Centraal Georgie

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Geniet van het uitzicht vanuit grottenstad Uplistsikhe

Centraal Georgie,
Georgië


De resten van een van de oudste grot-nederzettingen van Georgie en de rest van de Kaukasus vind je zo'n 10km ten oosten van Gori: Uplistsikhe.

Al 3000 jaar geleden zijn hier in de hellingen van de Mtkvari-vallei grotwoningen uitgehouwen. Rond de 5e eeuw groeide deze plaats uit door de zijderoute. Later is het langzaam geïsoleerd geraakt en door de Mongoolse invasie en verschillende aardbevingen is het in verval geraakt. En grotendeels open komen te liggen. Eeuwenlange erosie heeft duidelijk sporen nagelaten. Er is ondanks dat nog veel te zien als je door dit complex rondwandelt zoals bijvoorbeeld resten van een romeins theater, verscheidene tempels, wijkelders en een 10e eeuwse kerk die nog steeds in tact is. Ook het uitzicht over de door de vallei vlechtende Koerarivier is erg de moeite waard!

Neem voldoende tijd om alle 'verdiepingen' te ontdekken, hou er wel rekening mee dat je na de kassa verder niks meer kunt kopen, dus neem op zijn minst een fles water mee (je loopt hier continu vol in de zon). Entree kost overigens slechts 3 Lari pp, dus maar 1 euro, parkeren is gratis.