Georgië foto's & tips

'348394' door adelheid '348394' door adelheid

GeorgiëKaukasus gebergte

GeorgiëKaukasus gebergte

Opstopping

adelheid

Toen we eind oktober over de Georgian Military Highway reden, van de Kaukasus naar Tbilisi, was het duidelijk net het moment dat de schaapherders hun schapen uit de bergen kwamen halen. Dit zorgde voor nogal wat oponthoud. Keer op keer kwamen we dit soort enorme schaapkuddes tegen, en het leverde wel wat grappige taferelen op.

'434816' door herman m '434816' door herman m

GeorgiëKaukasus gebergte

GeorgiëKaukasus gebergte

Sno-vallei

herman m

Vanuit de hoofdstad Tbilisi is via de Georgische Militaire weg de in het Hoge Kaukasusgebergte gelegen streek Chevi te bereiken. Vanuit het dorpje Sno aan de grens met de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië kun je een trekking maken door de Sno-vallei met spectaculaire landschappen. De vallei wordt allengs smaller en op een bepaald moment resteert niets anders dan te waden door een snelstromend riviertje.

'456964' door adelheid '456964' door adelheid

GeorgiëKaukasus gebergte

GeorgiëKaukasus gebergte

Eenling tussen de...s

adelheid

In het najaar worden alle schapen die op de hellingen van de Kaukasus grazen gedurende de zomermaanden, naar beneden gehaald en naar hun winterverblijf gebracht. Alle schapenhoeders doen dit ongeveer tegelijkertijd, dus als je dan net over de Military Highway rijdt, kom je in de ene schapenfile na de andere. En zoals te zien is, gaat het om reuzachtige kuddes die vervoerd worden.

'484965' door Graaf '484965' door Graaf

GeorgiëBatoemi

GeorgiëBatoemi

Strand in Batumi

Graaf

De badplaats Batumi, die vooral sinds 2008 in opkomst is ( doordat Sokhumi, eens de grootste badplaats nu in (onbereikbaar) Abchazië ligt ), lijkt nu vooral een grote bouwput en vooral "Dubai-achtige" taferelen en bouwplannen. Enorme grote en moderne gebouwen worden in rap tempo neergezet. 's Avonds is alles prachtig verlicht, dan zie je dus niet dat sommigen nog niet af zijn. Langs het kilometers lange strand (van kiezelstenen) loopt de boulevard en ook langs de hele afstand een mooi gelegen fietspad. Op meerdere plaatsen in het centrum kun je met een pasje (aan te schaffen bij de Tourist Info) stadsfietsen huren om de stad rond of langs het strand te fietsen. Als alles klaar is, heeft Batumi als toeristische trekpleister aan de Zwarte Zee enorme potentie. Het klimaat is subtropisch, het water lekker warm, wel jammer dat in dit gebied de meeste regen valt buiten de zomermaanden, dus voor een strandvakantie kun je alleen in de zomermaanden terecht. Het eten in Georgië is heerlijk en ze hebben heel veel goede betaalbare wijnen. Ook aan het strand staat het Ali & Nino Liefdes standbeeld. Dit beeld is gemaakt door de Georgische kunstenares Tamara Kvesitadze. De beelden zijn 7 meter hoog en wegen 7 ton. Het stelt de liefde voor tussen de Azerbeidzjaanse Ali en de Georgische prinses Nino. Het eind van hun liefdesverhaal is dramatisch als Ali gedood wordt door de Russen. Het verhaal is in Oost-Europa net zo bekend als dat van Romeo en Julia bij ons. ’s Avonds zijn het 2 beelden, maar overdag zien we één beeld, maar wel met de contouren van een man aan de ene kant en die van een vrouw aan de andere kant. Het Ali & Nino Liefdes standbeeld, lijkt overdag heel anders. De beelden die om het half uur in elkaar verstrengeld raken, zijn ’s nachts heel kleurrijk verlicht, afhankelijk van de situatie, warm of koud licht. Via een draaimechanisme draaien ze eerst uit elkaar en dan weer naar elkaar toe, er volgt een kus en een twee-in-een wording. Met de gekleurde lichten is dit een prachtig schouwspel.

