Centraal Georgie reisblogs

Borjomi, het genezende water, deel 2

smilingfred was er (tot 28 okt 2009) Gepost op 28 okt 090 reacties


. Niets voor niets is Tbilisi de hoofdstad van Georgië. Echt een bezige bij is deze stad. Eenmaal buiten de stad zie je internationale straatmarkten, voor mensen die daar marktstands hebben op deze, voor mij, overvolle markt, om hun handelswaar, uit binnen - en buitenland, aldaar te verhandelen. Mensen uit omringende landen van Georgië kennen deze markt en komen er in grote getale heen om boodschappen te doen. Echt de moeite waard om daar eens op een verloren dag (bestaan deze echt in Georgië?) heen te gaan en je slag te slaan. We hebben nu geen tijd, we gaan naar Borjomi.
Via KAKGETHI, de wijngebieden, olie ja knikkers, marktjes, paarden en wagens van tijd tot tijd op de tweebaansweg , rijden we na een tijdje de heuvels in. Hier is het landelijk en rustig. Na weer een tijdje bereiken we Borjomi, gelegen in een groen dal , vol met bomen. Een snel stromend riviertje deelt de plaats Borjomi in twee gedeeltes.. In Borjomi zijn: Gekleurde huizen, gewone oude huizen, een hangbrug over de rivier die uiteindelijk lijdt naar een rustiek aangelegd - en rustgevend park alwaar we de eerste bronnen tegenkomen. Je kan natuurlijk het extra gezuiverde water in de winkeltjes kopen, maar je kunt natuurlijk ook vers van de bronnen je water gratis aftappen. Op diverse plaatsen in de stad en nabij de bronnen, kan je lege 5 liter - en andere formaten doorzichtige jerrycans kopen. We kopen een 2 liter jerrycan, gaan naar de bron en vullen de kan met bronwater. Het water ruikt vreemd en smaakt een beetje zout, naar ijzer of zoiets. Geef mij maar het gebottelde Borjomi water, dat is veel lekkerder. In het rustgevende parkje, dat heel netjes is onderhouden, is er ook een kabelbaan. Voor een paar centjes gingen we naar boven. Een machtig uitzicht over het Borjomi dal, je kunt hier geweldig foto‘s ,maken. Boven op deze platte heuvel is een speeltuin, een restaurant, verder niet zoveel te beleven. Maar toch: het uitzicht is heel mooi. Dus toch maar goed dat we dit gedaan hebben.
We konden terug gaan lopen maar gingen toch liever met de kabelbaan. Weer op de begane grond aangekomen, zijn we verder het plaatsje Borjomi gaan verkennen. Het stikt er van de restaurantjes, van simpel tot heel speciaal. Mannen zitten in groepen of kaart te spelen of een soort van schaakspel te spelen. Hier zou je uren kunnen genieten van mensen kijken, een boek lezen, spelende kinderen, het aanhoren van het ruisen van het stromende vlugge riviertje, en nog veel meer.
In de bossen van Borjomi zijn schitterende huizen te zien, zou daar zich de kuurcentra bevinden. Ik vergeet het te vragen aan Nutsa..Bent u geïnteresseerd omdat te weten te komen, neem dan contact met haar op. Nutsa zal het beslist wel weten.


De plaats Borjomi.
Borjomi is sinds oude tijden gebruikt als de zuidelijke grenspoort van Georgië. In de nauwe ravijnen zijn heel wat oude vijanden verslagen..Forten en kastelen die gebouwd zijn op de heuveltoppen, informeerden elkaar over de aankomst van de vijand. Ze creëerden een complex alarm systeem door middel van het maken van grote vuren op de heuveltoppen.
Twee van deze sterk gebouwde forten getuigen ons over de vijandelijkheden in het verleden en 2 middeleeuwse torens zijn nog zichtbaar aanwezig op de heuvels en in de omgeving van de stad. Deze behoren tot de feodale Heren van Borjomi, de Avaloshvilis en de torens hebben de namen Petre en Gogia.
Het Park en de Minerale waters.
Het park met het Minerale water van Borjomi is geweldig gedurende alle seizoenen van het jaar. Het is moeilijk om te zeggen welk seizoen het meest plezierig is. Alle seizoenen hebben hun eigen uitstraling.Het park is in het centrum van Borjomi en van de recreatie en is voor een groot deel beplant met diverse soorten van bomen.
In het jaar 2005 hernieuwde - en herbouwde de president van Georgië deze plaats. Prachtige uitzichten, naturel warm mineraal water in het midden van het park, paarden carrousels, een film theater , fonteinen, paviljoenen, zwembaden en andere attracties die het de bezoekers (van elke leeftijd) naar de zin zal maken.
Vanuit het park is een 3 kilometer lange wandeling te maken door een prachtig natuurlijk woud, alwaar je warme sulfer bron vind, die het hele jaar door aan het stoom afblazen is.
Daarbij die bron zijn twee zwembaden, de ene is voor volwassenen en de kleine is voor de kinderen.
En wil je dan daar gaan eten waar de Georgiërs en niet zo vaak de toeristenbussen heengaan, kom dan in Borjomi naar:
1. restaurant : "LIkani"
2. Een leuke bar " Chitakhevi"
3 Voordat je in Borjomi aankomst, is er een interessante plaats, een dorpje met de naam Akaldaba. Het is gelegen op een hoge berg en vandaar uit zie je Borjomi. De natuur is hier prachtig en hier is ook het kasteel van Koning Tamar. Ik weet zeker dat er praktisch nog nooit een toerist hier geweest is.

Dat Nutsa mij van al hierboven genoemde zaken heeft laten genieten is zeker.
Op de terugweg hebben we voortreffelijk gegeten iets buiten Borjomi, in een van houten palen gemaakte restaurant, met een overhangend balkon over de rivier.
Een orkestje speelde heerlijke Georgische muziek en de Georgiërs zaten bijna allemaal mee te zingen. Dat werkt toch aanstekelijk!
Enige glazen yaya (een soort van Georgische sterke drank) en wijn maakten de maaltijd compleet. Proost!
Later op de dag reden we terug naar mijn hotel in Tbilisi.

Ik wil de nationale parken bezoeken zoals die van;
Algeti, Borjomi, Kazbegi, Tblisi, Kabuleti, Vashlova, Tusheti, Kolkheti, Lagodekhi en Mrtira.

Of een verder bezoek aan alle regio’s in Georgia brengen zoals die van;
Tbilisi, Kakheti, Sighnaghi, Telavi, Mtskeheta, Mtianeti, Inner Katreli, Samstkhe, Java Khetr, Imereti, Racha, Lechkhumi, Svaneti, Samegrela, Guria en Adjara. Ik wilde op de hoogste berg van Europa, gelegen in Georgië, per heli staan.
Zoals u ziet, wensen en mogelijkheden genoeg.

Voor meer informatie over Georgië, vraag mijn reisbegeleidster Nutsa Jorbenadze via www.exotour.ge

Fred Vorstenbosch Juni 2009.

smilingfred Positie 29881 (0 p.) Lid sinds 27-10-2009 Foto's en tips: 17 Blogs: 53 Fans: 0
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Vietnam duurzaam toerisme
0 2
Gepost op 05 januari
Vietnam Centraal Vietnam
Vietnam van Noord naar Zuid
4 2
Gepost op 30 november
Vietnam
Voroneszh centraal Rusland vakanties
4 1
Gepost op 17 oktober
Rusland Centraal Rusland

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.