Kutaisi

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Het oude station van Tskaltoebo

Kutaisi,
Georgië


De Georgische stad Tskaltoebo staat bekend om de thermische bronnen die helpen tegen reuma en andere gewrichtsaandoeningen. Tijdens de Sovjet-Unie was dit hét belangrijkste kuuroord van de staat. Dankzij de aanleg van een treinverbinding met Moskou kwamen er jaarlijks meer dan 100.000 mensen naar deze stad. Één van de bezoekers was onder meer Jozef Stalin. Hij had zelfs zijn eigen thermaal bad. Toen de Sovjet-Unie uiteen viel werden er nieuwe grenzen gesteld en bleven de bezoekers weg uit Tskaltoebo. De ooit bruisende stad had meer weg van een spookstad en de prachtige gebouwen bleven leeg. Veel gebouwen veranderden in halve ruïnes.

Gelukkig zijn een aantal gebouwen weer gerenoveerd en ontvangen ze weer toeristen. In een aantal gebouwen leven daarnaast vluchtelingen uit Abchazië en Zuid-Ossetië. Ze leven hier onder bizarre omstandigheden in de halve ruïnes. Als liefhebber van urban exploring was ik helemaal in mijn nopjes in Tskaltoebo. Ik bezocht de vele verlaten gebouwen die nog altijd indrukwekkend zijn. De meeste gebouwen zijn behoorlijk fotogeniek, waaronder het voormalige station. Deze foto is genomen in het stationsgebouw en zoals je kunt zien, zijn er nog behoorlijk wat prachtige elementen te vinden.

Mocht je zelf ook eens op pad gaan in Tskaltoebo, let dan wel op dat urban exploring niet altijd legaal is en dat verschillende panden dus worden bewoond.