'434062' door herman m '434062' door herman m

GeorgiëKaukasus gebergte

GeorgiëKaukasus gebergte

Svanetië

herman m

Al meer dan twee millennia woont het volk, de Svan, in de Kaukasus. Hun eeuwenoude cultuur heeft veel voortgebracht. Van middeleeuwse verdedigingstorens tot zeer oude religieuze gebouwen met fresco's van minstens 1000 jaar oud uit de tijd van het vroege christendom. De Svan spreken hun eigen taal. Hét symbool van de Svancultuur zijn de Svantorens, zoals op deze foto van het afgelegen dorp Ushguli, zijn te zien. Deze stenen verdedigingstorens zijn gebouwd tussen de 9e en 12e eeuw en zijn bepalend voor het aanzicht van vrijwel alle dorpen in Svanetië. Door zich in hun torens te verschansen, weerden de Svan zich eeuwenlang tegen invallen van vijandelijke stammen uit het Kaukasusgebergte. De Svantorens vormde zo het alternatief voor de bescherming middels burchten en kastelen, waarvan de adel op de meeste plekken in Europa zich bediende.

'401321' door Graaf '401321' door Graaf

GeorgiëKaukasus gebergte

GeorgiëKaukasus gebergte

Holy Trinity Church

Graaf

De beroemde 14de eeuwse Tsminda Sameba (Drie-eenheids-)kerk in Gergeti ligt op 2170 meter hoogte in de Kaukasus, aan de voet van de Mount Kazbeg (5033m) een van de hoogste toppen van Georgië. Als je vanaf de andere berg aan komt lopen heb je dit prachtige uitzicht. Legende van de Gergeti (Holy Trinity) kerk: In Mtskheta werd een rund geslacht voor de adelaar, daar waar hij het bot zou opeten wordt een kerk gebouwd. Eerst landde hij in Ananuri en hier werd een kerk gebouwd, later bij een landingsplek werd nog een kruis neergezet, en het hele been ging hij op een top bij Gergeti opeten, aan de voet van de Kazbeg, hier werd dus de Tsminda Sameba kerk gebouwd op 2170 meter.

'382938' door adelheid '382938' door adelheid

GeorgiëKaukasus gebergte

GeorgiëKaukasus gebergte

Kaukasus

adelheid

Een van de redenen om Georgie te willen bezoeken was voor mij de Kaukasus bergketen. We hebben mid oktober over de prachtige Georgian Military Highway gereden. Deze weg loopt vanaf Tbilisi richting de Russische grens. Door de vroege sneeuwval konden we echter niet tot op de pas (2400 m) komen. Toch vond ik dit zonder meer het mooiste van Georgie wat ik gezien heb. Deze weg werd al in de oudheid gebruikt om de Kaukasus keten over te komen maar in de 19e eeuw zetten de Russen er vaart achter, toen Georgie geannexeerd was en de Tsar vond dat er een betere verbindingsweg moest komen voor het troepenvervoer. Tegenwoordig vooral een weg voor toeristen om het hoog liggende Gergeti klooster te bezoeken.

'361480' door evaantonio '361480' door evaantonio

GeorgiëKaukasus gebergte

GeorgiëKaukasus gebergte

Gergeti Kerk

evaantonio

De Gergeti Kerk dateert uit de 14de eeuw en is gelegen boven op een steile helling in de schaduw van Mount Kazbek. De orthodoxe kerk is nog steeds functioneel. Vandaar dat lange rokken en hoofddoeken kunnen verkregen worden bij de infobalie. De kerk kan worden bereikt via een bergwandelpad of per jeep. Vanop dit punt heb je ook een mooi uitzicht over de vallei.

'435418' door herman m '435418' door herman m

GeorgiëTbilisi

GeorgiëTbilisi

Botanische tuinen

herman m

Vanaf het hooggelegen Narikala Fort heb je vanaf de voorzijde een perfect uitzicht over de stad Tbilisi. Aan de andere zijde kijk je uit over botanische tuinen, die bij mij een eerste indruk geven van een Toscaans aandoend landschap, een bekoorlijk heuvellandschap bezaaid met cipressen. Deze tuinen behoorden ooit tot een koninklijk domein. Ze zijn gelegen in de Tsavkisis-Tskali Kloof en beslaan een oppervlakte van 161 hectare.

'328686' door Fransvdg '328686' door Fransvdg

GeorgiëTbilisi

GeorgiëTbilisi

Orbeliani badhuis

Fransvdg

Deze foto hoort bij de tip die ik over het Orbeliani badhuis in Tblisi heb geplaatst. Een tip zonder foto zegt meestal niet zo veel, zeker als het over een vrij onbekend land gaat. Het puin op de voorgrond geeft aan dat er volop wordt gerestaureerd in de oude binnenstad.

