Centraal Georgie

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Stalin Museum verkoper

Centraal Georgie,
Georgië


Gori is de geboorteplaats van Stalin en daar zijn ze maar wat trots op! Zo trots, dat er zelfs een museum ter ere van deze grote man die zoveel goeds gedaan heeft (als we de informatie in dit museum mogen/moeten geloven) is gebouwd.
Ik vond het een vrij bizarre ervaring. De informatie in het museum is bijna alleen in het Georgisch en voor mij dus niet leesbaar. Er schijnen ook rondleidingen gegeven te worden in het engels, maar op het moment dat wij er waren, had niemand daar zin in. Ookal kon in de info bij de bordjes niet lezen, het is duidelijk dat Stalin hier als een held wordt afgeschilderd. We zagen veel Georgiers en Russen ook met een beeld van hem poseren en het zelfs kussen. Erg apart dus.
Buiten het museum zat deze meneer allerlei Stalin prullaria te verkopen. Lucifers doosjes met een zelf opgeplakte afbeelding van Stalin in zijn jonge jaren en een stukje karton met zo'n zelfde opgeplakte afbeelding en een magneetje erachter waren het populairst. En de vlag van Georgie natuurlijk, als magneet. Ik probeerde een praatje met de meneer te maken, maar we spraken elkaars taal niet. Toch was het een bijzondere ontmoeting en mocht ik een foto maken. En ik kreeg nog een saluut op de koop toe!