Zwarte Zee kustgebied

Foto door Reisreporter KHeijlaerts

De Likhi is een bergketen in het centrale deel van Zwarte Zee kustgebied. Het maakt deel uit van het Kaukasusgebergte. De Likhi verbindt de Grote Kaukasus in het noorden met de Kleine Kaukasus in het zuiden. Het hoogste punt van de Likhi bevindt zich op 1926 meter boven zeeniveau.

Informatie over Zwarte Zee kustgebied

Beste foto's & tips van Zwarte Zee kustgebied

'562006' door KHeijlaerts '562006' door KHeijlaerts

GeorgiëZwarte Zee kustgebied

GeorgiëZwarte Zee kustgebied

Aan het strand

KHeijlaerts

Het strand van Ureki aan de zwarte zee bestaat uit zwart zand. In tegenstelling tot het zuidelijkere deel waar het uit pebbles bestaat. Het is een leuk badplaatsje waar de georgiers graag een stranddagje doen. De Sovjets waren ervan overtuigd dat het ijzerhoudende zwarte zand hier geneeskrachtige werking had. Ze bouwden er daarom sanatoria. Duizenden Sovjetburgers kwamen hier jaarlijks om gezondheidskuren te volgen. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie kwam daaraan een einde, maar inmiddels maakt het plaatsje een comeback. Het is er goed druk in de smalle hoofdstraat, parkeren langs de straat kan alleen als je heel vroeg bent, maar gelukkig bied iedereen met een beetje grotere tuin op hun erf ook parkeerplek aan (mooi handeltje: 2lari voor een dag = ongeveer 70ct), via de tuin loop je dan het strand op. Heerlijk hoe mensen zich hier helemaal met het zwarte zand insmeren. Het water is heerlijk warm en minder zout dan de Noordzee. Natuurlijk lopen er diverse verkopers op het strand rond. Van gedroogde vis, tot bananen, en van drinken tot deze kleurrijke verkopers met zwembanden, emmertjes en schepjes. Best pittig bij temperaturen van 35-40 graden. Deze man vond het wel leuk dat ik hem wilde fotograferen. Met gebaren want Engels wordt zeker door de oudere Georgiers niet gesproken.

'562450' door KHeijlaerts '562450' door KHeijlaerts

GeorgiëZwarte Zee kustgebied

GeorgiëZwarte Zee kustgebied

Lekker insmeren

KHeijlaerts

Het strand van Ureki aan de zwarte zee bestaat uit zwart zand. In tegenstelling tot het strand bij Batumi waar het uit pebbles bestaat. Het is een leuk badplaatsje waar de Georgiers graag een stranddagje doen. De Sovjets waren ervan overtuigd dat het ijzerhoudende zwarte zand hier geneeskrachtige werking had. Ze bouwden er daarom sanatoria. Duizenden Sovjetburgers kwamen hier jaarlijks om gezondheidskuren te volgen. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie kwam daaraan een einde, maar inmiddels maakt het plaatsje een comeback. Het water is heerlijk warm en minder zout dan de Noordzee. Overal aan het strand zie je mensen die zich met het zwarte zand insmeren. Zo ook deze 3 meisjes. Ach al heeft het zand geen geneeskrachtige werking dan is het nog steeds leuk om te doen, en een scrubbehandeling op zijn tijd vind onze huid ook wel fijn ;-)

Laat kaart zien