'514142' door Graaf '514142' door Graaf

GeorgiëKaukasus gebergte

GeorgiëKaukasus gebergte

Hoge Kaukasus

Graaf

Georgië ligt in het Kaukasus gebergte; aan de noordkant heb je de Hoge Kaukasus, op de grens met Rusland. In het zuiden heet het de Kleine Kaukasus, deze zijn een stuk lager, de grensgebieden met o.a. Turkije en Azerbeidzjan. Hier zijn we in de Hoge Kaukasus, recht boven de hoofdstad Tbilisi, nabij de Russische grens. Hier zijn ook wintersportgebieden.

'436727' door herman m '436727' door herman m

GeorgiëTbilisi

GeorgiëTbilisi

Drievuldigheid

herman m

De Kathedraal van de heilige Drievuldigheid van Tbilisi is de belangrijkste kathedraal van de Georgisch-Orthodoxe Kerk in de Georgische hoofdstad Tbilisi. Het is de zetel van de Katholikos-Patriarch.De kathedraal werd gebouwd tussen 1995 en 2004 en is het grootste religieuze gebouw in Georgië, in de Zuidelijke Kaukasus en de op drie na hoogste orthodoxe kerk in de wereld.

'553687' door Graaf '553687' door Graaf

GeorgiëKaukasus gebergte

GeorgiëKaukasus gebergte

Ushguli

Graaf

De hele streek Opper-Svanetië staat op UNESCO’s Werelderfgoedlijst, ze zijn van plan om hier een Nationaal Park van te maken. Doordat deze streek lange tijd geïsoleerd is gebleven, heeft Opper-Svanetië in de Kaukasus het karakteristieke landschap van de kleine dorpen gedomineerd door de vele wachttorens, in het prachtige berglandschap behouden. De unieke wachttorens werden gebruikt als woonhuizen, pakhuizen en verdedigingsposten tegen binnenvallende troepen. Wellicht het mooiste dorp hier is Ushguli, dit ligt 46 kilometer van Mestia op 2200 meter hoogte. De hoogste permanent bewoonbare plek in Europa. Alleen bereikbaar via een zeer slechte weg, met 4-W-D is het dan minimaal 3 uur rijden. Hier zie je nog een echt authentiek dorp met veel wachttorens. Een zwarte wachttoren is het winterverblijf van koningin Tamar. Achter het dorp heb je de Lamaria-kerk uit de 9de eeuw, met fresco’s van koningin Tamar. In het dorp is nog een klein etnografisch museum. Wachttorens werden gebruikt als woonhuizen, waarbij je tevens de vijand al vanaf een grote afstand kon zien. Beneden kon de oogst worden opgeslagen.

'377187' door Graaf '377187' door Graaf

GeorgiëBatoemi

GeorgiëBatoemi

Ali & Nino

Graaf

Dit is het Ali & Nino Liefdes standbeeld. Dit beeld is gemaakt door de Georgische kunstenares Tamara Kvesitadze. De beelden zijn 7 meter hoog en wegen 7 ton. Het stelt de liefde voor tussen de Azerbeidjaanse Ali en de Georgische prinses Nino. Het eind van hun liefdesverhaal is dramatisch als Ali gedood wordt door de Russen. Het verhaal is in Oost-Europa net zo bekend als dat van Romeo en Julia bij ons. ’s Avonds zijn het 2 beelden, maar wat we overdag zagen was één beeld, maar wel met de contouren van een man aan de ene kant en die van een vrouw aan de andere kant. Het Ali & Nino Liefdes standbeeld, lijkt overdag heel anders. De beelden die om het half uur in elkaar verstrengeld raken, zijn ’s nachts heel kleurrijk verlicht, afhankelijk van de situatie, warm of koud licht. Via een draaimechanisme draaien ze eerst uit elkaar en dan weer naar elkaar toe, er volgt een kus en een twee-in-een wording. Met de gekleurde lichten is dit een prachtig schouwspel.

'523426' door Graaf '523426' door Graaf

GeorgiëTbilisi

GeorgiëTbilisi

Verkoopster

Graaf

Hoog boven de stad bij de restanten van de Narikala-vesting, stond deze vrouw bij de poort. Iedere toerist die langs kwam werd aangesproken of je nog ansichtkaarten wilde kopen.

