Kutaisi reisblogs

Groeten uit Georgie, deel 1

smilingfred was er (tot 28 okt 2009) Gepost op 28 okt 090 reactiesGROETEN UIT TBILISI en GEORGIA deel 1

Georgië is geweldig en nieet alleen om te wandelen. DEEL 1
Met heel veel dank aan Mevrouw Manana, de gids en Bondo, de chauffeur, die zonder hun inzet mijn 9 daagse rondreis door Georgië, misschien wel heel gewoon zou zijn geweest.
De 2 uur durende middernacht vlucht vanuitTurkije bracht mij naar Tbilisi in Georgia. Het was rond half vier in de ochtend, toen ik gebroken in mijn bed viel in het Georgië Huis Hotel te Tbilisi. Pas laat in de middag werd ik wakker en in het kleine restaurant van mijn hotel ging ik proberen mezelf aan te leren wat ik lekker aan de Georgische keuken zou kunnen vinden. Dikke zure room met daarbij iets heel lekkers zoals grote sneeën lekker - en vers warm brood, met daarop vijgen jam met daarbovenop een lekkere schep room.
Mijn gids Manana kwam bij mij op tijd aan en het klikte direct tussen ons. Ze is midden 30 jaar, een hoog opgeleide jonge vrouw, spreekt verschillende talen en is zeer gepassioneerd over haar land, in het speciaal over het berggebied van Svaneti. Gedurende de gehele reis reden we in een praktische nieuwe Zwitserse 4 wiel aangedreven auto, met Bondo onze chauffeur. Werkelijk een heer.

Tbilisi stad ( 2 miljoen inwoners) is gelegen aan de oevers van de rivier de Mtkvari (waarvan gedeeltelijk op rotsen) en heeft een geweldig Oud Centrum met heel veel kerken, kloosters en vergeten pleinen.
Het kent ook brede boulevards en straten met veel bomen en er zijn nu behoorlijke verbouwingen aan de gang ( maart 2009) dit naar aanleiding van ondermeer het dispuut met de Russen.

Maar wat opvalt, bijna iedereen is optimistisch en de toeristische firma’s verwachten U.
U weet toch; Georgiërs zien gasten als een geschenk van God.

Er is een aantrekkelijk gebied in Tbilisi van gerenoveerde gebouwen, huizen,, cafés , eettentjes met buitenterrassen en trendy kleine winkeltjes. Het is nu nog niet zo toeristisch.
Duidelijk zichtbaar aan de skyline van de stad is het Narkilo fort waarvan de oudste verdedigingsmuren dateren uit de 4 e eeuw. Het uitzicht van hier uit zijn geweldig. In de Oude Stad zijn zwavelbaden die zijn ondergebracht in een groep van lichtrode stenen gebouwtjes. De ingang van de baden lijken op de gevel van een moskee. Vele kerken en standbeelden stammend uit verschillende perioden, een stop voor een lunch in een van de vele cafetaria’s . Ongelukkig is dat de fabuleuze collectie van goud, juwelen, relikwieën, religieuze artikelen en andere kostbare objecten op een wereldtoer zijn en daarom heb ik het belangrijkste museum niet bezocht.

De volgende dag begon goed met wijn en wodka na het ontbijt! Daarna gingen we verder met mijn bezoek aan de stad. Er is geen twijfel mogelijk dat ik meer mijn best op de zondagschool had moeten doen omdat ik helaas niet het verschil tussen de ene Heilige van de andere Heilige kon onderscheiden op de prachtige fresco‘s in de vele kerken die ik in Tbilisi bezocht. Onnodig te zeggen dat ze geweldig waren en een enorme indruk op mij maakten.

We bezochten vele interessante - en mooie plaatsen in Georgië.
Het stadje Gori, was de geboorteplaats van Jozef Stalin is. Een bezoek aan het museum die aan hem is opgedragen was interessant als was het maar om de rijkdom aan materiaal die hij vergaarde gedurende zijn leiderschap te gaan zien. Buiten het museum staat zijn geboortehuisje en zelfs de Jozef Stalin trein met daarin zijn werk- en vergaderruimte, maar ook zijn slaapruimte kan bezocht worden.

Het berggebied van Svaneti is verbazingwekkend mooi, alle aanblikken lijken op postkaarten. Boven de 5000 meter hoge rotsachtige bergen met daarop een heleboel sneeuw. Het lagere gebergte is bedekt met of pijnbomen en / of andere soorten van bomen die in de herfst een werkelijke bonte kleurenpracht bieden. Melk blauwe rivieren, grijze stenen gebouwen en interessante uit de 10 e eeuw stammende torenforten. Veel vee, geiten, eenden, ganzen en varkens in de velden of op de smalle wegen onderweg naar hun grazige weiden.

In het centrum van Svaneti is de stad Mestia alwaar we 2 dagen verbleven bij de mooie Irma en haar man. Mestia is omgeven door de met sneeuw bedekte bergtoppen. Om te illustreren hoe koud het in dit huisje buiten de deur kan worden ; het water van het toilet blijft almaar doorlopen, want wanneer het zou stoppen, zou het water direct bevriezen in de winter.

We hadden een hele dag uitgetrokken om naar het dorp Ushguli te gaan bezoeken , gelegen op 2200 meter hoogte, het hoogste dorp in Europa dat permanent bewoond is. Het kostte ons over slechts een afstand van 50 kilometer, 3 uren om er te komen. Een combinatie van ruig terrein en een beetje de weg kwijt geraakt zijn, omdat er maar heel weinig wegbewijzering was. Maar het uitzicht was spectaculair. Ushguli is een samenstel van stenen huizen en een paar torens. Een kerk op de top van een heuvel en een klein museum. Het is het thuis van een zeer bekende Georgische schilder en ook van handwerkslieden. Maar er waren ook naar beneden gevallen gebouwtjes.

smilingfred Positie 29829 (0 p.) Lid sinds 27-10-2009 Foto's en tips: 17 Blogs: 53 Fans: 0
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Vietnam duurzaam toerisme
0 2
Gepost op 05 januari
Vietnam Centraal Vietnam
Vietnam van Noord naar Zuid
4 2
Gepost op 30 november
Vietnam
Voroneszh centraal Rusland vakanties
4 1
Gepost op 17 oktober
Rusland Centraal Rusland

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.