De geheimen van de Koraaldriehoek image
Lkoedam

De geheimen van de Koraaldriehoek

Voor avonturiers die van water en zeedieren houden is er één eilandenrijk dat alle andere overtreft: de Koraaldriehoek.

Een reuzenmanta in Raja Ampat, een van de beste duikplekken op aarde. Foto: Louise ten Have / Columbus Travel
Een reuzenmanta in Raja Ampat, een van de beste duikplekken op aarde. Foto: Louise ten Have / Columbus Travel (© Columbus Travel 2015)


De naam verwijst naar de tropische wateren van Indonesië, Maleisië, Papoea-Nieuw-Guinea, de Filipijnen, de Salomonseilanden en Oost-Timor. Een enorm, grofweg driehoekig gebied, ongeveer 1350 keer zo groot als Nederland. Het is de kraamkamer van de wereldzeeën: je komt er oog in oog met maar liefst drieduizend soorten vissen, zes van de zeven zeeschildpadsoorten en 75 procent van alle koraalsoorten op aarde. Onze favoriete tips:



Zeekajak in de Filipijnen



Palawan is de minst bezochte provincie van de Filipijnen; Joost mag weten waarom. Dit langwerpige eiland en de 1700 kleinere eilanden eromheen bieden je de ultieme bounty-ervaring: verlaten strandjes met palmbomen en turkoois gekleurd water tegen een achtergrond van imposante, met jungle begroeide krijtrotsen. Het is heerlijk om hier rond te kajakken. Het massatoerisme is in het dunbevolkte en daardoor nog grotendeels maagdelijke Palawan nog niet doorgedrongen en de infrastructuur is daarom matig. Eilandhoppend breng je hier met gemak twee à drie weken door.



Duik met reuzenmanta’s in Raja Ampat



Op Raja Ampat, onderdeel van de Indonesische provincie West-Papoea, vind je de beste duikplekken op aarde. Tussen meer dan 1500 met koraalriffen omringde eilanden liggen slechts enkele resorts. Duik bijvoorbeeld met reuzenmanta’s (ze trekken zich niets van je aan en je kunt ze tot extreem dichtbij benaderen). De buitenste eilanden van het gebied zijn alleen via een live-aboard bootreis bereikbaar.



Zwem tussen de schildpadden in PNG



Wild, ongerept en fascinerend: Papoea-Nieuw-Guinea biedt avontuurlijke reizigersdie bereid zijn wat comfort in te leveren een hoeveelheid bizarre en indrukwekkende activiteiten die niet in één artikel samen te vatten is en nergens anders ter wereld te vinden. De reis voert naar fantastische duik- en snorkelplekken, jungle, bergen en vulkanen, en superlieve mensen. Ga in ieder geval duiken met haaien. Het Kabaira Dive Center lokt haaien door in een plastic fles te knijpen, wat klinkt als brekende botten. Grote kans om haaien te zien, zonder ze met voer te moeten lokken, dus dat is goed. Of zwem tussen de schildpadden. De inwoners van Mussau en Emirau eten vanwege hun geloof als zevendedagsadventisten geen schildpadden. Op deze eilanden kun je dus, samen met de locals, nog met tientallen lederschildpadden zwemmen. Ze zijn totaal niet bang.