'521722' door Graaf '521722' door Graaf

GeorgiëKaukasus gebergte

GeorgiëKaukasus gebergte

Ushguli

Graaf

Zag net op TV het programma "De gevaarlijkste wegen", welke nu in Georgië was. Ze volgden ongeveer dezelfde rondreis die ik een paar jaar geleden ook gemaakt heb. Met de tocht naar Ushguli als hoogtepunt. Met 4WD's ga je dan vanuit Mestia hierheen, een prachtige en spectaculaire rit. Het programma wordt deze week volgens mij nog wel een keer herhaald, let er maar even op. De hele streek Opper-Svanetië staat op UNESCO’s Werelderfgoedlijst, ze zijn van plan om hier een Nationaal Park van te maken. Doordat deze streek lange tijd geïsoleerd is gebleven, heeft Opper-Svanetië in de Kaukasus het karakteristieke landschap van de kleine dorpen gedomineerd door de vele wachttorens, in het prachtige berglandschap behouden. De unieke wachttorens werden gebruikt als woonhuizen, pakhuizen en verdedigingsposten tegen binnenvallende troepen. Wellicht het mooiste dorp hier is Ushguli, dit ligt 46 kilometer van Mestia op 2200 meter hoogte. De hoogste permanent bewoonbare plek in Europa. Alleen bereikbaar via een zeer slechte weg, met 4-W-D is het dan minimaal 3 uur rijden. Hier zie je nog een echt authentiek dorp met veel wachttorens. Een zwarte wachttoren is het winterverblijf van koningin Tamar. Achter het dorp heb je de Lamaria-kerk uit de 9de eeuw, met fresco’s van koningin Tamar. In het dorp is nog een klein etnografisch museum. Wachttorens werden gebruikt als woonhuizen, waarbij je tevens de vijand al vanaf een grote afstand kon zien. Beneden kon de oogst worden opgeslagen.

'514415' door Graaf '514415' door Graaf

GeorgiëKaukasus gebergte

GeorgiëKaukasus gebergte

Ushguli

Graaf

De hele streek Opper-Svanetië staat op UNESCO’s Werelderfgoedlijst, er liggen plannen om hier een Nationaal Park van te maken. Doordat deze streek lange tijd geïsoleerd is gebleven, heeft Opper-Svanetië in de Kaukasus het karakteristieke landschap van de kleine dorpen gedomineerd door de vele wachttorens, in het prachtige berglandschap behouden. De unieke wachttorens werden gebruikt als woonhuizen, pakhuizen en verdedigingsposten tegen binnenvallende troepen. Wellicht het mooiste dorp hier is Ushguli, dit ligt 46 kilometer van Mestia op 2200 meter hoogte. De hoogste permanent bewoonbare plek in Europa. Alleen bereikbaar via een zeer slechte weg, met 4WD is het dan minimaal 3 uur rijden. Hier zie je nog een echt authentiek dorp met veel wachttorens. De zwarte wachttoren (op de heuvel) is het winterverblijf van koningin Tamar. Achter het dorp heb je de Lamaria-kerk uit de 9de eeuw, met fresco’s van koningin Tamar. In het dorp is nog een klein etnografisch museum. Wachttorens werden gebruikt als woonhuizen, waarbij je tevens de vijand al vanaf een grote afstand kon zien. Beneden kon de oogst worden opgeslagen.

'420020' door Graaf '420020' door Graaf

GeorgiëTbilisi

GeorgiëTbilisi

Brug van de Vrede

Graaf

De Brug van de Vrede is een voetgangersbrug over de Mtkvari rivier in het centrum van Tbilisi. Deze boogbrug, officieel geopend op 6 mei 2010, is een constructie van staal en glas ontworpen door de Italiaanse architect Michele de Lucchi.

