Centraal Georgie

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De mysterieuze Katski pillar

Centraal Georgie,
Georgië


De Katskhi pillar is een natuurlijke kalkstenen monoliet gelegen in het dorp van Katskhi in het westen van de Georgische regio van Imereti, nabij de stad Chiatura . Het is ongeveer 40 meter hoog, en kijkt uit over het kleine rivierdal van Katskhura. Ook dit is weer iets wat ik niet in de reisgidsen heb kunnen vinden. We waren naar Chiatura geweest een onderweg naar Kutaisi toen we dit vanaf de weg in de verte zagen liggen! Heel bijzonder!

Het Katskhi-pijlercomplex bestaat momenteel uit een kerk, een crypt, drie kluizenaarscellen, en een wijnkelder op het ongelijke bovenvlak van de kolom. Aan de voet van de pilaar staan ??de nieuw gebouwde kerk van Simeon Stylites en ruïnes van een oude muur en belfort.

De rots, met een bovenvlak van c.a. 150 m2 is omringd door legendes. Het wordt in verband gebracht met de 'stylites' (pilaarheiligen) die geloofden dat ze dichter bij god kwamen als ze op een pilaar zouden zitten. Hoe ze ooit op de monoliet kwamen en ook nog eens in staat waren daar een kloostercomplex te bouwen is nog steeds een raadsel.
In juli 1944 maakte een groep onderzoekers onder leiding van de bergbeklimmer Alexander Japaridze en de schrijver Levan Gotua de eerste gedocumenteerde beklimming van de Katskhi-pillar. Van 1999 tot 2009 werd hij meer systematisch bestudeerd. Uit dit onderzoek bleek dat de ruïnes uit de 9e of 10e eeuw komen. Een Georgische inscriptie die paleografisch gedateerd was tot de 13e eeuw, suggereert dat de kluizenaarscellen toen nog steeds in gebruik waren. Religieuze activiteit begon te herleven in 1995, met de komst van de monnik Maxim Qavtaradze, een inwoner van Chiatura. Hij woonde hier 20 jaar! Met behulp van lokale dorpelingen en een culturhistosrische organisatie, herstelde Qavtaradze de 1200-jarige kloosterkapel op de top van de rots.