Centraal Georgie reisblogs

Georgie Tusheti deel 1

smilingfred bereidt zich voor Gepost op 28 okt 090 reacties

GEORGIË - TUSHETI

Ik ben inmiddels meerdere malen naar Georgië / Europa geweest. Vanuit mijn vriendenkring aldaar, allen werkzaam in het toerisme, krijg ik van tijd tot tijd, opmerkelijke - en interessante wetenswaardigheden over hun Moederland Georgië. Deze maal gaat het over de streek Tusheti alwaar het heelrijk wandelen en fietsen is.
Ik wens u veel leesplezier toe.

Een vrolijk verhaal verteld ons, dat toen de God de aarde schiep en het aan alle volkeren van de wereld had toegewezen, de Georgiërs te laat aankwamen. Ze verontschuldigden zich en vertelden dat ze op een typisch feestelijke manier waren opgehouden om glazen wijn te drinken en op God te proosten en om hem te prijzen. God was met deze verklaring zo blij, dat hij de Georgiërs het beste deel van de aarde gaf, welke God eigenlijk voor zichzelf had gereserveerd.

Georgië is het land met een rijke cultuur en vele Christelijke monumenten die teruggaan naar de 6 de eeuw.
De oude archeologische bewijzen van deze beschavingen en het bewijs dat de eerste Europeanen Georgiërs waren, levert een waardevolle bijdrage tot de ontwikkeling van de wereldcultuur en de beschaving .
Het beste bewijs hiervan, zijn het feit dat één van de bestaande 14 alfabetten op de wereld Georgisch is.
Volgens historische bronnen, werd het Georgische alfabet gecreëerd in de 3 e eeuw voor Christus. Het is nauwkeurig en eenvoudig. Het heeft zoveel letters als geluiden in de spraak. De grafische vorm van het Georgische alfabet is origineel en heeft geen parallel met andere alfabetten in de wereld.

Tusheti is één van de schilderachtige plaatsen in Georgië. Het is gesitueerd in het noordwesten van Georgië. Het gebied wordt onderscheiden door zijn strikte - en unieke gebruiken en gewoontes.
Het Christendom kwam in Georgië in het jaar 330 na Christus, toen St Nino, een vrouwelijke evangelist, een kruis te Mtskheta' oprichtte; de hoogste bergtop aldaar.
De Tushetians (bevolkingsgroep) die weigerden om zich tot het Christendom te bekeren, verlieten hun huizen en verhuisden naar Tusheti om daar te gaan wonen. Vandaag zijn ongeveer 50 dorpen verenigd, volgens de vormen en mogelijkheden van de ravijnen en de vormen van vier gemeenschappen.
De Tushetians kozen altijd de verblijfplaatsen zeer zorgvuldig uit.
Over het algemeen kozen zij plaats op de zuidelijke helling van de Caucasus bergen ( de hoogste van Europa) , dichtbij het drinkwater en beschermden zichzelf tegen grond- en sneeuwverschuivingen. Zij bouwden vestingwerken. In de vestingwerk complexen vonden de Tushetians schuilplaatsen tijdens invasies.

Volgens de oude tradities, leefden de families samen met hun ouders.
In 4-6 verdiepingen hoge torens.
De huizen werden gebruikt zowel voor bescherming tegen de vijanden, als voor het houden van hun boerderijen.
De benedenverdieping „bashte“ was de plaats voor vee - en van vrouwen activiteiten.
De laatste verdieping „cherkho“ was voor mensen en voor de uitkijktorens.
De 'midden“ vloeren tussen „bashte“ en „cherkho“ waren voor individuele families.
In het centrum van het 'midden“, waren er „kera“ (haarden) die de ruimten verdeelden in de mannelijke - en vrouwelijke gedeeltes.
In het mannelijke deel was er een hoge stoel voor gasten, en een kleinere stoel voor het hoofd van de familie.
In het deel van de vrouwen, waren er een keuken en een hoek voor het naaldwerk.
„Bero“ het hoofd van de familie, beheerde de activiteiten van de mensen.
“ Berbeda“ voerde de activiteiten van de vrouwen uit.
De Tushetians waren erg bezig met de ruimten en probeerden om positieve - en negatieve plaatsen te vinden. Zij wisten vanuit hun ervaringen, dat er op sommige plaatsen, de schapen zich niet wilden ophouden en bang waren om daar gras te eten.
Dat is waarom zij hun bijzondere methode hadden om de plaats te kiezen voor de bouw van hun huizen.
Zij kozen een plaats, groeven een gat en verpakten het in“ Nabadi“ (geiten vel) en verbleven vervolgens een nacht in dat gat.
Een droom zou hen een teken moeten hebben gegeven of het een gunstige plaats was wel of niet.
Dorpen en ravijnen van de Tushetians werden verbonden door middel van een gemeenschappelijk signaalsysteem. Door middel van brandsignalen, werd een teken van vijandelijke verschijning in de gebied en gevechtsbereidheid snel verzonden van één kasteel naar een ander en van één dorp aan een andere ter waarschuwing.
Tushetians zijn herders en leiden een nomadische levensstijl, enkel en alleen zoals nomadische schapenfokkers dat doen. Het nomadische schapenfokken werd beschouwd als om de waardige activiteit voor de mens. In de herfst komen zij op laaglanden aan en in de vroege lente keren zij naar het land van hun voorvaderen terug.

smilingfred Positie 29822 (0 p.) Lid sinds 27-10-2009 Foto's en tips: 17 Blogs: 53 Fans: 0
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Vietnam duurzaam toerisme
0 2
Gepost op 05 januari
Vietnam Centraal Vietnam
Vietnam van Noord naar Zuid
4 2
Gepost op 30 november
Vietnam
Voroneszh centraal Rusland vakanties
4 1
Gepost op 17 oktober
Rusland Centraal Rusland

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.