Kaukasus gebergte

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Kaukasus gebergte image

Kaukasus gebergte

Kaukasus gebergte
Georgië
Smilingfred

Kerst nieuwjaarstradities deel 2

NIEUWJAARSTRADITIES IN DE DIVERSE DELEN VAN OOST GEORGIË / EUROPA deel 2

Nieuwjaars festiviteiten in LECHKHUMI ( dit is een streek in Georgië) draait om een ritueel feest dat behoeft de medewerking van het mannelijk hoofd van de familie, die in zijn handen heeft een presenteerblad heeft met daarop verschillende zaken, die afwacht totdat de klok van de kerktoren 12 uur slaat. Het blad bevat een heup van een varken, bonentaarten met daaromheen aangestoken kaarsen, een glas wijn, appels, peren, druiven en enige soorten van gedroogd fruit.. Na middernacht, kuieren grootvader met zijn jongste kleinkind naar de wijngaard, een kan met wijn in de hand, bidden voor een voorspoedige wijnoogst maar ook voor een voorspoedige andere oogsten. Daarna gaan ze huiswaarts en zeggen een gebed voor hun familie.Veronderstelt wordt dat de grootvader de Eerste Voeter zal zijn of was

Gedurende enkele dagen voor Nieuwjaar SVANETIE ( dit is een streek in Georgië) families maken er een top prioriteit van om de huizen van top tot teen schoon te maken om hun bezoek goed te kunnen ontvangen. Een varken is voor deze gelegenheid van Nieuwjaar , vet gemest, en zal worden geslacht. Broden worden versierd met kruisen en zoete gebakken koekjes. De Eerste Voeter moet heel de nacht buiten staan, tot het moment is gekomen, dat het hele huis schoon is en er zo schoon uit ziet als een nieuw geldstuk, om de familie te kunnen ontvangen. Het hoofd van de familie begint met voorbereidingen van de vroege ochtend tot aan de late avond, als eerste de dieren voederen, dan de kaarsen aansteken en gebeden zeggen voor zijn familie.

Nieuwjaar in SAMACHAMBLO ( dit is een streek in Georgië) wordt gevierd met luxe gerechten, kaas - en aardappeltaart, gekookt boter, GOZINAKI, BAZHE
( walnotensaus ) , gekookte kip, tafelzuur en wijn. Van het kind wordt verwacht, dat hij de schoonste hart en handen heeft en hij wordt genomineerd om op te treden als de Eerste Voeter. Hij of zij komt binnen met een kom gevuld met zoetigheden en aardappelen knoedels. De ceremonie wordt vervolgd door middel van het uitnodigen van de rondom hun huis wonende buren en een dansshow.

KHEVI en MTIULETI ( dit is een streek in Georgië) heeft een voorgeschreven traditie dat op Nieuwjaarsmorgen, dat de oudste persoon andere ouderen naar de Sint George kerk begeleidt, met bij zich een vlag Wanneer de klokken worden geluid, feliciteren de ouderen elkaar op het Nieuwe jaar. God dankend voor de vrede en de voorspoed van hun dorp. Dan gaan ze in een ordelijke rij voedsel uitdelen aan mensen die daarvoor klaarstaan. De leider van deze ouderen groep wordt nu gevolgd door een processiegroep van gelovigen en gaan naar de kerk van de Sint George.
Vee wordt geslacht en iedereen gaat dansen, feesten, eten, drinken en improviseren


Zo zijn er nog meer Nieuwjaarsgebruiken waaronder die van Tush, Pshavs en Khevsurs, Saingilo, Samtskhe - Javakheti en Adjara.

De reisorganisatie Profikurt www.profkurort.ge heeft voor u Engelstalige informatie.

Georgië waar toeristen gezien worden als een gave van God.
U bent uitgenodigd.

Met vriendelijke groet

Fred Vorstenbosch 02.08.2009