndiaAmritsar

IndiaAmritsar

Aan de grens met...Pa

travelbag

Een bijzonder spektakel. Vanuit Amritsar naar de Wagah grens. De enige landgrens overgang tussen India en Pakistan. Na heel wat controles kun je hier elke dag rond 18.00 uur een parade bijwonen: het strijken van de vlaggen. Het is een van de vreemdste dingen die ik gezien heb. Aan beide kanten van de grens wordt onder luid gejoel door de bevolking het spektakel gade geslagen. Het lijkt wel of het gaat om: welke soldaat het hardst kan schreeuwen, het hoogst zijn been op kan gooien of het hardst kan lopen. Aan het einde van de parade worden aan beide kanten de vlaggen met ceremonieel vertoon naar beneden gehaald en gaan de hekken weer dicht.

'554436' door travelbag '554436' door travelbag

IndiaAmritsar

IndiaAmritsar

Mooi met een tulband

travelbag

In Amritsar vind je de gouden tempel. Het is het centrum van het Sikhisme in India en daar buiten. Een sikh is te herkennen aan zijn tulband. Er lopen er daar dan ook heel wat rond. Met een lach en wat vriendelijkheid willen ze graag op de foto. Vaak zijn het mooie markante gezichten met uitstraling.

'538411' door LAdriaenssens '538411' door LAdriaenssens

IndiaAmritsar

IndiaAmritsar

Gouden tempel van...A

LAdriaenssens

De Gouden tempel van Amritsar is het belangrijkste heiligdom voor de Sikhs. Elke dag bezoeken honderden pelgrims dit gouden paleis,maar iedereen is welkom, zolang je geen drank,drugs,alcohol, vlees of sigaretten bij je hebt. Je kan wel voor een gratis maaltijd aanschuiven in de lange rijen tussen de pelgrims.

'565123' door sgtravel '565123' door sgtravel

IndiaAmritsar

IndiaAmritsar

Vader en dochter

sgtravel

De gouden tempel is gelegen in de stad Amritsar en is voltooid in 1604. Dit schitterende tempel complex kun je volledig gratis bezoeken, ook een hoofddoek is te verkrijgen bij de ingang waar je je schoenen moet achterlaten. De pelgrims zijn zeer hartelijk en willen maar wat graag op de foto, zo ook deze trotse man met zijn dochter. Je moet dit complex eigenlijk meerdere malen bezoeken, vooral s'avonds is het schitterend verlicht !!!

'557373' door travelbag '557373' door travelbag

IndiaAmritsar

IndiaAmritsar

Alles blinkt

travelbag

In het oude gedeelte van de stad vind je de tempel Harmandir Sahib. Het is een van de belangrijkste heiligdommen in India en daar buiten voor de Sikhs. Vroeger noemde men het de gouden tempel en daar ziet het ook naar uit. De tempel is omgeven door een meer met volgens de sikhs heilig water. Door de mannen mag er worden gebaad in dit heilige water, vrouwen mogen dit niet. Bezoek deze tempel ook eens 's avonds, er heerst dan een hele andere sfeer en alles is mooi verlicht.

'566596' door gorke '566596' door gorke

IndiaAmritsar

IndiaAmritsar

In gebed in Amritsar

gorke

Een Sikh tempel wordt een Gurudwara genoemd. In elke Gurudwara is de Sikh spirituele schriftuur (Guru Granth Sahib) geïnstalleerd in de centrale hal. De Centrale hal wordt gebruikt voor de dagelijkse diensten. Elk persoon mag er komen zonder dat er gekeken wordt naar je rang, kaste, etniciteit, religie, nationaliteit etc. Maar voordat je de centrale hal mag betreden, moet je wel eerst je schoenen uit doen en je hoofd bedekken. Eenmaal binnen gekomen zal een Sikh de Sri Guru Granth Sahib benaderen en uit respect voor het spirituele geschrift buigen, waarna hij plaats zal nemen in de congregatie. Het Sikhisme is een praktische religie. Het is een manier van leven, een geloof van hoop en optimisme. Zijn idealen komen grotendeels overeen met de huidige progressieve fundamenten in de samenleving. Ben je in Amritsar neem dan voldoende tijd om de Harmandir Sahib tempel te bezoeken. Het is vooral vroeg in de ochtend en tijdens de avond interessant.

