Sagada foto's & tips

'557059' door marcvankessel '557059' door marcvankessel

FilipijnenSagada

FilipijnenSagada

De hangende...doodski

marcvankessel

Sagada, in hoge onherbergzame noorden van Luzon, staat bekend om een bijzonder begrafenisritueel. De doden worden in hangende doodskisten aan bergwanden gespijkerd. Heel bijzonder om te zien. En nog veel bijzonderder is het dat deze kisten, - na jaren bloot te zijn gesteld aan vocht en hitte -, op een gegeven moment uit elkaar vallen en van de bergwand af donderen. Met inhoud en al. Je ziet dus aan de voet van de berg veel beenderen liggen. Maar niemand schijnt zich daar druk om te maken

'525477' door Mariel75 '525477' door Mariel75

FilipijnenSagada

FilipijnenSagada

Locals in Sagada

Mariel75

Als je in Sagada bent, loont het de moeite om een wandeling rond het dorp te maken. Naast mooie rijstvelden, vindt je er de voor Sagada kenmerkende doodskisten in grotten en aan rotswanden. Onderweg naar een van de grotten, wilde dit fotogenieke meisje graag even poseren!

'545108' door marcvankessel '545108' door marcvankessel

FilipijnenSagada

FilipijnenSagada

Soms zit het mee...

marcvankessel

...en soms zit het tegen. Het zat die dag zwaar tegen ! Een 3 uur durende reis naar Sagada met lokaal vervoer werd al snel een dagvullend programma. Een aardverschuiving heeft de bergpas ontoegankelijk gemaakt en een andere route is er niet. Eindelijk na een paar uur komt er grof geschut (bulldozers) aan te pas en kan ieder zijn weg vervolgen. Op de foto is het nog niet zo ver. Hier probeert men handmatig de weg puin vrij te maken. Onbegonnen werk natuurlijk.

'1104064' door RoosWarning '1104064' door RoosWarning

FilipijnenSagada

FilipijnenSagada

Cultureel festival in

RoosWarning

De Filipijnen bestaan uit zo'n 7000 eilanden. Ik begon mijn reis op het eiland Luzon. In het dorpje Sagada hoorden we bij aankomst dat er de volgende dag een cultureel festival zou zijn. Vanuit de bergen rondom kwamen daar hele dorpen op af. Aan de colonnes schoolkinderen en muziekkorpsen kwam geen eind. Eenmaal in het dorp waren er dansvoorstellingen van jong en oud. De foto is van een van de oudere dansers op dit festival. Nog een tip in Sagada. Er zijn daar grotten, die je met een gids kunt betreden. Het traject door de grotten wordt verlicht door een gaslamp van de gids en van aangelegde paden hebben ze nog nooit gehoord. Al klauterend, door riviertjes wadend en je vasthoudend aan touwen, voel je je nog een echte ontdekkingsreiziger.