Kaukasus gebergte

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Uitzicht bij Ushguli

Kaukasus gebergte,
Georgië


Ushguli is een afgelegen bergdorp in de regio Svanetie in de hoge Kaukasus. Het bestaat eigenlijk uit een paar kleine klustertjes van huizen met een nog grote verzameling Kosjki. Het ligt op 2000m hoogte en is daarmee het hoogste permanent bewoonde plaatsje van Europa. Omringd door bergen is het aanzicht vanuit iedere hoek prachtig! Jarenlang was dit gebied afgesloten voor toerisme, en volledig geïsoleerd. Overvallen en ontvoeringen vonden hier regelmatig plaats op 'bezoekers'. Sinds 2005 toen Saakasjvili het centrale gezag herstelde is de regio veilig om als toerist te bezoeken. Het toerisme is hier zoals je begrijpt nog volop in ontwikkeling. Het is prachtig om een rondwandeling te maken door de vallei en de smalle straatjes tussen de huizen en om een van de heuvels op te lopen voor mooie uitzichten.

De afgelegen bergregio Svanetie staat op de Werelderfgoedlijst. Hier woont het bergvolk de Svaneten, dat een eigen taal en bijzondere tradities heeft. Mede dankzij de geïsoleerde ligging van hun regio en het bouwen van hoge stenen verdedigingstorens (Kosjki genaamd) zijn ze erin geslaagd vreemde overheersers buiten de deur te houden. Ook nu nog tref je in Svanetie een kleine 2000 verdedigingstorens aan. De oudste stammen zelfs uit de 9e eeuw!
Mestia is de 'hoofdstad' van deze regio. Op zo'n 2-3 uur rijden van Mestia vind je Ushguli. Het eerste deel van de route wordt momenteel verhard, het 2e deel is een erg slechte, onverharde en gevaarlijke weg (stijle afgronden vaak zonder vangrail oid, smalle wegen vol kuilen en locals die iedere bocht en kuil kennen en dus een redelijk tempo willen rijden en op de meest onbegrijpelijk plaatsen dan toch willen inhalen). Het is daarom aan te raden hier een chauffeur in te schakelen.