'561583' door Huff '561583' door Huff

IndiaAmritsar

IndiaAmritsar

De Gouden Tempel in..

Huff

De Gouden Sikhtempel in Amritsar bij avond. Het was er heel erg druk en konden de tempel zelf niet in, want het was einde van de ramadan en dan gaat iedereen naar de tempel. Maar het was een prachtig gezicht zo over het meer.

'555157' door travelbag '555157' door travelbag

IndiaAmritsar

IndiaAmritsar

Wachten om naar binne

travelbag

Bij een bezoek aan de Harmandir Sahib (vroeger de gouden tempel) in Amritsar zijn er een aantal regels om naar binnen te mogen. De schoenen moeten uit en je voeten moeten worden gewassen. Er mogen geen alcohol, vlees drugs of sigaretten mee naar binnen en men dient een hoofdeksel te dragen (geen petten). Iedereen mag naar binnen ongeacht geloof, geaardheid, man of vrouw etc. Het duurt dan ook even voordat je binnen in het complex bent. Er zijn echter wel vier ingangen.

'570372' door travelbag '570372' door travelbag

IndiaAmritsar

IndiaAmritsar

Oranje gemutst

travelbag

In Amritsar, en vooral bij de gouden tempel, vindt je veel sikhs. Ze zijn mooi getooid met grote tulbanden. Tegenwoordig hebben ze ze ook in een kleurtje. Deze heeft helemaal een moderne variant, het is een soort mutsje wat hij over zijn grote haardos heeft geplaatst.

'1089505' door travelbag '1089505' door travelbag

IndiaAmritsar

IndiaAmritsar

Baden bij de gouden..

travelbag

Amritsar, een drukke soms vieze stad, maar met een belangrijke bezienswaardigheid: de Gouden Tempel. Het belangrijkste heiligdom voor de Sikhs. bezoek deze tempel zowel overdag als 's avonds. Dat is een wereld van verschil. Er heerst dan een hele andere sfeer. De tempel staat symbool voor de onverwoestbaarheid van het Sikh geloof. iedere Sikh droomt ervan om deze plek te bezoeken. Het kan er dus erg druk zijn.Laat je meenemen in de stroom.

'847999' door travelbag '847999' door travelbag

IndiaAmritsar

IndiaAmritsar

Verlegen op een bankj

travelbag

Amritsar, een stad in de staat Punjab. Het centrum van de sikhs. Voor de ingang naar de gouden tempel zit een verlegen jongetje op een bankje. Opvallend is dat het jongetje al een moderne variant van de tulband draagt. In de tulband kan de sikh zijn lange haar kwijt en blijft het schoon. De haren mogen niet afgeknipt worden.

'561616' door Huff '561616' door Huff

IndiaAmritsar

IndiaAmritsar

Strijken van de...vla

Huff

In Amritsar kan je ook naar Wagah, de enige landgrensovergang tussen India en Pakistan. Daar vindt iedere avond een ceremoniële grenssluiting plaats onder de naam "het strijken van de vlaggen". Het is tot een waar toeristisch spektakel uitgegroeid, waar vele Indische als wel buitenlandse toeristen op af komen. In vol ornaat en met prachtige uniformen wordt dit ten tonele gebracht.

'1108174' door Huff '1108174' door Huff

IndiaAmritsar

IndiaAmritsar

Gouden Tempel in...Am

Huff

De Gouden tempel(Harmandir Sahib) in de stad Amritsar, is de bekendste Sikh tempel. . De blinkende tempel ligt in het midden van een groot waterbassin en waar mensen een bad kunnen nemen en een witmarmeren pad ligt om het bassin. Het heiligste van het heiligste, het boek Guru Granth Sahib kan je zien in de Gouden Tempel zelf. Dat ik er was, was het einde van het suikerfeest en waren er een hele menigte sikhs om de tempel te bezoeken. Meerdere mensen namen er een bad en het boek heb ik niet gezien, maar de tempel zelf was geweldig om te zien.

'855481' door ERo '855481' door ERo

IndiaAmritsar

IndiaAmritsar

India-11

ERo

Amritsar. Het is het spirituele centrum van de sikhs en hier staat ook de Gouden Tempel. Dat je hier constant volk ziet toestromen en je er alle vormen van devotie kan waarnemen is dan ook evident.