'478671' door Fransvdg '478671' door Fransvdg

GeorgiëTbilisi

GeorgiëTbilisi

Zwavelbaden in Tblisi

Fransvdg

De naam Tblisi is afgeleid van het Georgische woord tbili. Dat betekent warm. Er zijn namelijk warme zwavelbronnen in de stad. Koning Gorgasali ontdekte die bronnen op bijzondere wijze. Zijn favoriete jachtvalk had een fazant gevangen maar was samen met zijn prooi in het bronwater terecht gekomen en verdronken. De vogels werden gekookt uit het water gehaald. De koning was onder de indruk en stichtte op die plek zijn nieuwe hoofdstad. Gelukkig worden wij niet meer gekookt als we een zwavelbad nemen. Het Orbeliani badhuis is een gebouw met een prachtige voorgevel in Perzische stijl. Beneden is het damesgedeelte en boven baden de heren. Het water is er van heel aangename temperatuur en de zwavellucht is hier nauwelijks merkbaar. Er zijn zwaveldouches en een zwavelbad. Verder kun je ook nog van een eenvoudige, maar goed hete, sauna gebruik maken. Voor de prijs hoef je het niet te laten, 4 lari per persoon is omgerekend €2,00. Je krijgt dan ook een handdoek en badslippers te leen. Voor een wasbeurt betaal je 5 lari, voor een massage 10. Deze prijzen van augustus 2011 gelden voor het openbare badhuis. Je kunt ook een privébad nemen maar dan ben je meer geld kwijt. Na ruim een uur stap je weer verkwikt naar buiten. Een aanrader dus. (Als je nieuwsgierig bent geworden naar het Orbeliani badhuis, ik heb er ook een foto van geplaatst, van de voorgevel. Binnen kon ik natuurlijk niet met mijn camera verschijnen....)

'505692' door Graaf '505692' door Graaf

GeorgiëKutaisi

GeorgiëKutaisi

Prachtige fresco's

Graaf

De fresco's in het Gelati klooster (heb ik gisteren een foto van geplaatst) waren echt adembenemend mooi. Heel indrukwekkend, daar heb je graag een halve dag een stijve nek voor over.

'372802' door adelheid '372802' door adelheid

GeorgiëKaukasus gebergte

GeorgiëKaukasus gebergte

Russisch - Georgisch.

adelheid

Dit monument is te vinden aan de zg. Georgian Military Highway, de verbindingsweg tussen Georgie en Rusland. Het is een halve cirkel met daarop een kleurrijk mozaiek met symboliek die duidt op hoe Rusland, Georgie beschermt. De Russen hebben dit in 1983 gebouwd ter herinnering aan een verdrag uit 1783. Toen riep de Georgische koning de hulp in van Rusland bij de verdediging tegen de Perzen. Uiteindelijk resulteerde dit in de annexatie van Georgië door Rusland. Nu weten de Georgiers niet echt goed meer wat ze hier mee moeten. Het trekt toeristen maar ze hebben geen zin om de vriendschap te blijven bevestigen na alles wat zich tussen de twee landen heeft afgespeeld. Het wordt dus niet onderhouden en men zegt dat de eerste tegel die eruit viel, het brein van moder Rusland was.

'526590' door ejbaaijens '526590' door ejbaaijens

GeorgiëTbilisi

GeorgiëTbilisi

Tbilisi, de stad van.

ejbaaijens

We zijn net terug van een stedentrip naar Tblisi. Een geweldige stad om te ontdekken. Er is nog niet veel toerisme en daarom ook weer leuk en charmant. Ondanks goedkoop openbaar vervoer en taxi's hebben wij er voor gekozen om de stad lopend te ontdekken. Soms liepen we lukraak zonder kaart en kwamen we op plekken waar toeristen niet komen. Tblisi kenmerkt zich door vele contrasten: moderne futuristische gebouwen en oude schattige huizen met kleurrijke houten balkons, rijk en arm, grauw en kleur, rustig en druk. Op de foto zie je een deel van een oude flat vlakbij het centraal station. Rondom de flat en het station een bruisende, rommelige markt met vele karakteristieke kopers en verkopers.

'435784' door herman m '435784' door herman m

GeorgiëKaukasus gebergte

GeorgiëKaukasus gebergte

Busje komt zo...

herman m

In de streek Chevi in het Kaukasusgebergte, in het noorden van Georgië, ligt het dorpje Sno, waar we de gelijknamige vallei hebben bezocht. Tijdens onze terugwandeling kwamen we een herder met een aantal schapen tegen. De schapen hadden zich inmiddels netjes opgesteld bij een bushalte.

'436599' door herman m '436599' door herman m

GeorgiëCentraal Georgie

GeorgiëCentraal Georgie

Schapen in overvloed

herman m

In Georgië tref je grote kuddes schapen aan. Herders geleiden deze kuddes over verbindingswegen, maar vanwege het geringe verkeersaanbod leidt dit niet tot onoverkomelijke problemen en chaos. Wel levert dit leuke taferelen op. Georgiërs zullen daar mogelijk anders over denken...